Cześć! Niedawno musiałam zabezpieczyć kanty mebli pianką zabezpieczającą. Niestety maluch lubi ją gryźć. Czy ktoś ma informację, czy taka pianka jest szkodliwa po zjedzeniu przez dziecko?
Zobacz czy masz opakowanie z tej pianki i przeczytaj co o niej piszą.
Dokładnie tak jak pisze Weronika sprawdz czy masz opakowanie z tej pianki.I tam poczytaj bo szczerze to nie mam pojecia
Niestety same chińskie znaczki:(
Może znajdz w internecie/sklepie podobną piankę z polskim oznaczeniem składu. Nie znam się na tym, ale jakos tak z zasady nasuwa mi się, że w takiej piance na pewno nie ma naturalnych składników, które moznaby spozywac. W koncu to swego rodzaju artykuł ‘budowlany’ a nie spożywczy. Mysle, że na pewno skład nie jest zbyt ciekawy i nie słuzy zdrowiu maleństwa.
jak chińskie znaczki to można być przekonanym że pianka nie jest obojętna dla brzuszka dziecka. ciężko znaleźć piankę zabezpieczająca która nie zaszkodziła by dziecku w razie gdyby ja zjadło
Chyba będę więc musiała ją ściągnąć. Nabicie guza to chyba mniejsze zło.
Osłonki prawdopodobnie są wykonane z pianki polietyrunowej. Niestety nie ma nigdzie przeprowadzonych badań które sprawdziłyby co dzieje się z nią po polknieciu. Polecam natomiast osłonki silikonowe. Są przepabadne, wykonane z dość twardego materialu, mocno się trzymają a dziecko ma pewno nie odgryzie sobie kawałka. Będzie również zabezpieczone przed urazem przy upadku. Pozdrawiam
Dziękuję za radę:)
Myślę że zdecydowanie warto się pozbyć takiej pianki bo na pewno nie jest obojętna dja brzuszka dziecka
ja bym zdjęła taką piankę i zastosowała inne zabezpieczenie. Są również plastikowe takie zabezpieczenia, może nie tak miękkie jak pianka wiadomo, ale wolałabym chyba własnie już guza niż żeby mi maluch zjadał, coś niewiadomego pochodzenia,
Ja na twoim miejscu bym zdjęła tą pianke i kupiła inne zabezpieczenie. W pepco są fajne zabezpieczenia jeżeli chodzi o kanty do bebli silikonowa czy gniazdka. Dzieci też lubią grzebać w gniazdkach i prąd może kopnąć. Więc warto o tym pamiętać.
też bym zdjela piankę. Co do polecanych na kanty zabezpieczeń z pepco nie polecam taka ala kulkę dziecko spokojnie może oderwać i co gorsze wsadzić do buzi w całości więc to też nie jest bezpieczne. te do gniazdka z pepco sama mam i sprawdzają się fajne jest to że dziecko na pewno ich samo nie wyjmie bo do tego jesy potrzebny kluczyk.
Na wszelki wypadek warto zainwestować w inne zabezpieczenia…
Witam,
myślę, że każda pianka tego typu będzie stwarzała ryzyko - jeśli nie zadławienia to zatrucia. Warto ją zdjąć i zastosować inne zabezpieczenia. A w jakim wieku jest dziecko? Jeśli ma potrzebę gryzienia takich faktur to warto ją zapewnić w bezpieczny sposób np. chrupki. Jeśli Maluch jest wszystko żerny i wkłada wiele różnych rzeczy do buzi to można wykonywać masaże szczoteczkami czy gryzakami. Może to zaspokoi trochę potrzebę takiej stymulacji. Jeśli napiszesz coś więcej o synku (wiek i jak to jest z tym jedzeniem i wkładaniem rzeczy do buzi) to będę mogła coś więcej napisać.
Pozdrawiam serdecznie
Marta Cholewińska-Dacka
Moj syn rowniez nie pozwalal by te ochraniacze za dlugo były przyklejone i tez probowal je jesc jednak nie pozwalama mu na to i pilnowalam zeby jej nie polykal. Myśle ze to mogloby mu zaszkodzic