Tak, przy ząbkowaniu jest większe ślinienie. :) Ale po 3 miesiącu u dzieci dojrzewają ślinianki, co również bardzo wzmaga ślinienie i jest to normalny objaw w tym wieku :)
Moja się już kupę czasu słoni a ząbki żaby wychodziły to nie widać Wogole
Też mi się wydaje ze przygotowuje aparat mowy poprostu radosny maluszek nic tylko się cieszyć pewnie niedługo zacznie ladnie gaworzyc teraz się tozgrzewa
Magdalena mój jak zaczął się ślinić tak ostro to ciągle ciuszki mokre,ale ostro ciśnie gryzaki do buzi. Z tym,że ani wody ani słuchu zębów. Córka trzy miesiące ostro się slinila nim coś wyszło dopiero
Moja jakby gryzie dolna wargę..
Lub tak nqpycha powietrze w policzki jakby chciała coś powiedzieć ale jeszcze jej nie wychodzi.
Dziaselek nie ma spuchniętych ale mamy już żel na ząbkowanie także w razie w użyjemy.
Chciałam kupić ten na d... Ale podobno już go nie ma w aptekach,kupilam calgel
U nas skończone 3 miesiące i właśnie ślini się przeokropnie. Jak go tylko ubiorę to za chwilę mokre pod brodą. Jak gdzieś wyjeżdżamy to ubieram mu śliniaczek żeby chociaż na wstępie wyglądał czysto ;D
Ale zauważyłam że właśnie zaczął wkładać coraz więcej rzeczy do buzi. A rączki jak ssie to na chrzcie cały kościół słyszał.
Monia mój znowu tą dolną wargę tak jakby zasysa i cmoka nią. Śmiesznie to wygląda.
Co do pisków i wrzasków to u nas rzadko się zdarzają, częściej po prostu gaworzy ale w mojej rodzinie u małych dzieci takie piski i wrzaski to była norma. Dziecko w ten sposób doskonali aparat mowy i uczy się nowych dźwięków. Nic tylko się cieszyć bo to kolejny etap rozwoju malucha.
A ząbki mu nie idą ?
Magda i Lena, a to takie głośne ssanie rączek to też normalne, mój też tak robił, jakby mu bardzo rączki smakowały :D
3 miesiące to mało prawdopodobnie ale możliwe.
Moja ma 6 miesięcy i nie widzę ząbków
Ząbki mogą już być w tym wieku, ale to się bardzo rzadko zdarza. Wielu ludzi myśli, że ślinienie u niemowlaka to tylko ząbkowanie, tymczasem w wieku 3 miesięcy jest normalne i nie ma z tym nic wspólnego. Dojrzewają ślinianki po prostu. A ssanie rączek to też normalny etap rozwoju :)
Jeśli do 13 miedia a życia nie wyjdzie żaden zabek to trzeba się zgłosić do stomatologa.
Ząbki to raczej mu nie idą bo pewnie byłby przy tym marudny. Wkłada wszystko do buzi bo tak poznaje świat ;)
Ach... Te rączki to najlepsze. Czasami jak przystawiam go do piersi to próbuje i rączki i pierś ssać jednocześnie.
Tej śliny jest mnóstwo ale pewnie tak jak Fajerka pisze to kwestia dojrzewających ślinianek. Jak go przerzucimy przez ramię do odbicia to potrafi się tak wessać w ramię albo szyję że prawie malinkę robi
Mój synek tak samo, zdarza się, że rączkę ssie jednocześnie ze smoczkiem od butelki :D Albo się wsysa w przedramię, jak się go na brzuszku nosi. Lubi też brać do buzi mój palec albo męża i ssać oraz gryźć, ale wtedy zamieniam na gryzak, tym bardziej, że coraz mocniej to robi :)
Moja tez się mega śliniła w okresie 3 miesiące + to normalny rozwój.
Teraz ma 7 miesięcy i ząbków nadal brak ale ponoć idą, lekarz mówi
Syn miał ząbka jak miał 5 msc.
Córa wcześniakiem dostała 1 ząbka na rok dopiero.. każde dziecko idzie własnym tempem ;)
A znam nie wcześniaki które miały zęby po roku dopiero.
Ja zapytam czy coś mój pediatra coś widzi no ja to normalnie nie wiem czy to to czy co innego.
Płakały mocno dzieci jak ząbki kiełkowały?
Słyszałam, że to jest różnie. U jednych ząbki się pojawiają niezauważenie, a inne mają cały szereg objawów.
U mnie w rodzinie gdzie jest dużo dzieci to różnie bywało z tymi ząbkami. U jednych nagle się pojawił i nawet nie było żadnego marudzenia, inne się bardzo męczyły. Co do czasu to też różnie. Mi samej zęby wyszły dopiero po skończeniu roku.
Fajerka zazdroszczę.... U nas ząbkowanie to był najgorszy czas jaki mógł być. Gorączka,ślinotok, gryzienie wszystkiego,płacz,nieprzespane noce,brak apetytu..,
No właśnie ja też słyszałam że u jednych dzieci dobrze przechodzą a u innych to jest katorga normalnie