Gimnastyka :-)

Jakie ćwiczenia można wykonywać z 3 miesięcznym maluszkiem?

Jeżeli chcesz wykonywać jakiekolwiek ćwiczenia z takim maluszkiem to lepiej skonsultować albo z rehabilitantem albo z pediatrą aby dziecku nie zrobić krzywdy jeżeli jest się nie doświadczonym…tak myślę :slight_smile:

Na pewno możesz przykładać kolanko do rączki po ukosie (ja tak ćwiczę z Synkiem od urodzenia) i przykładam nóżki do brzuszka, możesz też robić taki jakby rowerek z nóżkami dziecka. Inne ćwiczenia najlepiej tak jak napisała Iwona dopytaj pediatry lub jakiejś rehabilitantki. Na własną rękę nic nie rób żeby nie zrobić dziecku krzywdy.

Aga, ze swoją córcią ćwiczyłam dokładnie tak samo, jak napisała Kasia. Szczególnie się przydają te ćwiczenia, gdy maluszek ma problemy z brzuszkiem. Córcia miała spore wzdęcia, a rowerek i nóżki do brzuszka były lepszym ćwiczeniem niż lekarstwo :slight_smile: Poza tym zawsze możesz też masować maleństwo :slight_smile:

Tak, podkurczać nóżki do brzuszka i masować brzuszek można zawsze kiedy dziecko ma wzdęcia lub ból brzuszka spowodowany czymś co zjadłaś ale pewnie o inne ćwiczenia Ci chodzi takie na wzmocnienie np. trzymania główki itd ???