Gadżety kuchenne

Jakie gadżety kuchenne polecicie? Bez czego trudno jest się Wam obyć w kuchni? 

Mikser- wiadomo :D ( i to taki w którym kręci się misa, a nie trzeba trzymać i miksować)

Młynek elektryczny do pieprzu- świetnie się sprawdza i wygląda super w dodatku z kolorowym pieprzem ♥

I mój ulubiony o ile można nazwać to gadżetem .. ekspres do kawy ... jak byłam anty tak praktycznie tylko ja z niego korzystam :D

Tostery- zarówno ten do robienia kanapek (czyli właściwie opiekacz). Jak i ten z wyskakującymi grzankami. Jak mamy wczorajszy chleb, lub wyciągamy z zamrażalki to tylko do tostera wrzucamy i wyskakują nam pyszne aromatyczne, chrupiące grzaneczki, aż ma się ochotę zjeść więcej niż brzuch pozwala :) 

Opiekacz też super sprawa, jak mi dzieci nosem kręcą na kanapki, to tylko ser, do opiekacza i już im pasuje. Używany najzwyklejszego chleba, nie kupujemy specjalnie tostowego. 

A marzy mi się termomix. I w ogóle widzę, że są fajne takie urządzenia do kuchni, jakieś roboty multi, nie posiadam a zapewne przydatne. 

@mamaKKD

moja znajoma ma tego z Lidla - Lidlomix jak ona to mówi :D Ciasto na pizzę wychodzi z Niego megaaa dobre i puszyste! :)

Gdzieś już był podobny wątek można poczytać. Jeśli chodzi o typowo kuchenne to właśnie toster, robot, gofrownica. 

Wyciskarka do czosnku Ikea, silikonowe łopatki też z Ikea, dozownik na płyn w zlewie, szklane miski z pokrywkami pyrex, nablatowa deska do krojenia Ikea, kran z wyciagana wylewką ( to już chyba nie gadżet, ale jak ktoś nie ma to polecam). Wygodne są też zlewy stalowe

Jestem zadowolona, ze się zdecydowałam zamiast ceramicznego, nad którym myślalam wczesniej .Zlewozmywak stalowy myje się bardzo łątwo i szybko. Poza tym nie widać na nim zacieków. I nie był taki drogi. 

I przypomniało mi się!

Blaszka do krojenia ziemniaków na frytki, taka karbowana. Moje dzieci szaleją za tym haha :D

Gadżet czy nie gadżet ale życia sobie bez zmywarki nie wyobrażam. A zwłaszcza przy małym dziecku. Kubki kubeczki, talerzyki, łyżeczki - u nas jest tego zatrzęsienie a młoda jest sama póki co hehehe

Zestaw porządnych garnków :) Jak dla mnie podstawa gotowania. Przetestowałam wiele garnków i od siebie polecam tradycyjne polskie emaliowane garnki. Emalia jest wytrzymała, ma również bardzo dobre właściwości. Dziwię sie, ze garnki nie są już tak popualrne jak były w przeszłości, w czasach naszych rodziców:

https://bokono.pl/pl/p/-Garnek-emaliowany-Bordowy-Emalia-Rybnik-22-cm7-l/28051

Polecam te tradycyjne wykonane z emaliowanej stali w Rybniku. 

Garnki takie są bezpieczne, nie uczulaja ani nie zawierają w sobie żadnych toksycznych subtancji, co jest ważne przy gotowaniu jedzenia dla dzieci. Nie wchodzą również w interakcje z żywnością czy kwasami.  Potrawy nie nabierają dziwnego smaku. 

Mikrofala 

faktycznie dzieki dziewczyny za rady

młynka nie mam ale w sumie też to tzreba czesto próżniać pewnie ?

Mi się wydaje, że taki młynek tak samo trzeba opróżniać jak zwykłe śmieci nie zmielone, chyba zaraz zacznie śmierdzieć zwłaszcza przy upale. Ale pewnie ułatwienie bo już to mniej miejsca zajmie w pojemniku. 

Ja ostatnio widziałam jakąś reklamę zlewu na fb ale świetne opcje miał. Różne możliwości "psikania" wodą, do mycia owoców, szklanek, wyciągany kran do opłukania zlewu.

Wyciągany kran w kuchni :) mam zamontowany, ale jeszcze nie przetestowany ;) 

dla Mnie totalnie potrzebnymi rzeczami są mikrofala, zmywarka i robot planetarny

Ja mam giętki kran w kuchni ale nie wyciągany i jestem z niego bardzo zadowolona ;)

Ja tak samo jak Justys mam giętki kran i to jest super sprawa :)

My też postawiliśmy na giętki kran i dla mnie super.

MałaZołza chyba widziałam ten zlwozmywal taki ala wodospad się robi? 

Robot planetarny to jest mój nr 1 w kuchni :) Do robienia ciast, do tego nakładka z blenderem, szatkownica do warzyw, wyciskarka do soku, młynek do przypraw i ziaren. Używany praktycznie każdego dnia :) Sama piekę często chleb i robot bardzo mi ułatwia przygotowanie wszystkiego :) 

Nie widziałam nigdzie takiego zlewozmywaka

Fajny taki zlewozmywak :) Coraz więcej tych gażdzetòw :D U mnie zmywarka to przyjaciółka ;D A tak to często używam blendera ,miksera :) Mikrofalówka tak naprawdę mi mało potrzebna :) Używam naprawdę rzadko :) Zwykle podgrzewam na indukcji :)