Będąc w ciąży wielokrotnie słyszałam, że kiedy się czegoś przestraszę to nie wolno mi się dotknąć. Wtedy dziecko może urodzić się z jakąś plamą albo defektem. Moja babcia w ciąży przestraszyła się płomieni i zakryła twarz. W efekcie mama przez kilka miesięcy miała czerwoną plamę na oku. Druga babcia przestraszyła się myszy i tata ma “myszkę” na nodze.
ja słyszałam o czymś takim. moja siostra będąc w ciąży jak się wystraszyła to dotknęła dłonią klatki piersiowej. bardzo się bała że będzie ślad, jej córka nie ma żadnego śladu ani na klatce piersiowej ani w innym miejscu a ma juz chyba z 8 lat
a za to ja mam myszkę niedaleko łokcia, podobno moja mama się tam oparzyła.
Moj syn ma lekką plamkę, koloru podobnego do kawy z mlekiem, ja sie nie wystraszyłam ani nie oparzyłam, ale mąż ma podobną ale ciemniejsza plamkę na boku brzucha, więc pewnie dziedziczne.
Oczywiście… Wielokrotnie słyszałam i uważam to za kompletną bzdurę, jak i wszystkie inne tego typu zabobony Znamiona to jest większa ilość melaniny w skórze, a nie jest efektem tego, że matka w ciąży się przestraszyła ha ha
Moja teściowa ,gdy była w ciąży, podczas palenia w piecu miała tak , że ogień buchnol jej w twarz. Nie była poparzona tylko brwi jej spalilo. Bała się że jej syn będzie miał ślad koloru czerwonego. Nie sprawdziło się. Rudy też nie jest.
tych zabobonów jest cale mnóstwo i wiecie co? tak naprawdę żaden się nie sprawdza A to, że np dziecko ma znamię, a matka zobaczyła ogień w ciąży to czysty przypadek
Roxi, dzięki za wyprowadzenie z błędu Jest mi naprawdę wstyd z tego powodu
A co powiecie na to? Kobieta na początku ciąży przestraszyła się psa i w tym czasie dotknęła ucha. Jej córka urodziła się z niedosłuchem i to w dodatku na to ucho. Przypadek czy jednak coś w tym jest?
moim zdaniem przypadek jakby tak było to kobiety w ciąży tylko by leżały, nie daj Boże czegoś sie wystraszyć i gdzieś dotknąć bo dziecko może sie np. bez nogi urodzić
Ja bym w to nie wierzyła, ponieważ mam myszkę na plecach i to w takim miejscu, że nie wiem jaką reakcję musiała by mieć moja mama, żeby się tam dotknąć:)
Też się nasłuchałam zabobonów Nie podnoś rąk, nie wieszaj prania, nie patrz w ogień… Śmieszne, że w obecnych czasach ludzie wciąż wierzą w takie bzdury
Posłuchać zabobonów - dla poprawy humoru - można, ale absolutnie nie można się nimi przejmować, Jakby się sprawdzały to pewnie co 2 osoba by chodziła z wielkimi plamami i innymi znamionami
Jak zaszlam w ciążę to w domu pojawiła się mysz , a nigdy nie miałam myszy w domu . A to jest zwiastun ciąży. Gdy tylko teściowa usłyszała o myszy to mówiła że zaraz któraś w ciąży.
Ja slyszalam ze gdy kobieta w ciazy sie oparzy to dzieciatko ma pozniej w tym miejscu na ciele gdzie sie kobieta oparzyla znamie. Ja czesto sie parze a to przy pieczeniu to przy gotowaniu ale corcia nie miala zadnych znamion. Znam tez inne przesady babcine. Np ze z nie ochrzczonym dzieckiem nie powinno sie z domu w goscie wybietac i wiele innych nigdy w zaden nie wiezylam ale moze tkwi tam ziatenko prawdy…
Tez slyszalam wiele roznych dziwnych rzeczy np. Zeby pod sznurkami nie przechodzic bo dziecko bedzie owiniete pepowina albo nie patrzec przez dziurke od klucza bo dziecko bedzie mialo zeza, na chrzestna nie brac kobiety w ciazy i wiele innych rzeczy.
Bealia jak dla mne kolejna bzdura… Moja mama oparzyła sobie lewą dłon i nie mam znamienia kolejnym zabobonem jest pępek - jak wystający zwiastuje chłopca, jak wklęsły dziewczynkę… to tylko zabobony i ewentualnie można się z nich posmiać
Wiele jest takich zabobonów mówią żeby nie chodzić pod sznurkami bo dziecko będzie owinięte pempowiną. Dowiedziałam się o takim pod koniec ciąży i nie powiem przestraszylam się bo przez 9 miesięcy przechodziłam pod sznurkami do prania ale na szczęście nie sprawdziło się “myszki” tez się nie sprawdziły. Moim zdaniem takie rzeczy trzeba traktować z przymrużeniem oka jedyne co się sprawdza i co jest najważniejsze to spokój i dobre samopoczucie mamy podczas ciąży
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.