Gorączka jednodniowa u dziecka

Kilka dni temu mój prawie 14 miesięczny synuś nagle dostał wysokiej gorączki - 39,4 st. Nie miał żadnych innych objawów typu katar, kaszel, biegunka czy wymioty. Zrobił tylko jedną rzadką kupkę. Robiłam Mu zimne okłady ale o 1 w nocy temperatura znów wzrosła i musiałam podać Mu czopek Paracetamolu. Następnego dnia poszłam z Nim do lekarza bo temperatura nadal utrzymywała się na poziomie 38 st. Lekarz na podstawie badania fizykalnego i wywiadu ze mną stwierdził, że mogą to być początki jakiejś infekcji wirusowej, że mogą pojawić się biegunki i wymioty (pewnie podejrzewał rotawirusa). Na początku podejrzewałam, że to gorączka trzydniowa (rumień nagły). Jednakże następnego dnia po wizycie po gorączce nie było już śladu, nigdzie na ciele nie było też charakterystycznego rumienia. Podejrzewałam też ząbkowanie, ale ostatecznie upewniłam się, że to nie to.

Mamusie, czy u Waszych dzieci wystąpiła kiedyś gorączka niewiadomego pochodzenia? :slight_smile:

Moja mala tez kiefys tak miala i lekarz tez podejrzewal 3 dniowke,ale coreczka nie miala wysypki wiec nie wiem tak naprawde co jej bylo.

Tak. Dwa dni temu mój synek dostał gorączki. Miał 38,1 st. A z jakich przyczyn? Nie wiadomo. Na dwór rzadko wychodzimy, bo u nas fatalna pogoda… Jak nie wieje tajfun, to leje deszcz i tak na zmianę. Nikt u mnie w rodzinie nie choruje, więc też nie wiem. Ale ja swojemu małemu podałam Ibum, bo u nas jest uczulenie na Paracetamol, także tego nie podaję.

Ale już wszystko ok z Twoim synkiem?

Może to faktycznie 3 dniówka.

Ja miałam kiedyś sytuację że córka gorączkowała po 39 -39.5 stopnia Pani doktor kazała dawać Ibum bo podobno to zęby (z tego co wiem to gorączka z zębów dobija max do 38.5) po tygodniu przeszło. Za miesiąc taka sama sytuacja tyle że gorączka 40.5 stopnia podawałam przez tydzień Ibum bo zwalane było ciągle na zęby, po tygodniu pojawiła się kupka z krwią. Oddałam mocz do badania przed wizytą u Pani doktor i okazało się że miała poważne zapalenie pęcherza… Mam nauczkę żeby zawsze przy gorączce zrobić badanie moczu nawet przed wizytą u lekarza…

u mnie też tak było tylko że x2 moje bliźniaczki również dostały wysokiej gorączki i też tylko jeden dzień więc chyba ta pogoda tak działa na te nasze skarby no cóż tak to już jest że każda mama musi przejść dzielnie przez każdą chorobę dzieciątka

Moj synek też tak miał przez jeden dzień gorączkę i przeszło ale do tej pory nie wiem co mu było bo żadnych innych objawów nie miał

Lekarz jeśli podejrzewa rotawirusy powinien skierować Was na badania w ich kierunku. Gorączka może towarzyszyć różnym dolegliwościom m.in. - ząbkowaniu, zapaleniu układu moczowego.ważne jest nawadnianie i obserwacja dziecka.

Moja szwagierka ostatnio trafila z dzieckiem fo szpitala z powodu wysokiej goraczki i powiedzieli jej ze od zebow sie nie goraczkuje ale ja z tym akurat sie nie zgadzam.

Zęby niestety predysponują do występowania gorączki u dzieci

Córka mojej koleżanki ma wysoką gorączkę przy wyżynaniu się dosłownie każdego ząbka. Więc również uważam, że faktycznie wysoka gorączka może być spowodowana ząbkowaniem.

U moich dzieci przy gorączce bez innych objawów pediatra zawsze kieruje na badanie moczu. Kiedyś druga córka miała gorączkę 40 stopni przez jeden dzień, wyniki moczu w normie i do dziś nie wiem co to było. Gorączka pojawiła się dwa tygodnie po sczepieniu, ale to za późno, żeby miało związek.
Gdyby sytuacja się powtórzyła to dobrze jest też zrobić badanie ogóle krwi, bo być może dziecko ma jakąś ukrytą infekcję.

Przyczyn gorączki u dziecka może być kilka. Najlepiej konsultować taki stan z pediatrą.

Najczęściej taka niewyjasniona gorączka to trzydniówka, o ile wystąpi na koniec wysypa. Ale równie dobrze to mogą byc początki infekcji, która maluch sam zwalcza, może to by przegrzania czy nawet emocje.

Emocje tez moga wplywac na to cxy wystapi goraczka. Syn mojej kuzynki bardzo przezywa chodzenie do przedszkola. Stal sie nerwowy i czesto wystepuja u niego goraczki wlasnie jdnodniowe.

Lenka też ma rację emocję i nadmierny stres również ma wpływ na wystąpienie gorączki.

Ale każdą gorączkę najlepiej skonsultować z lekarzem żeby mieć pewność, że nic złego się nie dzieje.

Często takie jednodniowe gorączki mogą być wywołane przez wirusy,a podwyższona temperatura to odpowiedż organizmu na ich wtargnięcie .Oczywiście jeśli mamy jakieś wątpliwości zawsze lepiej zasięgnąć porady pediatry.Przyczyn takiej gorączki może być wiele .To tylko jedna z nich.

Wizyta kontrolna U pediatry niegdy nie zaszkodzi

Tak zawsze kiedy mam wątpliwości wolę skonsultować się z pediatrą.

Zawsze kiedy nie wiemy z jakiego powodu występuje gorączka u dziecka lepiej skonsultować to z pediatrą. Lepiej skonsultować i mieć pewność, że nic się poważnego nie dzieje.

Lenka, racja. Pamiętam, jak mi mama opowiadała, pierwszy raz miałyśmy jechać z rodzicami na wczasy nad morze, z tych emocji dostałam gorączki i mama strasznie się o mnie martwiła, ale następnego dnia wszystko przeszło :slight_smile: