Gronkowiec zlocisty u niemowlaków

Dziewczyny czy wasze dziecko miało z nim styczność? U mnie w szpitalu dużo matek jak i niemowląt zostało zarażonych dowiadując się o tym po pewnym czasie.

Podobno dużo dzieci jakby jest nosicielem gronkowca.Tylko on się uaktywnia jak dostanie się do uszkodzonej błony śluzowej lub uszkodzonej skóry.No i oczywiście znów tu ważna jest dobra higiena.
A gronkowca leczy się antybiotykami doustnymi i w postaci maści.

No niestety ja jestem nosicielem gronkowca zlocistego… Teraz o tym wiem, ale w szpitalu to zaniedbali, nie podali mi antybiotyku przez co przechodzilam horror przez nastepny tydzien… Nie wiem czy pierwszy synek go ma, ale nie chorowal, nie objawialo sie to w zaden sposob, moze zdarzyl sie cudpwnie ochronic…nie chce zeby drugi przechodzil przez to :confused: no wiec teraz juz mialam zrobiony wymaz z pochwy na paciorkowce, gronkowce i grzyby, pozniej ambiogram i dostane od razu antybiotyk tak samo jak moj synek przy porodzie…

Mój maluszek miał problem z ropiejącymi oczkami. Wszyscy mówili że to pewnie kanaliki, ale ja nie byłam do końca pewna. W końcu trafiliśmy na bardzo dobrego okulistę, który od razu kazał zrobić wymaz z oczka i podał antybiotyk. Okazało się, że to gronkowiec! Na szczęście gdy robi się wymaz laboratorium pokazuje również co działa na gronkowca. Antybiotyk który dostaliśmy był strzałem w dziesiątkę. W dwa tygodnie było po sprawie :slight_smile: Możliwe, że maluszek ma gronkowca w innych miejscach jak na przykład w górnych drogach oddechowych. U pediatry należy zrobić wymazy i zastosować odpowiednie leczenie. Oczywiście jeżeli są objawy, ponieważ bez objawów nie należy zbytnio faszerować niepotrzebnie niemowlaka antybiotykiem.

Witam szukam opinie o podgrzewaczu do butelek przy pierwszym dziecku nie miałam .Lecz dostałam ten Angielski tommee tippee bo mam wszystko z tej serii i zastanawiam się czy będę używać.
Jeśli używacie napiszcie jak się sprawdza czy ułatwia przygotowanie mleka.Ja zawsze mam w pojemniku odlaną wodę przegotowaną i wstawiam czajnik na ciepłą potem mieszam aby była odpowiednia tem i gotowe.

Halina chyba pomylilas watki;)

Szukałam lecz nigdzie niema wątku nie będę zakładała bo nie lubię tego a, noworodek i niemowlę, to przecież dla niemowlaka nie dzieci starszych.Dieta lecz tam tylko o zupkach…

Nie nie mój maluch na szczęście nie miał styczności i ja w sumie też pierwsze słyszę o czymś takim A może któraś z was dziewczyny ze swoim dzieciątkiem przez to przechodziła dajcie znać opowiedzcie jak wyglądały objawy i leczenie

U syna wyszło w wymazie z nosa i w moczu gronkowiec. Nie daje żadnych objawów, ale ze względu że to choroba zakaźna to musieliśmy być w szpitalu w izolatce i brać antybiotyk. Po późniejszych badaniach wyszło że ja i mąż też mamy go. U dzieci może objawiać się często nawracającymi infekcjami.

Nie My też nie mieliśmy z tym styczności;)

U nas na szczescie nic takiego nie bylo. Czy to jest bardzo grozne? 

Dużo jest rodzai gronkowcow. Złocisty totalnie nam nic nie robił, żadnych objawów. Naprawdę większa część społeczeństwa jest nosicielem :P tylko nie jesteśmy świadomi. Zazwyczaj są na skórze. Grozniejsze mogą być rodzaje szpitalne, bo jak zakazi się nim ranę to paskudnie się goi.

Moja mama się zaraził grakowcem w szpitalu ale nikogo nim nie zaraza na początku brała antybiotyk ale teraz już nie musi 

Jak wyszło że syn ma go z domu to pytałam lekarza jak on złapał to powiedział że droga kropelkowa albo przez karmienie piersią bo mogłam mieć go na skórze 

O kurde :/  w sumie nie wiedziałam że aż tyle osób może być nosicielami 

Miałam sytuację jak syn miał ok pół roku, że mój tata chorował i na wizycie u lekarza ten mu powiedzial, że ma gronkowca. Ale u syna nie było żadnych objawów.

Gronkowcem łatwo łatwo zarazić . Pamiętam,że.moj tata gdzieś tezkiedys złapał i nawet nie wiedział.gdzie