mojemu dziecku zaczynają powoli wychodzić zębiska, przez co stało się marudne i płaczliwe. Chcąc mu ulżyć w cierpieniu zamierzam dawać mu gryzaki, jednak nie jestem pewna co do bezpieczeństwa gryzaków chłodzonych. Czy nie ma ryzyka, że dziecko się przez nie przeziębi, albo raczej przeziębi np. zatoki? Jak byłam mała przechodziłam zabieg na dziąśle, podczas którego chłodzili to miejsce lodem. Od tamtej pory mam problem z zatokami. Nie chcę ryzykować, że moje dziecko będzie miało podobnie.
Gwiazdka, gryzaki nie są tak mocno schładzane bo trzyma się je w lodówce, a nie w zamrażalniku i nie dłużej niż niż godzinę.
A masz problem z zatokami szczękowymi?
Ja nigdy tez nie zamrażała ale schładzałam taki gryzaczek , bo wiadomo że jak jest zamrożony to nawet do języczka się może przykleić. Takie schłodzone a i owszem podaje Jasiowi do dnia dzisiejszego
Tak, wg lekarza mam przewlekłe zapalenie zatoki szczękowej. Ciągle to leczę i ciągle wraca. Chcę uniknąć tego u swojego dziecka, zwłaszcza, że to dosyć bolesna sprawa.
Gwazdka żę u Ciebie tak było to nie znaczy że maluszkowi też musi cos takiego być a choroby zatok to teraz dość powszechna choroba. Ale jeśli się martwisz to po prostu nie schładzaj mu gryzaczków i dawaj do gryzienia takie w temp pokojowej
Moje gryzaki są w lodówce bez przerwy, teraz ich używamy mniej, ale w pierwszych miesiącach ząbkowania tylko wymieniałam małej gryzaki i nigdy mi się nie przeziębiła od tego. Raz złapała katar tuż przed wyjściem ząbków pierwszych.
Mojje corce bardzo pomagają chlodne gryzaki ale niektórzy z moich znajomych wkladaja do zamrazaliki
Ja zgadzam się z dziewczynami i tez trzymam w lodowce.Moja corcia jeszcze nawet katarku nie zlapala ani nic
Pierwszy raz spotykam się z trzymaniem gryzaków w zamrażarce chyba, że w formie “sterylizacji:”)
Pamiętam jak za dzieciaka przyłożyłam jęzor do trzepaka a było z 6 na minusie:) NIE POLECAM
Witam,
gryzaki są przeznaczone do schłodzenia w lodówce.
Zalecany czas chłodzenia nie powinien przekraczać 60 - 90 minut.
Nie wolno umieszczać tego typu gryzaków w zamrażalniku, ze względu na nadmierną twardość i zbyt niska temperaturę gryzaka, który będzie używany we wnętrzu jamy ustnej dziecka.
Stosowanie schładzanych gryzaków - zgodnie z zaleceniami producenta - nie powinno w żaden sposób spowodować powikłań laryngologicznych, chyba , że niemowlę jest w trakcie infekcji górnych lub dolnych dróg oddechowych, bądź infekcji uszu - wtedy używanie gryzaków schładzanych nie jest zalecane.
Aleksandra Łada
Należy pamiętać, żeby takiego gryzaczka nie kłaść od tak do lodówki. Wart położyć go na jakiejś tacce. Ponieważ w lodówce jest wiele niebezpiecznych bakterii. W miejscu w którym położymy gryzak mogło leżeć mięso.
ja kupiłam parę gryzaków ale mój synek nie chciał ich za bardzo gryzać. moja mam podpowiedziała mi żeby dała mu całą bułkę i tak też zrobiłam. mój synek był zadowolony i dziąsełka go nie bolały anie nie były poharatane, a o ząbkach nawet nie wiedzieliśmy że wyszły bo obeszło sie bez gorączki i biegunki.
Gryzaki chłodzące zawierają gęsty żel, który dzięki schłodzeniu w lodówce dłużej utrzymuje temperaturę i skuteczniej łagodzi ból dziąseł, nie są przeznaczone do przechowywania w zamrazalniku, wówczas jak będą bardzo zmrożone mogą pęknąć, może się przyssać do języczka dziecka lub spowodować podrażnienia górnych dróg oddechowych
moj synek ma gryzaki wodne ale gdy schlodze je mu w lodowce calkowicie traci nimi zainteresowanie, znacznie bardziej woli je gdy sa w temperaturze pokojowej. nie ma jeszcze zabkow, choc mam wrazenie, ze jest juz coraz blizej do nich…moze gdy zaczna wychodzic to wtedy bedzie chcial ukoic bol SCHLODZONYM gryzaczkiem…poki co widac, nie ma takiej potrzeby:)
My podajemy gryzaki schłodzone tylko i wyłącznie w lodowówce, nigdy nie wkładamy ich do zamrażarek. Gryzak,który chłodzi się w lodowówce nie jest bardzo mocno zimny, więc nie ma powodu do obaw.
gryzaki radze wsadzac do lodówki…zamrazarka odpada bo nawet nie powinno tam sie ich wkładac… moge poradzić ,że warto owinąć taki gryzak jakims materiałem by nie nasiąkł zapachem lodówki i takie tam. ja jednak daje gryzaki po wyjsciu ze spaceru wtedy sa odpowiednio zimne albo nie wsadzam wcale do lodówki od tak dla bezpieczenstwa
Ja też polecam lodówkę a nie zamrażalnik. No i gryzak podawaj na chwilkę, aby sprawić ulgę dziecku. Nie musi się nim długo bawić. Ja podawałam z lodówki i JJ nie zachorował. A jak mu było za zimno już to sam odkładał.
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.