Hej mamusie i przyszłe mamusie. Jestem aktualnie w 3 trymestrze a dokladnie 28tc +5. Od wczoraj wieczorem mierze sobie temperature i mam tak ok. 37.5. Rano opadła do 37.3 raz do 37.6. Cała noc mierzylam regularnie żeby wiedzieć co i jak i ew. Udać się na oddział położniczy w razie jakby temperatura była wyższa. Aktualnie godzina 9 a ja mam 37.7*. Ja wiem ze na dworze jest dosyć ciepło, a nawet gorąco aktualnie i teraz moje pytanie czy któraś mama również miała podniesiona temperature w 3 trymestrze ciąży i czy moja ew. Zagrażałaby maluchowi? Narazie cały czas jestem na etapie mierzenia, ale interesuje mnie czy 3 trymestr może powodować również podniesienie temperatury ciala. Na necie pisze dużo glupot wiec tego nawet nie czytam. Interesuje mnie wasza opinia i czy miałyście w 3 trymestrze podobnie. Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pod koniec ciazy tez mialam wyzsza temperature ale o 0,5niz zwykle (37). Ginekolog wytlumaczyla ze wzrost temperatury ciała w ciąży może być normalny, szczególnie gdy jest ciepło na zewnątrz. Upewnij się, że pijesz dużo wody i starasz się unikać przebywania w zbyt gorących miejscach. Dodatkowo wzrost poziomu hormonów, takich jak progesteron, może podnieść temperaturę ciała.
Temperatura powyżej 38°C przez dłuższy czas może stanowić zagrożenie dla dziecka. U Ciebie jest niższa ale myślę ze rozsądne będzie skonsultowanie tego z lekarzem prowadzącym.
Nie miałam podwyższonej temp w ciąży, za to miałam uderzenia gorąca i ciągle było mi gorąco.
Jeśli nie czujesz ,że Cię ,,zbiera,, na chorobę to skonsultuj to że swoim gin przy najbliższej wizycie.
Póki co też nie robiłabym nic.
Nie miałam tak w pierwszej ciąży. Jeśli jest mniej niż 38 stopni to bym się nie martwiła, ale powyżej już bym kontaktowała się z lekarzem prowadzącym ciążę.
Życzę dużo zdrowka
podwyższona temperatura w ciąży wydaje mi się normalna. Jeżeli czujesz , że będziesz chora i to jest początek choroby to możesz wziąć paracetamol/apap. Dla mnie pomagal apap i skonsultować się z lekarzem. Ja chorowałam w 1 trymestrze i miałam antybiotyk , jak i w 3 trymestrze ale domowe sposoby i apap pomogły. Z tego co pamiętam co w 3 trymestrze cały czas było mi gorąco ale nie mierzyłam wtedy temperatury. Tylko kiedy czułam zbliżającą się chorobe.
Przy upałach zdarzało się że miałam podwyższona ale tak 37. Mi wiecznie było mega gorąco i duszno. Ale konsultowałam z lekarzem. Wyniki ok.
Do 38 stopni bym się nie martwiła, w ciąży to dość powszechne, do tego te upały.. Ale gdyby było powyżej skonsultowałabym z lekarzem. Masz jakieś inne objawy? Czy tylko ta temperatura?
Dokładnie temperatura do Stopni tak naprawdę nie jest gorączką więc nie ma się co martwić jeżeli nie masz innych objawów. Ale dla pewności możesz udać się do lekarza choćby rodzinnego
Ja w ciąży miałam gorączkę ponad 38 która było ciężko zbić jak coś można brać leki , do szpitala nie szłam bo to nie trwało wiecznie. Byłam u lekarza dostałam antybiotyk i zalecenie brać apap tyle
Daj znać czy byłaś u lekarza i co powiedział ;) może temperatura spadła ?
Miałam gorączkę i jak była wyższa po prostu brałam Apap i to samo powiedział lekarz. Apap nie jest szkodliwy dla kobiety ciężarnej nawet w trzecim trymestrze.
37,7 z rana to już taka dość wysoka temperatura jak dla mnie. Poszłabym z tym do lekarza, chociaż jeśli brak innych objawów to pewnie nie zaleci nic innego niż dziewczyny tutaj, czyli paracetamol.
Ja w każdej ciąży strasznie panikowałam chociaż jeśli chodzi o branie tabletek na gorączkę to byłam w trzeciej ciąży odważniejsza. Myślę, ze warto udać się do lekarza. Ja zawsze tak się zapisywałam, by być np pierwszą lub ostatnią w kolejce by nie siedzieć godzine w poczekalni z innymi chorymi. Rejestratorka byla zawsze wyrozumiała i tak mnie wpisywałą, że wchodziłam od razu do lekarza
Bardo rozsądne podejście, bo w przychodni rzeczywiście idzie łatwo coś podłapać
Umnie jest na odwrót bardziej panikuje mój lekarz prowadzący niż ja w ciąży. Jakoś w trzeciej ciąży po prostu wiem co i jak i znam na tyle swój organizm że wiem kiedy mam zacząć panikować
To w sumie dobrze, że lekarz działa zapobiegawczo