Gotowe dania w słoiczkach czy domowe obiadki – wady i zalety

Część rodziców podaje dzieciom potrawy przygotowane wyłącznie przez siebie, inni – korzystają z gotowych dań w słoiczkach. Każde z tych rozwiązań ma swoje zalety.

2 polubienia

Lubiłam , ale syn nie chciał ich jeść :frowning:

Byłam zdania że nie będę korzystać ze słoiczków przy rd ALE nasze rd przypadło w styczniu/lutym gdzie nie mieliśmy dostępu do świeżych warzyw niż sklepowe więc uznałam że słoiczki są jednak sprawdzone dla dzieci a warzywa i owoce sklepowe jednak nie.
Po drugie na początku dziecko zjada tego naprawdę malutko więc osobne gotowanie trochę mija się z celem.
Po trzecie duża oszczędność czasu i wygoda.
Ale tak mniej więcej po miesiącu rd to już gotowałam zupki dla córci i wtedy to już było różnie, raz słoiczki raz domowe.

Ja miałam podejście, że oczywiście wszystko będę synkowi sama gotować. Ale jak teraz widzę jak to wygląda u mojego chrześniaka, że tak naprawdę trzeba gotować jedną marchewkę i ją miksować, przy czym często jest to za mała ilość do blendera to chyba mija się to z celem. :sweat_smile: Więcej bałaganu i pracy, a słoiczki są teraz bardzo dobrej jakości, więc nie byłabym się ich podawać. :blush:

Powiem tak, pierwsze dziecko wychowalam na sloiczkach bo wolalam spedzac czas z dzieckiem a nir przy garach, teraz 2 dziecko dopiero 3 tygodnie wiec jeszcze troche do rozszerzania diety, ale rowniez zamierzam podawac sloiczki. Osobiscie zawsze sie boje ze cos nawet w zwyklej marchewce bedzie nie tak… a tu firmy maja obostrzenia i wszyshko jest przebadane wiec jakos tak spokojniej do tego podchodze a plusem jest to ze bedziemy mieli dla siebie duzo czasu :slight_smile:

1 polubienie

moja córeczka na razie zjadla kilka słoiczków dynia, brokuł, marchewka z ziemniakami
ja mam wrażenie ze jak ja jej zrobię to je ze smakiem a jak słoiczek to się zniechęca

gotowanie
zalety

• mozna zrobić kilka porcji na 2 dni lub zawekowac
  • wiesz co je i skąd pochodzą
  • cena za domowy słoiczek
  • kontrola tekstury (puree, grudki)
  • można robić własne kombinację smakowe
    wady
  • czas gotowania

słoiczki
zalety

• można podać jak nie ma czasu albo jest się zmeczonym i wyjazdu (goście)
  • bezpieczne warzywa i owoce (nie mają pestycydów)
    wady
  • cena za słoiczek (ale są często promocję 4+4 w biedrze, aktualnie w rosku są niektóre na promce)
  • brak wiekszosci warzyw i owoców osobno

kupowanie skoczków zaczynam od tych organicznych i potem reszta :blush:
moja najbardziej polubiła brokuły i kalafior, ale jedziemy dalej mięso rybki i zboża, a na końcu owoce

U mnie słoiczki to były bardzo sporadycznie. Wtedy gdy córka odmawiała zjedzenia tego co jej przygotowałam. Ale tak to starałam się jej gotować. Miałam dla niej warzywa ze swojej działki, mięsko kupowałam od gospodarzy. Starałam się,żeby było jak najmniej chemii w jedzeniu.

Ja uwielbialam i uwielbiam sama gotowac :smiley: nie zajmuje to duzo czasu a codziennie jakies inne warzywka laduja, lubie eksperymentowac :smiley: jak syn nie zjadal to zjadalam reszte teraz po coreczce zjadam bo zaczelysmy niedawno rd :D.

Ja planowałam wszystko gotować samodzielnie ale życie jak zwykle mnie zweryfikowało :sweat_smile: rozszerzamy dietę od niedawna i synek ma problemy z kawałkami, grudkami. Karmię mieszanie - czasem sama gotuję i bleduje a czasem podaję słoiczek