Dziecko śpi z otwartą buzią

Dziewczyny, zauważyłam ostatnio że córeczka (3latka) coraz częściej śpi z otwartą buzią. Mimo że jej ją zamykam to ta buzia jej leci. Oddycha przez nos ale ta buzia jest otwarta. Pediatra nie widzi problemu ale ja zastanawiam się czy go faktycznie nie ma. Czytałam że dziecko nie powinno spać z otwartą buzią i że to efekt smoczka. A fakt jest taki że do 2 lat córcia spała ze smoczkiem.

A sorawdzalas u laryngologa czy to nie sprawa migdalkow?

Ja tez bym zapytala laryngologa, bo jesli oddycha noskiem to teoretycznie jest ok, ale zawsze warto rozwiac swoje watpliwosci

Nie pomyślałam o laryngologu, musimy się umówić

Pogadaj o tym z otolaryngologiem, neurologopedą :slight_smile:

Neurologopeda może warto zapytać ?

Nie wiem czy to ma coś wspólnego ale mój syn jak jest basssrdzo zmęczony to właśnie śpi i ma otwartą buzię , na codzień tego nie robi

może trzeci migdałek, może kwestia nawyku po smoczku, a może coś z napięciem mięśniowym. Pogadaj z laryngologiem najlepiej

Najlepiej zapytać laryngologa

Laryngolog albo neurologopeda mogą pomóc

Tak jak piszą dziewczyny, spróbuj skonsultować to ze specjalistą

Mój synek spał z otwartą buzia i mówili że to przez powiększone migdałki ale jest już prawie 2 lata po usunięciu migdałków i dalej śpi z otwartą buzia , teraz neurologopeda mówi że dużo przed nim po pracy żeby to opracować bo będzie miał problem ze zgryzem i mówieniem;/ lepiej skonsultować to odrazu z logopeda lub laryngologiem.

Dobrze byłoby sprawdzić u laryngologa i neurologopedy. :grinning:

O @Ewcia2 dawno cię tu nie było :smiling_face:

A faktycznie, tez kogos mi brakowalo ze starej ekipy🙂

Myślę, że warto to skonsultować z logopedą/neurologopedą. To moze być kwestia nie tylko migdałków, ale również napięcia mięśniowego czy krótkiego wędzidełka języka. Warto obserwować czy buzia jest otwarta również w ciągu dnia

@Ewcia2 a jak u Was :)))???

Paula ,i jak sprawa ? :slight_smile: