Witam, mam pytanie.moją 11m-czna córka od ok.miesiąca ciągle otwiera buzie.bawiąc się,na spacerze,jak coś do niej mówię lub jak coś opowiadam.bardzo mnie to martwi.czy wasze dzieciaki też tak robią?pomóżcie!
Kasiczka a nie jest to spowodowane zatkanym niskiem? Może z jakieś powodu trudno jej się przez niego oddycha?
Właśnie nie.nosek ma czysty.jak byłam y lekarza to tylko się uśmiechnęła i powiedziała że dziecko tak ma.Ale nie daje mi to spokoju.
Moja starsza córka ma 9 lat i nie pamietam czy miała taki etap, a młodszy dopiero 6 mcy skończył. Może wypowiedzą się mamy których dzieci są w podobnym wieku.
kasiczka995 nie które dzieci już tak mają i jest to już taki odruch, nawyk. Mój synek, który jest w wieku Twojej córeczki też tak ma gdy się bardzo zainteresuje bajką; ) Jego 9 letnia ciocia również; )
Dziecko się zapomina, zainteresuje się właśnie czymś bardziej. Piszesz o sytuacjach w których musi się bardziej skupić.
Myślę, że z czasem się tego oduczy a domykanie buzi raczej nic nie pomoże…; )
Mój 5latek ciągle śpi z otwartą buzią i czasem i na spacerze czy właśnie jak się zapatrzy, teź buzię otwiera, już nieraz mu mówie, że mucha mu wleci, to się uśmiecha i szybko ją zamyka:-)
Sądzę, że taki ich urok i nie ma w tym nic groźnego, podejrzewam że z czasem im to minie:-)
Dziewczyny a czy znacie metody by to było przejściowe i zanikło z czasem? U Nikoli jest 10latek, który nadal chodzi z otwartą buzią. Wygląda jak tak ciapa czy gapcio przez to.
Niektórzy śpią z otwartą buzia jak są zmęczeniu albo maja zatkany nosek ,hm piszesz że nosek jest czysty , jeśli badał dziecko lekarz i stwierdził ze nos i gardełko jest ok to myslę że taka ma urodę z czasem powinno przejść , eh jak dzieci tak śpią to wszystko wokół jest obślinione
radzę podkładać pieluchę tetrową
Dzięki dziewczyny!już się trochę uspokoiłam
A nie ma katarku, zatkanego noska, krzywej przegrody? czesto w takich przypadkach dzieci maja otwarta buzke.
Aniami w pierwszych komentarzach pisze, że nie ma katarku. Co do krzywej przegrody, bardziej by chrapał podczas snu, a tutaj Kasiczka pisze, że nie tylko gdy śpi otwiera buzie. więc nie jest to raczej kwestia przegrody.
Moj syn ma krzywa przegrode. Jak ma katar to wydzielina wyplywa tylko z jednej dziurki a drugiej nie mozemy odetkac. Jedna jest na prawde duzo mniejsza.
Kasik moj syn nie chrapie a ma krzywa przegrode
Zatkany nosek albo chore gardło moja siostra jak była mała tak miała okazało się że migdałki były chore
jeżeli nie jest to zatkany nos, to może być skrzywiona przegroda nosowa - tak np było w przypadku dziecka mojej koleżanki lub problemy z migdałkami, przez co dziecko oddycha przez otwarte usta
W przypadku krzywej przegrody nie tylko podczas snu dziecko ma otwarta buzie.
Mój ma bardzo skrzywioną przegrode i buzię otwiera tylko podczas snu, a w dzień oddycha przez nos. O tym że przegroda jest krzywa dowiedziałam sie dopiero 2 miesiące temu jak byłam z dzieckiem u laryngologa.