Drzemki malucha a rezygnacja

Hej dziewczyny :smiley:
Jak u was objawila sie rezygnacja z drzemek malucha?
Synek prawie 2 latka oczy mu sie zamykaja ale nie chce isc ja drzemke a jak juz idzie to zasypia po chwili wstaje. Czy to juz rezygnacja? :smiley:

1 polubienie

Myślę że tak. Choć ciężko stwierdzić jeżeli możesz sobie pozwolić na to żeby, przetrzymać, dziecko bez drzemki to spróbuj. Zawsze można do niej wrócić jeżeli stwierdzisz że jeszcze jej potrzebuje. Albo może zmienić godzinę drzemki np o godzinę później

1 polubienie

Kojarzę , że był podobny wątek :slight_smile: ja też myślę , że tak

Może warto spróbować go jakoś dodatkowo wyciszyć przed tą drzemką, przyciemnić w pokoju w którym będzie ta drzemka :wink: bo jeśli widać że jest śpiący to widocznie jesczcze jej potrzebuje, może po prostu nie może się na tym spokojnym śnie skupić :wink:

1 polubienie

U nas to samo… nie chce spac… zawsze zasypial o 11 i takie 2h spal a od jakiegos miesiaca nie chce spac. Przestalam klasc go na drzemki i stwierdzilam ze jak bedzie chcial to sam zasnie… i chyba pomoglo bo zaczal sam wchodzic do lozka zrobi sobie drzemke ok 20min i sie budzi :slight_smile:

Moj dwulatek jeszcze mial drzemki. Jesli snul sie, pokladal, byl drazliwy,placzliwy albo tarl oczy to jeszcze go kladlam.
Robilam tak ze przed drzemka jakies zabawy ruchowe, wyglupianie sie a pozniej szlismy do sypialni, zaciemnialam pokoj, puszczalam spokojne melodie typu pianino czy saksofon. Byl moment dla nas, na przytulasy. I szedl spac.
Jak mial 2,5 to poszedl do przedszkola i tam nie mial drzemki, ale w domu te pol godzinki mu sie zdarzalo w weekend. Sam sie przestawil na brak drzemek.
A z racji ze ja jestem spiochem to nie chcialam sama z nich rezygnowac :rofl:

Myślę że tak, ja ostatnio obserwuje też że mała bardziej aktywna, nie ma oznak chcecie spania a jak się położymy to zaraz wstaje. Testowałam właśnie czy wytrzyma na 1 drzemce i niestety tak, ma ja długa ale jedna już :see_no_evil:

1 polubienie

moja ma 6 miesięcy i ma jedną drzemkę 35min :weary: cały dzień marudzi i nie idzie jej uspać nic :disappointed_relieved: jest przemęczona wiem

No juz drugi dzien nie spi w dzien i normalnie sie bawi chociaz widze, ze jest spiacy a wieczorem pada od razu :smiley:

U mnie druga corcia 6 ms ale na szczescie zasypia sama i ma 2 drzemki czasami 3. Po prostu zanosze ja do pokoiku do lozeczka mowie “csiii” ona sie usmiecha i sama zasypia :smiley: tak jakos od urodzenia ma :smiley:

No u mnie synek zasypia po czym otwiera oczy wstaje i wskazuje palcem na drzwi

O dobry pomysl :stuck_out_tongue:

I jeszcze przypominam, żeby oznaczać @ przy odpowiedzi zamiast robić spam :smiling_face::smiling_face:

Prawdopodobnie już kończy z drzemkami :wink:
Mój syn do 1,5 roku miał drzemki w dzień , no i nagle stwierdził że to nie dla niego :wink: próbowałam z nim leżeć żeby chociaż odpoczął , jednak on miał inne plany :wink:

1 polubienie

No czasami tak bywa :speak_no_evil::speak_no_evil:

1 polubienie

Ale to chcę abyś wyszła czy chce wyjść z tobą :smile::laughing:

@Molly a próbowałas w jakiś inny sposób usypiać? Moja tak się przestawiła że w dzień tylko sama w łóżeczku zaśnie. Albo zobacz czy powodem krótkich drzemek i braku snu nie są zęby bo to u nas też był powód że mała nie chciała spać

1 polubienie

ona ja była noworodkiem też nie lubiła spać
no na rękach kołysanie w wózku przy piersi
przy kolysankach i w ciszy a
no i wiadomo staram się by aktywność to zabawa śmiech (zeby ten kortyzol w jakimś stopniu zlikwidować u niej by lepiej spała)
pilnuje okien aktywności rytm dnia
na spacerach też zaśnie dopiero jak wracamy a robię w miarę takie 1h-1. 5h
moze to coś jej nie służyło
no teraz będę zmieniać mleka i zobaczę co się będzie dziać

jak masz jakieś sprawdzone sposoby to z chęcią przetestuje

Moja już w tym wieku też w wózku nie chciała spać, zasypiała tylko na takim mega wymeczeniu już pod koniec spaceru.
Więc ja zrezygnowałam z drzemek na spacerach a pilnuje by były w domu, kładę ja do łóżeczka przykrywam i głaszcze na środku czółka, pomiędzy oczkami, smoczek do tego kołysanka i zasypia.
Pilnuje by na pewno była najedzona, zmieniona pieluszka i aktywność

1 polubienie

A o której chodzi spać z drzemka ? I bez drzemki ?

Mój starszy syn jak nie miał drzemki w dzień to dotrzymać go do 18 graniczyło z cudem więc wiadomo było że potrzebuje tego snu :wink:

1 polubienie

ten miesiąc dobiegł końca, albo mój spokój z tym że albo usnie albo nie
dzisiaj spała tak 1 drzemka niecała 1h na spracerze
2 drzemka dobra 1h
3 drzemka jakoś też okolo 1h