Echo serca płodu co to jest?

Orientujecie się jak wyglada badanie? Dostałam skierowanie od ginekologa.

Ja znalazłam takie coś na necie cytuję <Echo serca płodu to badanie USG, ale ściśle nakierowane na serce nienarodzonego dziecka i funkcjonowanie jego układu krążenia. Jego zadaniem jest rozpoznanie wad układu krążenia u dziecka, jeszcze w łonie matki. Wszystko po to, by podjąć odpowiednie leczenie lub ustalić plan postępowania jeszcze przed narodzinami malucha. >

Jest dokładnie tak jak napisała Paulina. Echo serca to nic innego jak usg tylko ma ono na celu dokładne sprawdzenie serduszka maleństwa. Wszystkich przepływów i funkcji. Mój ginekolog prowadzący sam sprawdzał mi ech serduszka podczas usg. Na pewno będziesz mogła usłyszeć bicie serduszka swojego maleństwa. A to najpiękniejszy dźwięk jaki matka może usłyszeć będąc w ciąży

To badanie jest nieinwazyjne i bezpieczne, oraz bezbolesne. Dzięki takiemu badaniu można sprawdzić czy są jakieś nieprawidłowości w obrębie układu krążenia dziecka. To takie badanie USG ale głównie sprawdza się prawidłowość pracy serduszka
już w łonie mamy, po to by wrazie problemów i wykrytych wad podjąć odpowiednie leczenie.
Wykrywa się między innymi wady serca, wady zastawek serca oraz zaburzenia rytmu serca.
Najczęściej echo serca płodu wykonuje się pomiędzy 19. a 24. tygodniem ciąży.

To że dostałaś takie badanie nie świadczy o tym że coś jest nie tak, więc nie martw się. Takie badania są bardzo ważne i są przeprowadzane dla dobra twojego dziecka. Ja również miałam takie badanie i wszystko jest książkowo wręcz.

Również miałam to badanie, nie jest to nic strasznego choć pewnie się będziesz stresować wynikiem. Tuż po badaniu lekarz Cię poinformuje czego się dowiedział na temat Twojego serduszka więc na wynik nie będziesz musiała długo czekać. Badanie nie trwa długo bo od około 20 do 60 minut, moje trwało do pół godziny około. Badanie wygląda jak zwykłe USG: lekarz najpierw smaruje pacjentce brzuch specjalnym żelem, który zwiększa przepływ ultradźwięków, a później przesuwa głowicę po brzuchu ciężarnej. Na ekranie monitora pojawia się obraz budowy serca dziecka i jego klatki piersiowej. Przy okazji sprawdza się przepływy, to jest tzw. USG dopplerowskie (na kolorowo będzie widać przepływy i dzięki temu badanie będzie jeszcze dokładniejsze).

Nie wszystkie kobiety mają to badanie choć jest to teraz coraz popularniejsze.
Zwykle to badanie się wykonuje gdy u matki występuje takie schorzenia:

-cukrzyca ciążowa
-fenyloketonuria
-choroby tkanki łącznej
-spożywanie alkoholu w ciąży
-zażywanie leków doustnych przeciwtrądzikowych
-świeżo przebyte infekcje obarczone komplikacjami np. różyczka
-choroby autoimmunologiczne
-choroby wad serca u wcześniej urodzonych dzieci
-wady serca występujące w rodzinie

Na stronie jest to opisane:
http://badanieprenatalne.com/czym-jest-echo-serca-plodu/
A takze w jakich sytuacjach się je wykonuje. Jest ono badaniem nieinwazyjnym, które wygląda tak samo jak zwykłe badanie usg. Może wykonać je tylko doświadczony specjalista, który dokładnie potrafi ocenić strukturę i pracę serca dziecka. Badanie to najlepiej wykonać jest pomiędzy 18 a 22 tygodniem ciąży, kiedy struktury serca są najlepiej widoczne. W późniejszym okresie, około 30 tygodnia, tkanka płucna jest lepiej rozwinięta, żebra są bardziej uwapnione, odległość od serca jest większa No i przez to obraz może być nieco zaburzony. Lepiej jest je wykonywac wczesniej.

Ja też dostałam skierowanie na echo serca płodu.jest to lepsza technika sprawdzenia serduszka dziecka.Dokładniejsze usg.

U mnie również było wykonane, ale wtedy też żadnych wad lub nieprawidłowości nie stwierdzono. Tuż przed porodem niestety pojawiły się zaburzenia i obecnie leczymy serduszko

My mieliśmy echo serca płodu. To było badanie USG które było nakierowane właśnie na serce płodu. Badania były szczegółowe, mierzyli długości i szerokości tętnic, rozmiar serca, sprawdzali czy nie ma żadnych widocznych patologii. Znaleźli u córki 3 dziury w serduszku które miały się zrosnąć do porodu albo do roku po nim i tak też się stało.