Dziewczyny porozmawiajmy o wyprawce:)

Hej mamuśki. Mam taki pomysł żeby wrzucać w tym wątku listę rzeczy , które są niezbędne, aby być gotową na przyjście maluszka na świat. Napewno wiele z was jest w ciąży bądź planuje ją po raz pierwszy i chętnie dowie się bądź uzupełni swoją listę must have maluszka:)

Dla Mamy
□ Koszula bawełniana do karmienia na zmianę
□ kilka par majtek –specjalne, jednorazowe siateczkowe albo zwykłe bawełniane (większe, żeby nie uciskały)
□ wkładki poporodowe 10 szt
□ podkłady poporodowe-w szpiatlu mają swoje, ale ja wolałam nie czekać na wymianę i mieć komfort
□ 1–2 biustonosze na zmianę do karmienia
□ wkładki laktacyjne
□ płyn do higieny intymnej
□ środek przyspieszający gojenie się krocza (np. Tantum Rosa) najlepiej nalać go do małej butelki z dzióbkiem i
polewać krocze przy okazji każdej wizyty w łazience
□ ręcznik
□ dezodorant, najlepiej organiczny, bezzapachowy. Noworodki nie lubią sztucznych zapachów
□ kremy: do twarzy, rąk
□ maść do pielęgnacji podrażnionych brodawek
□ przybory do włosów: szczotka, spinki, gumki itp.
□ Ja tym razem wezmę laktator, ale mam pierwszorazowych nie zachęcam, najlepiej laktację rozbujać
naturalnie
□ Na problemy z wypróżnieniem-czopki glicerynowe
□ Poduszka do karmienia
□ Ewentualnie rogal ciążowy do spania-ja korzystałam
□ Zatyczki do uszu
□ Opaska na oczy do spania (ciężko mi spało się w szpitalu)
□ Telefon
□ Ładowarka
□ Zgrzewka wody do picia-ja potrafiłam wypić 1,5 litra wody przy jednym karmieniu
□ Ubranie wyjście: leginsy, luźna bluzka, nie bierzcie nic obcisłego. Na ogół po porodzie jest jeszcze brzuszek,
jak w VI miesiącu
Dla dziecka
□ 4-5 bawełnianych body
□ 4-5 pajacyków (jednoczęściowy ciuszek z rękawkami i nogawkami)
□ Osobiście nie polecam kaftaników i śpioszków-za dużo roboty
□ 5-10 pieluch tetrowych (do podłożenia podczas przewijania czy wizyt w przychodni szczepienia) 10 sztuk
przyda się przy dziecku, które ulewa. Czasem skutecznie mogą zastąpić ręcznik
□ 2 bawełniane czapeczki
□ rękawiczki niedrapki lub skarpetki (do założenia na rączki)
□ mała paczka (ok. 20 sztuk) jednorazowych pieluch
□ niemowlęcy ręcznik kąpielowy (z kapturkiem)
□ delikatne mydło np. Biały Jeleń
□ nawilżane chusteczki do przecierania / albo waciki do przemywania pupy, ja osobiście nie korzystam z
nawilżanych chusteczek na co dzień. Myjemy pupę prysznicem, a chustki są na sytuacje alarmowe/wyjazdy
(chusteczki nie czyszczą, one wycierają)
□ ampułki z solą fizjologiczną do zapuszczania do noska, bo dzieci nie są odśluzowywane po porodzie
□ coś do nawilżania skóry dziecka, najlepiej z jednej serii kosmetyków-jeśli się nie sprawdzą, wiadomo, że
mają tą samą substancję nawilżającą, na którą dziecko źle reaguje
□ Na wyjście śpiworek