Czy to oznaka jakiegos zapalenia ? Nie wiem jak to odbierac bo to dopiero moje pierwsze dziecko i nie wiem co to oznacza
Patrycja, a w jakim wieku jest dziecko i czy widać po nim, że to sprawia mu ból - jest bardziej marudne, płaczliwe, czy ma podwyższoną temperaturę? Jeśli dziecko zachowuje się normalnie, jest radosne, ma apetyt itd, to może po prostu “odkryło, że ma uszy” i jest nimi zafascynowane. A może nazbierało mu się dużo woskowiny, która go łaskocze i stąd to chwytanie za uszy?
przyciśnij mu palcami pod uchem i przed jeśli nie zapłacze to raczej nie bolą go uszy, jeśli nie ma gorączki.
A łapanie za uszy jest czasem spowodowane tym że ząbki się w dziąsłach przedzierają do wierzchu a to jak ząb rośnie jeszcze w w dziąśle powoduje takie dziwne uczucie drażniące i dziecko łapie i tarmosi uszy bo się mu wydaje że to w uszach. Ja nawet niedawno jak wyrastały mi zęby “mądrości” to miałam takie dziwne uczucie jakby coś w uszach mi było. ale nie zaszkodzi zaglądnąć do lekarza.
Moim zdaniem, jeśli dziecko nie daje wrażenia, że sprawia mu to ból, to nie ma co go ciągać do lekarza i narażać na masę zarazków w poczekalni, gdzie będą czekali ludzie z kaszlącymi i kichającymi dziećmi, no chyba, że u Was to lepiej wygląda - u nas mimo zapisów na godziny opóźnienie jest czasem po kilkadziesiąt minut, więc moim zdaniem w takiej sytuacji nie warto. Zapalenie ucha jest bardzo bolesne i raczej nie da się go przeoczyć.
Kiedyś naczytałam się że jak dziecko łapie się za uszko to go boli ,ale któregoś dnia zauważyłam że synek tak robi i sprawdzałam gorączkę i czy to może być zapalenie jakieś. Ale wszystko było w porządku doszłam do wniosku że może go swędzi i dlatego ciągnął ucho . Jak by było zapalenie to uszko było by czerwone i raczej by bolało i na pewno nie obyło by się bez płaczu. Radzę obserwować dziecko i w razie nipokojacych oznak iść do lekarza
Mój synek też często łapie się za ucho i z tego co zaobserwowałam to robi gdy wychodzi mu ząbek lub jest śpiący - wtedy częściej dotyka ucha, łapie za nie , dotyka głowy , przeciera oczy itd. Zapalenia ucha faktycznie jest bardzo dla dziecka bolesne i najczęściej dzieci są rozdrażnione płaczliwe i mogą mieć podwyższoną temperaturę. Zwróć uwagę czy dziecko nie łapie się za uszy, głowę np po zdjęciu czapki , ja np. kiedy zdejmuję swoją czapkę zawsze się drapię ponieważ strasznie swędzi mnie czoło i kark pomimo iż noszę różne czapki i piorę je w dobrych proszkach - może to taki odruch.
mojej siostry syn miał bezbolesne zapalenie ucha. Tylko gorączkę miał.
Przyobserwowalam ze synek lapie sie w nerwach za uszy ostatnio ale moze tez przez zabki bo mu od 3 miesiecy sie wyzynaja juz
Moj tak robi ciągle, raczej normalny objaw kiedy idą ząbeczki…ale jeśli martwisz sie…zawsze mozesz nawet prywatnie udać się na usg przez ciemiączko bedziesz miala obraz czy w główce wszystko ok…lub do laryngologa który posiada endoskop i zobaczy dokładnie kanał w uszach twojego dziecka…mój takie badanie miał wykonane w trakcie choroby wiec jestem pewna ze ten objaw to tylko ząbki…
moja mała gdzieś od 2 miesięcy łapie się za uszko. Próbuje wsadzić
paluszka do środka. Ale uszko ją nie boli, nie ma nic w środku. Czasami mi
się wydaje, że może poprostu ją swędzi?tongue_out No ale tylko jedno “męczy”,
drugiego nie zauważyłam ani razu żeby tarła. Nie mam pojęcia co to znaczy.
zimorodek może to tylko tak się bawi. Mój synek jak odkrył że może wkładać palec do nosa to robi to tak dla zabawy
Patrycja też niedawno się tym martwiłam, ale jeśli nie towarzyszy temu ból, rozdrażnienie, może gorączka- choć niekoniecznie, to infekcji raczej nie ma, więc dzidza poznała swoją część ciała. Ewentualnie rośnie źąb i ból promieniuje.
Moja córa chwyta się za uszy i trze nosek jak jest zmęczona. Ot taki sposób komunikacji;)
Moja pociecha często łapie się za uszki jak jest śpiąca, przy zapaleniu ucha napewno pojawiłaby się gorączka. Przynajmniiej tak było w naszym przypadku
Ania, gorączka u niemowląt przy zapaleniu ucha często nie występuje właśnie. I to jest zgubne niestety. Tak samo przy infrkcji dróg moczowych.
Ale zapalenie ucha jest niesamowicie bolesne, więc po dziecku na pewno poznasz, że jest chore
Dokładnie:-)
A mój łapał się za uszy z nudów, jak nie miał co z rączkami zrobić. Na szczęście przeszło mu. Często łapał się za uszy jak bajki oglądał, kupiłam mu taką gruszkę do gniecenia w rączkach i tym się bawił. Po jakimś czasie zapomniał o uszach.
Mój synek od paru miesięcy łapie się za prawe uszko .
Nie widać by mu to ból sprawiało,nie płacze,nie marudzi przy tym ale potrafi tak intensywnie się
łapać że całe ucho jest czerwone.Chyba taki nawyk,bo jesli byłoby to zapalenie to płacz jest przy tym straszny.
Zapalenie ucha przechodziliśmy,to jest straszny ból.
Moja córka też często łapie się za ucho. zazwyczaj wtedy jak chce spać, albo po prostu tak się bawi- ma taki dziwny zwyczaj. najłatwiej sprawdzić czy dziecko ma zapalenie ucha przez dotknięcie go, uciśnięcie miejsca przed uchem tzs. sprawdzenie tkliwości ucha. Jeśli dziecko zareaguje, to może być ból ucha.