Feroplex- jak go przyjmujecie

Dziewczyny,

do tej pory brałam Sorbifer w tabletkach ale źle na niego reaguję i mam spróbować Feroplex, ale on jest w fiolkach. Czytałam, że można pić z fiolki, pojęcie go tak? A może przez słomkę żeby zadbać o zęby? 

wiecie coś ciekawego o Nim? Co warto Wiedzieć przed stosowaniem?

wiem tyle, że powinno się go przyjmować przed posilkiem więc poczekam do rana :) i warto trochę po nim zjeść/wypić cytrusy. Wtedy żelazo lepiej sie Wchłania. Zgodnie z zaleceniami mam przyjmować go rano i wieczorem- dość sporo. Martwię się o zęby.

Również miałam go przepisanego pod koniec ciąży ale lekarz mi nie mówił o żadnych specjalnych zaleceniach podczas przyjmowania 🙈 

Ja piłam z zasłoniętymi zebami przez wargi 🙉 przez słomkę też było ok i strzykawke. Zeby zniszczone ale nikt nie wie jakby było gdybym nie uważała 🤷‍ 

Nie piłam go nigdy. Brałam właśnie sorbifer ,albo tardyferon. Też bym próbowała przez słomkę starając się żeby lek miał jak najmniejszą styczność z zębami. 

Przez słomkę lepiej by uważać na zeby :)

Wydaje mi się ,że możesz normalnie pić . Tzn nie wiem na jakimś etapie ciąży jesteś , ale chyba takie problemy z zębami mogą się pojawić po dłuższym czasie spożywania 

Ja kiedyś brałam tylko tardyferon ale to przez miesiąc. Teraz mam znów spadek parametrów w badaniu krwi więc zobaczymy czy mi coś przepisze. A jaki jest w smaku ten feroprex ?

Właśnie jak to smakuje bo akurat ja miałam podobny preparwt , ale dużo czytałam o tym

Ja kiedyś brałam tylko tardyferon wiec nie bardzo mogę pomóc.. 

Ja brałam Tardyferon ale bardzo źle reagowalam i skończyło się zapaleniem żołądka. Później gastrolog poradziła żeby następnym razem jednocześnie przyjmować helicid :) są wersje bez recepty :) 

Kurczę jestem już w drugiej ciąży i zupełnie nie mam pojęcia o czym piszecie :O

No mi po tardyferon nic nie dolegało. Ale nie widziałam po nim mega poprawy. Brałam go w pierwszej ciąży i prócz tego miałam żelazo w witaminach ,a miałam mimo wszystko anemię. Sorbifer brałam ale nie będąc w ciąży. Przy żelazie 25 (kiedy norma zaczyna się od 50 do 170) po miesiącu już miałam w normie i czułam się świetnie.

Producent niby nie pisze żeby lek był szkodliwy dla szkliwa ale zawsze lepiej dmuchać na zimne. Myślę, ze przez rurkę to dobry pomysł i warto po umyć zęby :)

Ja źle czułam się po tardyferonie i lekarz zmniejszył mi dawkę..  później było ok 

Paaliinka to się ciesz haha ja brałam żelazo w tabletkach, ale na szczęście dobrze je tolerowalam 

Piłam prosto z buteleczki, pamiętaj żeby zrobić przerwę od herbaty bo z herbatą kiepsko się wchłania żelazo :)

Tardyferon miałam przepisany 5 lat temu ale o ile dobrze pamięta miał laktozę w skladzie i nie mogłam go brać.

jestem po dwóch dawkach Fero, nie pachnie najlepiej, smak dla mnie obleci choć siostra go nie tolerowała. Piłam przez słomkę, jutro po nim też umyję zęby. 

mialam ochotę na kawę po śniadaniu ale musiałam się zadowolić Feroplexem :) za to zrobiłam sobie szklanę soku z pomaranczy i było pycha. Żelazo lepiej się wchłania właśnie popite sokiem z cytrusów

piłam sok z buraka ale ostatnio już nieregularnie bo nie widziałam żadnej poprawy 

Lepszy od soku z buraka jest zakwas z buraków. Ja też pod koniec ciąży ze względu na anemię brałam Tardyferon ale tylko 1x dziennie. Najśmieszniejsze że po porodzie w szpitalu miałam robione badania i wyszły lepsze wyniki niż w czasie ciąży;) 

O sok z buraków to jest to

Ja też piłam sok z buraka choć smak nieznosny dla mnie. Ale hemoglobinka po nim jak złoto 😅 

Co do smaku feroplex... dla mnie jakbym jadła metal, także bez szału Ale mus to mus. 🙉