Godzina kładzenia spać

Cześć Kobitki, 

O której kładziecie dzieci spać na noc? 

Mój idzie spać około 18, budzi się o 6 rano i ma sporo przebudzen w nocy. Ma niecałe 4 miesiące, ale z racji azs swędzi go skóra i stąd niespokojny sen bywa, a i jeść jeszcze lubi w nocy. W dzień czas czuwania ok 1,5 - 2 h, drzemki pół godziny max. Jak wygląda to u Was? Spotkałam się z opinią, że powinno kłaść spać dzieci o 20 

Cześć! Mój maluch też idzie spać około 18:30–19:00 i budzi się często w nocy na karmienie. W dzień podobnie, czuwanie 1,5–2 godziny, a drzemki maksymalnie pół godziny. Słyszałam o kładzeniu dzieci spać o 20, ale wydaje mi się, że każdemu pasuje trochę inna godzina

Teraz kiedy półtorej roku minęło córka idzie spać 20:30 wstaje o 8 wcześniej tak jak miała pół roku też chodziła spać między 19-20 i wstawała o 7 w nocy rzadko się budziła. 

A ja słyszałam że każdy kładzie dziecko o tej porze o której mu wygodnie. Nie ma idealnej pory na kładzenie dziecka spać, jedni mają pracę od 6 inni od 9 więc wiadomo że wtedy inaczej wyglądają poranki, a co za tym idzie wieczory też. Trzeba dostosować do trybu życia sen. 

U mnie 1,5 roku idzie spać ok 20 i wstaje 6 rano i w nocy ostatnio budzi sie po kilka razy 

U nas 7 latek do zerowki idzie spac ok 20 i o 6 rano pobudka :slight_smile: choc zima bardzo ciezko bylo mi go wyciahnac z lozka :slight_smile:

Kładę córkę koło 20 a pobudkę ma koło 7.30 bo trzeba wstawać do przedszkola.

Starszą dwójkę kładłam spać ok.19.30 i mając 3 miesiące przesypiał i całe noce bez karmień. Ok. 6rano butla mleka i spali do 9 rano… Teraz mam w domu jeszcze malucha prawie dwuletniego. On z kolei kładzie się o 21, o 6-7 rano pobudka na butlę i śpi do 10 rano. Najmłodszy ma 4 miesiące karmiony piersią. Również w okolicach 21 zasypia w swoim łóżeczku, ok. 23 ostatnie karmienie na noc. Budzi się ok. 8rano na szybkie karmienie i śpi jak starszy brat do 10. Wszyscy się dziwią, że tak ładnie śpią. Sama nie wiem jakim cudem udało się tak z całą czwórką. Owszem zdarzają się noce, że trzeba wstać “bo zimno”, “bo się coś przyśniło”, “bo jednak głodny” ale jest takich nocy naprawdę niewiele. Dodam, że dzieci od samego początku zawsze spały w swoich łóżeczkach (z jednej strony z względów bezpieczeństwa - 3 wcześniaki więc konieczne monitory oddechu, a z drugiej strony komfort mój i męża, abyśmy też byli wyspani)

Synek 2 latka. Kladziemy się kolo.20. Czasem zasnie od razu. Czasem po godzinie.
Zdarza mu się wstac kolo 4/5 - przychodzi do nas do sypialni i odzie dalej spac.
Coraz czesciej jednak dosypia u Siebie w lozku do ok. 6

Synek 10 miesięcy chodzi spać o 20, wstaje 6/7.