Anita w takim przypadku myślę że kary mogą na ten moment pogorszyć tylko sytuacje
Nati zgadzam się że trzeba coś z tym robić ale uwierz mi że dzieci tak odreagowują i znam to z własnego doświadczenia a także ostatnio jak rozmawiałam ze znajomym terapeuta potwierdził że tak może być.
I zgodzę się z Tobą że kary mogą pogorszyć sytuację, u nas nie działały prośby ani kary.
Kurde, strasznie przykro sie czyta jak zaczynasz watpic w pomox psychologa. Bo kto ma pomoc jak nie specjalista? Moze znajdz innego.. Bo zadreczycie sie jesli sytuacja sie jakos noe ustablilizuje. Moze jak noe psycholog to jakis teraoeuta rodzinny. Wierzę, ze znajdziecie pomoc i to konkretną pomoc a nie zbywanie mowiac ze wszystko jest ok. Dziecko ewidentnie ma jakis problem a na ten czas to tylko rozmowa, rozmowa i tlumaczenie
Moj syn często kumuluje w sobie wszystkie emocje a potem przychodzi dzien ze.eksploduje...pokrzyczy,porzucs rzeczami powscieka.sie a potem przychodzi i przeprasza i rozmawiamy.co go zdenerwowało dlaczego tak reaguje....Ze.szkoly dostał by isc do psychologa...miał badanie na zespol aspergera,autyzm,kompletnie nic nie było jedynie to ze.nie radzi sobie z emocjami.zaczelis.y inaczej do niego podchodzić ale co najważniejsze duza przyczyną jego zdenerwowania jest siostra i uważam że u ciebie syn ma.to samo...nie rozumie.pewnych rzeczy- dlaczego stale.jesyes z mala- i pewnie.reaguje tak a nie inaczej.Musisz trochę więcej czasu poświęcić.synowi a córkę.troszke.odstawic by widział ze tez jest ważny dla.mamy...wyjdz sama.z.nim na spacer,do sklepu do piasku niech czuje się ważny.
Weronika ale on zawsze więcej czasu spędzał z tata nic się nie zmieniło . Ja nie jestem w stanie robic z nim nic prawie sam na sam chyba ze córka śpi bo ona chce tylko mnie i za mną płacze . Naprawdę bardzo się staram codziennie po przedszkolu rozmawiać jak spędził dzień , rano robuc mu na śniadanie to co lubi żeby czuł się wazny rozmawiać w drodze do przedszkola , jak tylko córka zaśnie wcześniej przeczytać bajkę i poprzytulać ale przyznam ze jestem wyczeroana i naprawdę odechciewa mi się skoro w zamian są tylko awantury i jak ma mnie gdzieś . Naprawdę dochodzi do tego ze zaczynam myśleć ze za bardzo luźno był wychowywany i nie ma autorytetu i szacunku . A najgorsze jest to ze od niedawna wdrożyliśmy tez kary bo naprawdę jest tragedia ale one tez nie robią na nim wrażenia .
JustaMama myślę że dobrze go wychowałaś tylko poprudtu taki okres buntu
Justa a macie jakieś wsparcie u rodziców?
Może na jakiś czas wyslac go do dziadków wy teoche odetchnięcie a i on może trochę zmieni "kimat";)
Ciezki temat współczuję ci malutkie dziecko a starsze nie ułatwia, kiedys slyszalam ze dzieci są nadpobudliwe od słodyczy i od tv czy komputera ale tutaj można strzelać c będzie pasowało a problem nie koniecznie zniknie.
Anita czasem jedzie do babci na jedma noc ale mam wrażenie ze wraca i jest gorzej . No bo babcia wtedy 24 h poświęca wyłącznie jemu i atrakcjom dla niego a wraca do domu i niestety jest tez siostra i szara rzeczywistość mama coś id niego chce i sama tez coś muszę zrobić .
sytuacja jesr trudna zwlaszcza ze córka jest bardzo wymagająca dużo płacze ciezko sypia i ogólnie wisi ba mnie . I do tego codzienne awantury z synem rece opadają . Chciałabym pomoc jemu i nam bo to zle wpływa na cala rodzine i atmosferę w domu ale jak to się mowi nie działa ani prośba ani grozba
Ale zawsze jakąś rozrywka. Moja córka jest jeszcze za mała na wakacje ale jej tylko w głowie mama i tata niech ją ktoś weźmie inny na ręce... Czasem jest krzyk no nie zawsze
Moja córka lubi być na rękach i bez różnicy kto ją nosi. Ale jak jest głodna to zaczyna się denerwować
Nawet jak ktoś obcy ją weźmie?
U nas córka też przylepa, ale do obcego nie pójdzie
JustaMama wiem coś na ten temat że jak ktoś cała uwagę poświęca to uważany jest za lepszego i dziecko bardziej lgnie do tej osoby. Na szczęście u nas to było chwilowe..
Mój jak był mały to poszedł do każdego jak ktoś go wziął na ręce nie płakał ale patrzył wzrokiem za nami, za to teraz jak ktoś chce na ręce to krzyk nawet jak babcia weźmie także może się wiele zmienić
Pati a zmieniło się to zanim zaszlas w ciążę czy niedawno że nawet u babci na rękach płacze ?
Pati a ile ma twoje dziecko? Moja córka Za nic nie pójdę Ani do babci ani cioci czasem nawet do taty nie chce iść ale u nas chyba Jest to związane z lękiem separacyjnym powoli zauważam malutkie postępy bo mogę wejść na przykład do toalety hehe
Klaudiamama Pati synek jest z grudnia 2018 roku więc ma ok 2.5 latka
Hehe ta jak zwykle nie śpi o 4 rano :D
Pewnie dzieci o tej pobudkę robią :)
Haha pewnie tak ;))