Fotelik 9-18 jakiej firmy?

Powoli trzeba zmienić fotelik, córeczka przestaje się mieścić w nosidełku, pora się przesiąść na coś większego. Czy 9-18 to dobry wybór czy lepiej 9-36? Jakich fotelików używacie?

Właśnie zmieniliśmy fotelik :slight_smile: synek ma 9miesięcy. Trochę zwlekalismy ze zmianą z różnych powodów. A to że wygodniej przenieść dziecko w foteliku, czy to na zakupy czy inne sytuacje…
Przy pierwszym dziecku drugim fotelikiem był właśnie taki do 18kg. Przy czym kupiliśmy taki który ma regulację odchylenia oparcia, by dziecko w podróży mogło wygodnie spać. Poza tym małe dziecko nie siedzi jeszcze tak stabilnie i szkoda obciążać kręgosłup. Był to fotelik Chicco Key1. Polecam aktualne wersje tego fotelika.Bo bardzo nam się sprawdził.
Obecnie zaczęliśmy używać fotelika Maxi Cosi Tobi (przy drugim dziecku,synej 9miesiecy 12kg) i uważam że jest jeszcze lepszy od poprzednika. Dziecko w nim może prawie leżeć, więc polecam dla maluchów nie umiejących samodzielnie siedzieć i takich,ktore dużo podróżują. Fotelik posiada bowiem 5pozycji odchylenia.
Wspomniane kryterium było dla nas istotne,gdyż sporo podróżujemy i wygoda naszych dzieci jest istotna. Foteliki do 36kg nie mają możliwości aż takiego konta odchylenia oparcia,jesli w ogóle…
Przy wyborze kierować się oczywiście testami ADAC. Nawet przy jednej czy dwóch kropkach w tabelce warto się zastanowić nad kupnem testowanego fotelika niż kupić fotelik,który nie brał udziału w testach.

Hejka :wink: Zamiast 9-36 poleciłabym 9-18 czyli tak jak na początku myślałaś. Na początku warto zaznaczyć, że najważniejsze jest to żeby fotelik był dopasowany do samochodu i dziecka, niestety nie każdy model pasuje do każdego samochodu. Ze swojej strony mogę polecić fotelik firmy Recaro to już któryś fotelik kupiony tej firmy swoją drogą. Mamy 9-18 Recaro Optiafix jest to fotelik na isofix ze zintegrowaną stobą, która stabilizuje położenie fotelika. Dodatkowo ma pięciopunktowe pasy, dodatkowy system zabezpieczający przed bocznymi uderzeniami, zintegrowane ze sobą pasy, ochraniacze na barki oraz zagłówek. Fotelik bardzo miły w dotyku i naszemu dziecku siedzi się w nim super widać po minie w czasie jazdy :wink: I co ważne takie foteliki można regulować jeśli chodzi o regulację pozycji spoczynkowej przy większych przedziałach fotelików jest ona bardzo ograniczona. Pozdrowienia :wink:

Wiele zależy przecież od możliwości finansowych i typu auta, a nawet częstotliwości, z jaką jeździmy samochodem. I tak niektórzy po tym jak dziecko wyrośnie z fotelika 0-13 kilogramów (najczęściej gdy kończy 6-9 miesięcy) decydują się na uniwersalne foteliki dla dzieci ważące 9-36 kilogramów.Inni absolutnie ich nie polecają, sugerując wybór najpierw fotelika 9-18 kilograma (fotelik ten i tak będzie służył przeciętnemu dziecku przez 3-4 lat) a potem 15-36 kilograma (kolejne kilka lat, do 12 roku życia). Dlatego ciężko konkretnie doradzić, zerknijcie sobie w ofertę: Blog dla mężczyzn – Zielone Światło - Blog tematyczny, dla mężczyzn o stylu życia i hobby. i wybierz coś na co Cię stać.

jestem właśnie na etapie szukania fotelika… szukam od trzech dni i coraz bardziej się zakręcam… ceny niektórych fotelików też są okrutnie wysokie… czy szukacie fotelików jeżdżących tyłem czy przodem do kierunku jazdy?

Ja mam przodem do kierunku jazdy, znajome różnie. Jest wielu zwolenników jazdy tyłem, co jest obowiązkowe do 13 rż Można jednak znaleźć foteliki tyłem do 18 a nawet 25 kg, ale ich cena jest trochę zaporowa. W jakim wieku masz dziecko? Ile waży? Ile możesz przeznaczyć na fotelik? Może uda mi się Tobie jakoś pomóc, trochę miałam i mam do czynienia z fotelikami. :wink:

u nas mąż podjął decyzję - Maxi-Cosi - Tobi :slight_smile: dobrze że to chociaż już z głowy :wink:

Pewnie, im mniej problemów związanych z zakupami tym lepiej, a ciężko się zdecydować jak wybór jest spory :wink:

Miałam ten sam problem rok temu i myślałam, że zwariuję :slight_smile: Chyba ze dwa tygodnie czytałam i analizowałam wszystko o fotelikach.
W końcu wybrałam Besafe ten, który można ustawić tyłem i przodem, chociaż zawsze jest ustawiony tyłem do kierunku jazdy (na Isofix). Tak, Isofix to następny z problemów, ale teraz już chyba trudno spotkać samochód nie wyposażony w Isofix.
Fotelik kosztował prawie 2000zł i go prawie wcale nie używamy…

Przeczytałam chyba wszystkie testy fotelików i opinie jakie były w necie . W końcu, też po kilku tygodniach wybrałam opcję optymalną - czyli nie jakiś super drogi ale dobry Romer King Plus. Mamy go już ponad dwa lata i wciąż jak nowy i działa bez zarzutu mimo, że przez jakiś czas był ciągle przepinany z auta do auta

Najlepiej jest wybrac cos ze sredniej polki cenowej. Macie moze jakies sprawdzone modele?

Ja mam Caretero 0-25kg i jestem zadowolona. Miałam też 9-18 oraz 9-36 i uważam, że ten drugi nie jest zbyt dobry na przejście po nosidelku. Chyba że dziecko jest wysokie, dla mojej niskiej córki był zdecydowanie za duży. Ten 9-18 kg był w późniejszym czasie nie wygodny, zwlaszcza na dluzsze trasy. Na wyjazd nad morze kupiliśmy ten Caretero i sprawdził się super na 7 godzinna nocna jazdę. Córka miała dużo miejsca, można go przechylic na lezaco, gdy nie spała w pionie widziała wszystko. Cenowo jest raczej z tych średnich, bo kilka lat temu placilam 320zl.

My mamy Ferrari Cosmo 0-18 kupiliśmy gdy maluch wyrosl z nosidełka. Jesteśmy naprawdę zadowoleni. Świetnie sprawdził się na wyjeździe na wakacje (10 godzin drogi). Jak na cenę około 300 zł bardzo porzadny produkt

my mieliśmy taki 9-36 kg. muszę przyznać że na początku spełniał moje oczekiwania, jak mała nam przysnęła w trakcie jazdy to wystarczyło przesunąć i miała ‘tryb’ leżący. teraz w sumie już w nim nie jeździ, co prawda nie ma 36 kg, ma 4 lata, waży 21 kg i już się w nim nie mieści, ma za ciasno, teraz kupiliśmy podstawkę i jest super. więc nie polecam tych 9-36 bo te 9-18 nie są wcale ani gorsze, ani mniejsze. ja się nacięłam bo kupiłam za dość dużo kasy taki 9-36 kg, myślałam że dłuuugo nam posłuży i się przeliczyłam.

Pojechałam kiedyś do sklepu z fotelikami i Pani w sklepie poleciła mi właśnie ten fotelik Britax Romer Dualfix M i-Się i jestem zadowolona 

Pierw musiałbyś napisać jaka masz markę samochodu aby Ci pasował fotelik. Z bazą czy bez? 

My niedługo będziemy kupować ale jeszcze nie jesteśmy zdecydowani jako kupimy 

Ja też się zastanawiałam na co postawić... W DM reklamują Recaro i się zastanawiam, czy nie iść w tę markę. Któraś może ma? 

ja mam fotelik porzadny do naszego auta ale tez pasy skb gdy syn musi jechac w aucie meza albo z dziadkami

Oczywiście kolejny fotelik to przedział 9-18  nawet na rozum jak fotelik dla roczniaka może być tak samo bezpieczny jak dla 8 letniego dziecka 

Ja mam foteliki z joico i jestem naprawdę zadowolona