Lenka bo czopki mają mniej “syfu” w składzie A syropki niestety mają pełno chemicznych dodatków a czopki nie. No i lepiej czopki działają ponoć,szybciej i skuteczniej Chyba że dziecko ma biegunkę to wtedy tylko syropek. A jak wymioty no to czopki najlepiej
Dominika a czemu niby nie czopka? od zawsze są stosowane i mają najmniej chemii w składzie bo zaledwie substancję czynną i jakiś jeden ewentualnie 2 dodatki które nadają formę tego czopka
Ja staram się podawać leki w ostateczności, najpierw stosuję metody naturalne: herbatki, okłady, nacierania, syropy z cebuli i czosnku. Temperaturę obniżam jak wzrośnie powyżej 38,5, ale kiedy córka majaczyła przy 37,5 to się wystraszyłam. Dodam, że temperaturę mierzę zawsze termometrem rtęciowym.
Roxi, nie miałaś łatwo w dzieciństwie! Moja najmłodsza siostra też tak miała. Mama trzymała ją “pod kloszem”, a ona była wiecznie chora, nawet jak już dorosła.
roxi133 nie nie byłam chorowita wiadomo, że w przedszkolu czy szkole raz na jakiś czas się łapało infekcje, ale to rzadko, a już grypę złapać to był “sukces”. Twoja mama nie chciała dla Ciebie źle, ale nie miał wystarczającej wiedzy jak prawidłowo powinno leczyć się dziecko i do dnia dzisiejszego odczuwasz konsekwencje
no dokładnie,kiedyś w większości rodzin był taki trend że dziecku musi być gorąco i trzeba podawać leki na wszystko co się da. Teraz na szczęscie mamy większą świadomość
roxi, bo mi koleżanka powiedziała ze czopek to ostateczność i daje się go tylko jak jest bardzo wysoka gorączka, a przy 38.5 wystarczy syrop… ale to dobrze ze mówisz ze jest lepszy czopek bo przynajmniej mam pewność ze nie zaszkodziłam małemu. jak się Kacper urodził to kupiłam tylko czopki wiec podałam to co miałam.
Gorączkę córka miała tylko raz , stosolam syrop gdy temperatura była w okolicach 38 stopni . Wcześniej stosuje zimne okłady .
Czopkow nie używałam, lekarka mówiła o sropie więc co kupiłam.
ja mam w zasięgu ręki Paracetamol i Ibuprom dla dzieci od 3 miesiąca życia i ten drugi zdecydowanie radzi sobie z wysokimi temperaturami. Paracatemol stoi nieotwarty
u Kacpra na razie przy ząbkowaniu gorączka się nie pojawia, myślę że może być inaczej jak już całkiem ząb się bedzie przebijać, syrop i czopki mam wiec przy wysokiej goraczce coś podam
Dziewczyny proszę o radę bo juz sama nie wiem co robić teściowa macie mi głowę żeby jechać z mały do szpitala … Mały ma stan podgoraczkowy 37,6 czy z taką gorączka udać się do szpitala czy zopatrzyc się w jakieś czopki… jutro z rana mamy wizytę u lekarza boje się ze temperatura mu w nocy skoczy , ewidentnie kicha i łzawia mu oczy dodam jeszcze ze mały a 2,5mies , sama wole poczekać i obserwować sytuacjie a nie lecieć z lekka gorączka
E. Maluchak, zdaj się na swoją matczyną intuicję. Ja na twoim miejscu poobserwowałabym synka. Prawidłowa temperatura u dzieci do 1. roku życia wynosi 36-37 stopni. Temperatura 37 - 37,5 to też jeszcze nie gorączka. Poza tym u tak małych dzieci częste wahanie temperatury ciała to norma. Jednakże opisywane przez Ciebie objawy, czyli kichanie, łzawienie oczu może świadczyć o rozwijającej się infekcji. Karmisz piersią? Jeżeli tak to przestawiaj synka jak najczęściej do piersi. Jeżeli temperatura będzie wynosić ok. 38,5 stopni to przyłóż synkowi zimny okład, ewentualnie podaj czopki. Dobrze jest mieć w lodówce czopki z paracetamolem, tak na wszelki wypadek. Pamiętaj, że zbyt szybkie podawanie leków nie jest dobrym pomysłem. Poobserwuj dziecko i pozwól organizmowi na obronę
Tak karmie piersią i przystawiam jak tylko mogę choć synek jeśli nie chce jeść to bawi się piersią i śmieje się do mnie myślę że te uśmiechy to dobry znak, mierzylam temp. puki co samoistnie spadła troszkę bo obecnie ma 37,4 … cała noc przzedemna mam nadzieje ze nic nie będzie się działo a jutro na wizycie p.dr go obejrzy
Temperatura ciała rośnie najczęściej w godzinach nocnych, a jeśli spada to dobry znak. Obserwuj synka, mierz temp., przystawiaj często do piersi. Jutro wszystkiego się dowiesz
E. Machulak z taką temperaturą nie robić nic Obserwuj dziecko i mierz co jakiś czas temperaturę jeżeli ma nawet taką temperaturę gdzie zawsze ma do 37 to może być osłabiony a lecąc z taką temperaturą do lekarza może załapać coś w przychodni. Obserwuj jeśli dziecko bardzo źle się czuje to idź a jak nie to odpoczywajciie w domu przy piersi Zawsze gdy coś się pogorszy mozesz w trakcie wolnego udać się na IP.
Dzięki dziewczyny za szybka odpowiedz mały właśnie usną zazwyczaj o tej godzinie jeszcze się bawimy śmiejemy i gaworzymy … myślę że będzie spał i ja się zdrzemne bo czeka mnie nocne czuwanie
W nocy mały nie goraczkowal za to rano z zaropialymi oczkami się obudził. … Lekarz stwierdził zapalenie spojówek dostał maść i witaminę C w razie wysokiej gorączki mamy udać się na izbę przyjęć
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.