Miałam robiony test obciążenie glukoza 3 tyg temu miałam wynik 78-160-143. Lekarka powiedziała, że to niezbyt dobry wynik i dała mi skierowanie na powtórzenie tego badania za około 4 tyg przy czym mam nie jeść słodyczy itd. Robiła któraś to badanie w ciąży 2 razy ? Czy to wgl bezpieczne ?
Ja na szczęście nie musiałam powtarzać tego badania. Myślę że jest bezpieczne tylko nie zbyt lubiane przez większość.
Ja miałam dwa razy bo za pierwszym no niestety w końcówce doświadczyłam "zrzut" ;-)
Nie pamiętam po jakim czasie chyba po tygodniu lub po dwóch miałam powtórkę. Położna powiedziała że mogę zjeść rano kanapkę gdybym na czczo naprawdę nie dała rady ale udało się na czczo... mówiła że niektóre powtarzają nawet kilka razy...
Także myślę że jest bezpieczne, o ile w laboratorium jest się odseparowanym od innych ludzi bo w tych czasach to bardziej strach by nie złapać wirusa.
Wykonanie testu przy takich wynikach jest konieczne zeby upewnic sie czy faktycznie masz takie wysokie skoki cukru czy to tylko przypadek. Pielegniarka pewnie chce powtorzyc test bo moglo sie zdarzyc tak ze ostatnimi czasy przez brak ruchu w czasie pandemii jak i zmiana nawykow zywieniowych moglo spowodowac ze duza ilosc cukru utrzymuje sie w organizmie i nie musi odrazu wskazuwac ona stanu cukrzycowego.
Takze podejdz do tych badaniach jeszcze raz na spokojnie. Ogranicz slodycze i produkty z duza zawartoscia cukru. Jezeli wynik nadal bedzie wysoki to dostaniesz skierowanie do diabetologa i on wowczas ustali leczenie.
To jest dla twojego dobra a w szczegolnosci dla dobra twojego malenstwa.
Jeśli wyniki są niejednoznaczne to lepiej wykonać je ponownie. Przecież chodzi o zdrowie Twoje i dziecka. Jeśli ponowne badanie nie byłoby bezpieczne, nie zleconoby ich ponownie
Badanie jest jak najbardziej bezpieczne. Niebezpieczne jest to, że mogłabyś mieć cukrzycę ciążową, jeśli okazałoby się,że wyniki są prawidłowe. Wtedy im szybciej diabetolog ustali co dalej, tym lepiej. Zwłaszcza, że te wyniki o których pisałaś rzeczywiście są dosyć wysokie, ponieważ norma to chyba poniżej 100 o ile się nie mylę...
Badanie jest bezpieczne. Lepiej zrobić dwa razy niż potem.zeby okazało się że ma się cukrzycę
Też tak uważam że lepiej zrobić dwa razy niż za mało, żeby później nie było u dziecka komplikacji
Zwłaszcza, że kontrolowana cukrzyca w ciąży nie odzialywuje na dziecko w żaden zły sposób.
A jakie są prawidłowe normy ?
Normy w jakich powinnaś się mieścić powinny być napisane na wyniku który otrzymałaś z laboratorium.
U mnie na wyniku naczo 70-99
Po 2 godzinach poniżej 140
Twoje wyniki są w normie.. nie wiem czemu karze Ci badanie powtórzyć.
Ja mam do powtórzenia, ale dlatego że zwymiotowalam po 1h testu.
U mnie na szczęście wszystko wyszło w normie i nie muszę powtarzać badań, jeśli lekarz zalecił powtórne badanie to lepiej je zrobić i mieć pewność że wszystko ok lub wdrożyć odpowiednią dietę
Ja miałam zalecony test obciążeniowy glukozą na początku ciąży z powodu przekroczonego poziomu glukozy na czczo, drugi raz po 24 tyg już nie musiałam go robić, bo cukrzyca ciążowa była rozpoznana wcześniej
Ja ogólnie jestem tego zdania że jeśli lekarz zaleca jakieś badania które nie są jakieś inwazyjne i przerażające to poprostu trzeba je wykonać i już.
Wiecznie inne wyniki wskazują na to, że trzeba test powtórzyć. Lekarz wie co robić
Norma jest 92/180/153. Nie wiem czemu według twojej pani doktor twoje wyniki są nie bardzo. U mnie tak jak u pauli89nek cukrzycę na początku rozpoznano bo miałam przekroczenie na czczo, 1h po i 2h po. I gin. powiedziała że nie ma sensu obciążać mnie drugi raz.
Wiadomo nie będzie się kłócić z lekarzem, chociaż dla mnie to była taka trauma ten OGTT, ze bym trochę z ta dr porozmawiala po fachowemu gdyby mi wyszły dobre wyniki i mi kazała jeszcze raz to piekło przechodzić.
Ja robiłam 2 razy, ale ze względu na to, że dziecko z USG wychodzi bardzo duże. Myślę że jak lekarz zleca to na pewno jest bezpieczne. Jakby to badanie czemuś zagrażało to by się nie robiło go w ciąży ;-)
Pierwszy raz jak robiłam miałam wyniki: 76,50-85,90-72,90
Drugi raz wyniki: 76,30 - 152,80 - 108,60
Chyba właśnie norma laboratoryjna jest do 140 po 2h.