Witam,
Moja córa ma 7 miesięcy, więc czas najwyższy zaznajomić ja z glutenem. Być może to już troszkę późno, dlatego piszę o radę. Jak najlepiej wprowadzić gluten dla dziecka w tym wieku? Czy może zacząć od podania kaszki? Rozważałam moim zdaniem najlepszą opcję, aby powoli do diety mojej córki wprowadzić łyżeczkę ugotowanej kaszy manny wymieszaną z obiadkiem lub z moim mlekiem i stopniowo zwiększać dawkę. Czy radzicie to zrobić inaczej? Bo to już najwyższy czas. Jak było u Was z wprowadzaniem glutenu? Z góry dziękuję za pomoc i rady
Piasecka, nie jest za późno i tym się nie przejmuj jednak masz rację, to najwyższy na Was czas Kiedyś uważano, że powinno się wprowadzić gluten wcześnie, nawet około 5. miesiąca aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia w przyszłości alergii lub nietolerancji na niego. Jednak nie ma badań naukowych, które potwierdzają tę teorię, a wręcz przeciwnie.
Wkleję najnowsze zalecenia dotyczące podawania glutenu:
(Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Zalecenia Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci STANDARDY MEDYCZNE/PEDIATRIA 2014)
„Zgodnie z aktualnym (2007) stanowiskiem Komitetu Żywienia ESPGHAN należy unikać zarówno zbyt wczesnego (<4. m.ż.), jak i późnego (≥7. m.ż.) wprowadzania glutenu do diety niemowlęcia. Niektóre dane sugerują, że gluten należy wprowadzać stopniowo, jeszcze w okresie, kiedy dziecko karmione jest piersią. W celu ostatecznego wyjaśnienia związku pomiędzy karmieniem piersią, czasem wprowadzania glutenu a chorobą trzewną aktualnie prowadzone są badania interwencyjne. Możliwa jest modyfikacja zaleceń po opublikowaniu ich wyników.”
Dorzucam jeszcze wytyczne Amerykańskiej Akademii Pediatrii z 2012 roku:
„There is a reduction of 52% in the risk of developing celiac disease in infants who were breastfed at the time of gluten exposure. Overall, there is an association between increased duration of breastfeeding and reduced risk of celiac disease when measured as the presence of celiac antibodies. The critical protective factor appears to be not the timing of the gluten exposure but the overlap of breastfeeding at the time of the initial gluten ingestion. Thus, gluten-containing foods should be introduced while the infant is receiving only breast milk and not infant formula or other bovine milk products.”
według badań, prawdopodobieństwo że dzieci, które otrzymały w swojej diecie gluten w czasie gdy jeszcze były karmione piersią, zachorują na celiakię spada o 52%. Dlatego warto wprowadzić gluten gdy jeszcze karmimy piersią. Mało tego, długość karmienia piersią, a rozwój choroby trzewnej jest ze sobą powiązany. I kluczowym punktem jest tutaj nie wiek dziecka w momencie wprowadzania glutenu do diety, a fakt czy dziecko jest karmione piersią czy nie. Piasecka, rozumiem, że jeszcze się karmicie. Z piersi?
Ja nie mieszałam kaszki do mleka, przygotowałam po prostu mannę z bananem chyba. Za pierwszym razem córka miała wysypkę, odczekałam aż znikła, zrobiłam jeszcze kilka dni przerwy i podałam znowu, tym razem córa zwymiotowała, ale pediatra zalecił nam jeszcze jedną próbę. Trzeci raz i wszystko jest w normie, teraz córa popija bułkę maślaną jogurtem
Kiedyś faktycznie robiło się ekspozycję na gluten, żeby uniknąć celiakli już w 5 miesiącu życia. Kiedyś też się uważali że karmienie piersią zmniejsza ryzyko jej wystąpienia a to też nie jest prawda. Teraz już się tego nie robi, rozszerza się dietę normalnie. A możesz to zrobić jak chcesz ale nie ma czegoś takiego jak odmierzanie konkretnej ilości. Można go wprowadzić dając kaszke dla dzieci, normalna dorosłą albo dać dziecku każdy inny produkt zawierający gluten np makaron czy chleb. Dziecko i tak nie zje nie wiadomo jakiej ilości a gluten zostanie wprowadzony. Jedynie co się zaleca żeby wprowadzić gluten do ukończenia przez dziecko roku wiec 7 miesięcy jest akurat
Tak, karmimy się jeszcze piersią Dziękuję dziewczyny za odpowiedzi
Normalnie rozszerzaj dietę, kaszka, bułka, cokolwiek.
Ja zaczynałam od podawania kaszki gdy synek miał ponad 6 miesięcy, tylko trzeba patrzeć, by zawierała gluten, bo dużo, jest bezglutenowych.
Mój synek niestety nie przepada za kaszkami i podaje je z jakimiś owocami najczęściej z bananem albo jabłkiem. I często podeje jemu gluten w postaci pieczywa bułek albo piętek chleba
Ja robiłam córce kaszkę na wieczór, która zawierała gluten. Piętkę chleba podałam w 8 miesiącu bodajże. Dietę rozszerzałam normalnie od 6 miesiąca.
My zaczynaliśmy przygodę z glutenem o ile dobrze pamiętam to ok 8 miesiąca, ale ja poszłam na łatwiznę i nasze początki to była buła w rękę, dziecko zadowolone a i gluten wprowadzony:)
Kaszka jest sycąca, będzie dobra dla malucha.
Najlepszym rozwiązaniem jest podanie samego chleba i obserwacja reakcji organizmu dziecka czy nie uczula. Inne pokarmy z małym dodatkiem glutenu mogą zafałszować nasza poczatkową diagnozę.
Ja będę właśnie nie długo rozszerzać dietę.
Słyszałam że jak karmi się piersią to najlepiej kaszke ugotować na wodzie lub łyżeczkę dodać do swojego mleka.
Stopniowo po łyżeczce będę wprowadzać różne produkty.
Możesz dodać odrobine kaszy mannej do obiadku lub właśnie swojego mleka. Ja podawałam manną z bananem. Chętnie jadła bo miała słodkawy smak
Ja tak samo jak wrowadzałam gluten to podałam kaszkę mannę jest słodka z owocem młody chętnie jadł i nie było żadnej reakcji
Ja zaczynałam wprowadzenie glutenu od chleba. Maciupkie kawałeczki synek dostawał, żeby się nie zadławił i obserwowałam, czy nie ma jakiś zmian skórnych, czy innych objawów. później dostawał też kaszkę mannę z jakimś owockiem :) Teraz to bez chleba sobie życia nie wyobraża :D
Jeśli boisz się podać alergen to najlepiej podać go od rana w tygodniu. Jakby coś było nie tak to łatwiej zaobserwować objawy i zareagować - pójść do lekarza/szpitala za dnia. Lepiej zacząć też od mniejszej porcji. Jeśli będzie dany produkt uczulał to mniejsza porcja wywoła mniejsze problemy niż ich duża dawka.
Najłatwiej podać gluten w postaci kaszki lub chleba :)
Ja również staram się podawać wszystkie nowe produkty rano, tak bym mogła obserwować czy nic się nie dzieje.
Ja produkt glutenowy podaje ok 9-10
Nie ma znaczenia kiedy podamy gluten czy szybciej czy później między 6 a 12 miesiącem powinien być podany . I nie udowodnili w żaden sposob, że im później podany to nie ma reakcji alergicznych . Bądź na odwrót . Każda mama powinna podać wtedy kiedy uważa to za słuszne . Nie szybciej niż przed 6 miesiącem i nie później niż po roku
Spróbuj podać kaszke zawierająca gluten