Gorączka przy ząbkowaniu

Witam
Mój półroczny synek od wczoraj rana do teraz ma gorączkę… W sumie raz jest,raz znika i tak falowo się pojawia. Dziś rano np. miał 39 stopni…Więc dałam mniejszą dawkę syropku i po jakimś czasie już normalna temperatura… A później znowu główka ciepła parę razy… Innych objawów brak. Dziecko radosne,czasem marudzi trochę ,dużo śpi,je normalnie,nie wymiotuje ani nic z tych rzeczy i byliśmy u lekarza i wszystko w porządku,nie ma się do czego przyczepić… Dziecko nie ma nawet kataru.
Myślicie,że przy ząbkowaniu może temperatura tak długo trwać? trochę się martwię,bo jednak to pierwszy raz ma taką gorączkę…

No teraz dołączyła biegunka i gorączka dalej jest… ale je normalnie,całą porcję mleka tak jak zawsze tylko marudzi już okropnie… Ale są chwile,że się bawi,śmieje… Tyle co dzisiaj o 5 rano zerwał się z takim płaczem jakby go ze skóry obdzierali. Polulałam go pół godziny i zasnął

Nie wydaje mi się, żeby tak wysoka gorączka była przy ząbkowaniu. Kiedyś pediatra mówiła mi, że przy pierwszych ząbkach w gołe rzadko się zdarza gorączka, chociaż wiele mam mówi inaczej. Może to trzydniówka ?

Roxi a może spróbuj masować dziąsła synkowi i zobaczysz ja zareaguje i czy np. odczujesz nabrzmiałe dziąsła lub synek będzie Ci w przygryzał palca chcąc sobie ulżyć. Mój synek bardzo lubi gdy mu masuje dziąsła ,palcem z odrobiną żelu lub szczoteczką silikonową. Będziesz widziała jego reakcję.

nie wiem właśnie też tak myślałam… lekarz też tak myśli choć mówi,że najczęściej trzydniówka od razu zaczyna się od wysokiej gorączki. A on zachowuje się normalnie i to właśnie utrudnia całą diagnozę… Bardziej obstawia zęby… i też tak myślę. Ale mam nadzieję,że ta biegunka teraz spowodowana czopkiem,bo dałam mu na gorączkę i po 5 minutach od razu woda poleciała. Czekam na jutro,bo to już 3 doba się zacznie wtedy od pierwszej gorączki i zobaczymy czy dalej będzie tak. Wtedy zacznę się poważnie martwić.

Roxi dawaj synkowi dużo płynów do picia, możesz też próbować zbić gorączkę okładami lub kąpielą w wodzie o 2 stopnie niższą niż temperatura ciała dziecka, dobrze jest też ubierać dziecko w cienkie bawełniane ciuszki i zmieniać kiedy dziecko je przepoci.

To już jutro,dzisiaj już śpi gorączki nie ma i mam nadzieję,że tak zostanie. Bo matka na zawał mu padnie :wink:

Mozliwe ze to trzydniowka, slyszalam ze przy zabkach temeratura nie jest tak wysoka. Moja corka przez kilka dni miala podwyzszona temp tak 37,7 i raz byla a raz nie i po tygodniu wyszedl zabek, praktycznie bez objawow:)

Może my jacyś indywidualiści,choć u nas też raz jest raz nie ma :smiley: w sumie nie ufam termometrom elektronicznym,bo uszku wyszło inaczej,na czole inaczej,na skroni też inaczej… Może była niższa niż podawał termometr… Dałam na gorączkę tylko wtedy gdy w tyłeczku temperaturę zmierzyłam.

Roxi przeważnie mój synek przy każdym zabkowaniu na początku miał tylko gorączkę a juz po ok 9mc goraczka i biegunka nic po za tym dlatego raczej to objaw ząbkowania albo też moze być ta trzydniowka.

Ewcia podzielam Twoje zdanie. Zęby albo trzydniówka. Tak czy siak zbijać syropem jak jest powyżej 38,5-39, można chłodne okłady przykładać.

Chyba jednak zęby :slight_smile: Od wczoraj wieczora nie było gorączki po czopku już a dzisiaj dziecko jak nowonarodzone :wink: od rana krzyczy,śpiewa więc raczej już nic nas nie zaskoczy i chyba pora wypatrywać ząbka na dniach :slight_smile:

Pamiętam pierwszą gorączke u synka też się bałam ale tak jak u was wychodziły ząbki i to dwa na raz ja podawałam czopki viburcol są one polecane dla dzieci przy ząbkowaniu ,fajna też jest maść dentinox

roxi podawaj ibuprofen w syropie. Gdzieś wcześniej pisalam, ze on dodatkowo ma działanie przeciwzapalne i bedzie ładnie leczył dząsełka jak zęby beda się wyrzynać. tak to już jest z zebami , ze trzeba się nameczyć. ale za to jaka radość pożniej jak pojawi się pierwszy ząb na przeddzie :smiley:

to u mnie jak pierwsze dziecko, czyli Kamilka, moja córcia miała ząbkowanie prawie rok temu i miała gorączkę no to jedynie co robiłam to zbijałam jej gorączke, tutaj można o tym poczytać: Gorączka u dziecka jakoś to przeszłyśmy, teraz czekam na to co będzie u synka :slight_smile: u niego ząbkowanie już w niedługim czasie powinno się zacząć, nie jest to może najłatwiejszy okres ale cóż, tzreba przetrwać :)) może akurat u niej obejdzie sięto lepiej, lżej.

Niekoniecznie ząbki. Może też być infekcja np dróg moczowych. Często nasze mauchy przy gorączce są w dobrej formie. Mój nawwt przy duszności fikał na mcie…Musisz obserwować i jak coś to udać się do lekarza

Udałam się juz dobry miesiąc temu do lekarza haha :slight_smile:

I co wyszło?

trzydniówka :slight_smile: