Gdy strzelają stawy

w około 4 miesiącu życia u synka zaczęły strzelać stawy. Najpierw w kolanach. Byłam u pediatry ale nie zauwazyła nic niepokojącego. Jakiś miesiąc później zaczęły strzelać także we wszystkich zgięciach : łokcie, nadgarstki. Byłam jeszcze raz i dostałam skierowanie do ortopedy który stwierdził: nie widzę nic niepokojącego. Czy to jest normalne?
Poniewaz nie dawalo mi to spokoju, byłam prywatnie u innego ortopedy, który powiedział ze dzieci w tym wieku intensywnie rosną ale ze stawami jest wszystko wporządku i same przestana strzelać.
Minęły kolejne 2 miesiące a poprawy nie zauważyłam. Pojechałam prywatnie do kolejnego dwóch pediatrów prywatnie i w końcu się dowiedziałam że dziecku brakuje wapnia mono że je mleko.
Pnia doktor pzepisała wapno w syropie i kazała podawac co drugi dzień po jednej łyżeczce. W ciągu miesiąca zauważyłam ogromną poprawę, ponieważ na dzień dzisiejszy strzelaja czasem tylko stawy w kolanach.

warto również zapytać czydziecku nie brakuje soli mineralnych bo od braku równiez moga strzelac stawy.

mojej malej takze strzelaja stawy jak prostuje raczke czy nozke to strzeli. Myslalam ze wit. D wystarcza aby kosci nie strzelaly …

Ja jak byliśmy na badaniu bioderek pytałam się o to ortopedy(jeden z lepszych specjalistów w okolicy).Mojej małej też strzela w kolankach powiedział nam ,że to jest normalne i do 18 miesiąca stawy mogą strzelać.Starszej też strzelały i z biegiem czasu samo ustąpiło.Tak,że chyba nie trzeba się niepokoioć.

U mojego strzelają w karczku … Teraz będzemy się wybierać do ortopedy to będę pytała.

mojej strzela w kolanku. Juz się bałam,ze to cos poważnego.Dobrze,ze przeczytłam wasze posty :slight_smile: dzieki :slight_smile:

Marzena.Ganfler napisz jak i co Ci ortopeda powiedział bo mojemu troche strzela teraz między łopatkami. Wyczułam jak podnosi się do siadu i jestem przewrazliwiona mimo że wszyscy mówią że to normalne. Mam nadzieję że wcześniej przestaną mu strzelać niz 18 miesięcy. Lubię lekarzy, którzy mówią konkretnie do którego miesiąca życia mogą strzelać.

jak strzela to swiadczy samo za siebie brak wapnia lepiej badania zrobic

brak wapnia? moja pije 4 butelki mleka dziennie,je zólty ser ,ryby. Od czego moze być go mało?

pisc jesc wiecej to co jest na nabiale a najlepsze bylo by zjesc zimna galatere jak ty karmisz go piersia to zjec ty i potem on sciagnie to z ciebie

naszej też zaczęły chrupać

Dzięki za wyczerpujące odpowiedzi na ten temat.

Dziewczyny byliście może u tego ortopedy z dzieckiem https://ortopedika.pl/? Szukam kogoś naprawdę dobrego dla mojego dziecka, bo podejrzewam, że też ma coś ze stawami. Znajoma mi ich poleca, ze do dziecka mają mega przyjazne podejśćie, bo sama tam była z dzieckiem ale to już starsza pociecha a mój syn to nawet roczku nie ma i zastanawiam się, czy naprawdę pomogą takiemu maluchowi.

Brak wapnia? Mi też czasami tak strzelają stawy - czy tutaj diagnoza może być podobna?