Eko dom

Jestem ciekawa jakie jest Wasze zdanie na temat ekologicznych proszków do prania, czy któraś z Was używa może do prania dziecięcych ubranek? Sama piorę w takim domowym proszku nasze rzeczy już od prawie roku i jestem bardzo zadowolona. Na pierwsze pranie ciuszków mam kupiony proszek specjalnie dla niemowląt, ale następne prania będę chciała robić już w “eko proszku” - wiadomo koszty są nieporównywalne. Podsyłam link dla zainteresowanych tematem :slight_smile: Ekologiczny proszek do prania, jak zrobić, krok po kroku, | GreenSign
W miarę możliwości staramy się korzystać również z ekologicznych środków do sprzątania. Jak to jest u Was drogie mamy?

Nawet nie wiedziałam że można zrobić samemu proszek do prania… może dlatego że nigdy się tym nie interesowałam :slight_smile: kupuje w sklepie gotowy i święty spokój :slight_smile:
a jakie efekty po praniu?

Jestem zadowolona, rzeczy mam doprane wiadomo dorośli nie brudzą się tak jak dzieciaki :wink: zawsze do prania dodaję po 10-15 kropelek naturalnego olejku zapachowego więc pranie też ładnie pachnie :wink:

Proszek do prania bardzo dobry podobno :slight_smile: Albo orzechy do prania :slight_smile:
Ja piekarnik czyszczę pastą : 1 szklanka sody+goraca woda+2 łyzeczki soli kuchennej :wink: Płytki czyszczę wodą z octem a fugi wodą z sodą :slight_smile:
Kreta też nie używam tylko soda,ocet i potem zalewa wrzątkiem :slight_smile: dzisiaj tak czyściłam odpływ w zlewie bo trochę moich włosów tam się zalęgło i zapchało się :slight_smile:

Roxi podobnie i ja robię :slight_smile: dywany też odświeżam sodą, a na kamień stosuję kwasek cytrynowy - rewelacja :smiley:

Super sprawa z tym własne roboty proszkiem, ja co prawda kupuję proszek dla dzieci ale zastanawiam się czy by nie zrobić takiego alb jak Roxi pisze orzechy;)
My również do prac domowych używamy robionych miksturek, szkoda pieniędzy i naszego zdrowia na tą chemię…

odkąd piore w tym proszku przestałam biegać po dermatologach , bo wiecznie jakieś wysypki miałam

No to super;) eh tej chemii teraz wszędzie pełno… A jednak coś tam z tych proszków przenika przez naszą skórę więc lepiej kontrolować żeby to nie było jakieś świństwo…

No ja to nie wiem czy jestem taka wygodna czy taka leniwa ponieważ do wszystkiego używam detergentów kupionych w sklepie:-)

te proszki są dobre dla małych alergików,których standardowe proszki uczulają :slight_smile: i wychodzi bardzo tanio a równie skutecznie.

Są jeszcze kule do prania i są skuteczne dosyć ale pewnie trzeba trafić na dobrą firmę żeby tak fajnie prało,ja osobiście rozważam zakup :slight_smile:

O robieniu własnego proszku jeszcze nie słyszałam :slight_smile:
A z takie domowe sposoby na wszystko są fajne nie zawsze je stosuje ale zdarza się

Ja do prania używam proszków przeznaczonych dla niemowląt ale staram się np. unikać używania chusteczek nawilżonych a pupę synka myję wodą i uważam że jest to zdrowsze dla jego skóry.

dokładnie,chusteczki często podrażniają właśnie :slight_smile: my tylko myjemy pupę samą wodą gdy pojawią się odparzenia,czasem dodam do tego jeszcze szare mydło

W naszym przypadku jak córcia była malutka również wodą mylysmy pupcie natomiast chusteczki tylko na wyjazdach lub poza domem

niestety tyle chemii jest wszędzie że człowiek musiałby zrezygnować z bardzo wielu “wygodnych” rozwiązań ale czego się nie robi dla dzieci :wink:

Izka- ja jestem za byciem eko, ale nie wiem, jak to wyjdzie. Piorę ciuszki w Białym Jeleniu i mam zamiar maluszka kąpać również w mydełku w płynie z tej firmy. Na ewentualną ciemieniuchę mam zamiar natomiast zastosować olej rzepakowy i szczoteczkę do włosów dla niemowląt. Po co przepłacać i przyzwyczajać małego do chemii od początku?

Hirudo - właśnie proste i tanie rozwiązania są najzdrowsze :slight_smile:

Izka a ike mniej wiecejvkosztuje Cie zrobienie takiego proszku i na jak dlugo starcza? Pytam poniewaz chce porównać z orzechami;)

Aga na tej stronie co podała izka pisze, że wystarcza na 30-40 prań i gotowy zestaw do zrobienia tego proszku można kupić za 9,50zł

Aga - Beti już mnie wyprzedziła z odpowiedzią, zamawiamy z szwagierką nawet większe ilości po 20kg nawet dzielimy się kosztami dostawy i wychodzi jeszcze taniej :wink: