Dziecko piło a teraz nie chce pić z butelki

Witam, drogie mamy. Moja córeczka kończy niebawem 4 miesiące, na początku karmiłam ją od czasu do czasu butelką a oprucz tego piersią ale potem przestałam butelką. Teraz kiedy chciałam dać jej butelke wogóle jej nie chce wykręca się i płacze. Jak mam przekonać ją znowu do butelki?

na pewno nie siłą . Przykładaj kilka razy dziennie jej do ust buteleczkę …moze zmień na inna …Obecnie jaka masz ?
Spróbuj smoczek przed podaniem umoczyc w mleczku :slight_smile:

Mojej kolezanki synek ma dokladnie to samo. Przestala go karmic butla przez pewien czas i teraz ma problem bo maly jak tylko poczuje butle to od razu krzyczy i sie denerwuje. Ona zaczela od zwyklego smoczka. Jej synek smoczna nie ssal ale odkad zaczela miec problem z karmieniem butla wprowadzila mu smoczek. Tez na poczatku plul i sie denerwowal ale ona cierpliwie codziennie probowala. I przyzwyczail sie do smoka i zaczela mu dawac butle. Cierpliwosc i wytrwalosc w probowaniu jest najwazniejsza. Sprobuj przystawic mala do piersi na chwile a potem starannie podmien piers na butle moze cierpliwosci.Zmoczenie smoka przed podeniem w twoim mleczku tez jest dobrym rozwiazsniem. Dzieci w wieku 4 miesiecy potrzebuja tej bliskosi mamy jesli sa karmione piersia:) jesli mala sie bedzie denerwowac nie wpychaj jej na sile butli. Do tego potrzeba czasu. Ale probuj za kazdym razem. Na pewno w koncu przelamie sie i chwyci butle.poprobuj roznych smoczkow do butelek, moze malej sie odwidzialo i innego bedzie ciagnela. Polecam lovi smoczki do karmienia. Moj synek nie mial problemu z zassaniem tego smoka. Od razu mu podpasowal. Zycze wytrwalosci i duuuzo cierpliwosci.

A jaką masz butelkę ? Spróbuj LOVI aktywne ssanie. Kształt smoczka bardzo przypomina kobiecą pierś, a smoczek jest odpowiedni , czyli taki który nie zaburzała odruchu ssania piersi. ja w ten sposób przekonałam małą do butli. Teraz z tymi butelkami się nie rozstajemy, inne poszły w kosz

Obecnie mam trzy buteleczki Lovi canpol babies i tommee tippee. Będe prubowała moczyć w mleczku tak jak doradzałyście . Mam nadzieje że z czasem nam się uda. Bo najgorsze jest to że nigdzie nie mogę na dłużej wyjść dwie trzy godz. i zaraz musze wracać z zakupów bo mąż dzwoni że myszka już jest głodna.

Anetko jeżeli chcesz karmić córeczkę butelką tylko z powodu tego że chciałabyś mieć trochę czasu dla siebie to ja polecam Ci wątek o alternatywnych sposobach karmienia  -      http://lovi.pl/pl/karmienie-piersia/54/1

Może spróbuj karmić małą swoim mleczkiem podawanym z kubeczka, taki sposób karmienia jest bardzo polecany przez położne i doradców laktacyjnych.

dziewczyny podały kilka pomocnych wątków. Ja mogę Ci na moim przykładzie powiedzieć, że właśnie najlepszym rozwiązaniem jest tak jak Beata napisała - niech ktoś inny spróbuje nakarmić dzieciątko.
Ja JJ uczyłam z butelki pić to też kropelka na usta, delikatnie jeździłam po usteczkach smoczkiem od butelki i próbowałam 3 smoczków różnych.

Anetka nic na siłę,staraj się uczyć picia z butelki delikatnie i spokojnie.Ja również polecam butelkę lovi i na początek karmiłabym smoczkiem 0+ dlatego że córeczka nie będzie się denerwowała tak przy ssaniu że za szybko jej mleko leci.Nic się nie denerwuj i staraj się ja jak najczęściej przykładać do piersi bo takie małe dzieci potrzebuja też bliskości nauki,mój synek nie chciał wogóle ssać z piersi bo nie umiał i bardzo się przy tym denerwował to musiałam mu odciagać zwykłym laktatorem przez 5 miesięcy co było bardzo męczące !Ale nieraz go przykładalam do piersi zelwerowicz coś troszkę z nich possał bardzo często przy nich zasypiał to nieraz myślałam że jak płacze to jest głodny a jak go przyłożyłam do piersi to przestał płakałac i mi zasnął.