kończę pomału pierwszy trymestr. Chciałabym się dowiedzieć, co mnie mniej więcej czeka w drugim trymestrze. Jakie macie doświadczenie?
Ja wiem ,że każda ciąża przebiega inaczej, ale chciałabym wiedzieć tak mniej więcej. Narazie pośladki mocno się powiększyły i wrażliwe piersi przy dotyku i kilka kilo więcej.
Drugi trymestr jest dużo lżejszy juz niz pierwszy przynajmniej u mnie tak było że pierwsze trzy miesiące walczyłam o przetrwanie ciągle spałam , nie miałam siły na nic . Jak się zaczął drugi trymestr zmiana ogromna mnóstwo energii ( z wyłączeniem wymiotów które w drugiej ciąży towarzyszyły mi do porodu ) dopiero pod koniec troszkę mialam spuchnięte stopy
W moim przypadku najlepszy okres ciąży. Pierwszy trymestr u mnie to było ciągłe spanie, mdłości, ogólne zmęczenie, no i stres, bo to jednak też ciagle taka niewiadoma, nie czuć ruchów dziecka itp, więc sama nie wiesz czy na pewno wszystko w porządku. Drugi trymestr zleciał jak bajka. Nie byłam tak zmęczona, miałam siłę robić cokolwiek w domu, nie spałam po kilkanaście godzin. Teraz w trzecim trymestrze znów jestem bardziej zmęczona. bardziej dokucza już ból pleców, spuchnięte trochę nogi I u mnie okropna zgaga
Mi np w drugim trymestrze ustąpiły mdlosci i awersja na niektóre jedzenie i właśnie w drugim trymestrze wróciłam do pewnych potraw a były takie których nie jadłam cała ciaze :). Ogolnie pierwszy trymestr był najgorszy pod względem samopoczucia. Teraz jestem przy końcówce pierwszego trymestru również i czekam na drugi
Dla mnie drugi trymestr był najlepszy;). Koniec mdłości, osłabienia, wolne od pracy, wszyscy już wiedzieli. Dużo odpoczywałam, zwiedziałam, czytałam, fajny czas;).
Też aktualnie jestem w II trymestrze, jest dużo lepiej jak w I gdzie ciągle bym spała i miałam nudności:)
1sza ciąża bez żadnych objawów, oprócz tego że kilka dni przed porodem już nie mogłam spać bo tak mnie biodra bolały, wręcz szczypały z bólu i najchętniej na półleżąco czy siedząco spałabym :)
Oo mój drugi to był czas wspaniały! Super aktywny, radosny, idealnie się czułam . I fakt, częściej zaczęły się spacery do toalety, a w końcówce drugiego trym zaczęły się zgagi ;) najpiękniejsze są ruchy maleństwa ;)
Z tym siusianiem to było jakieś przekleństwo. Nie mogłam przespać nocy, szczególnie pod koniec ciąży. Pobudka co godzinę do toalety. Za to po ciąży jest lepiej niż przed, mogę spać bez wstawania całą noc
W całej ciąży to był najłatwiejszy czas . Czułam ruchy maleństwa, piękna sprawa. Miał więcej siły niż w pierwszym. Ale niestety nudności towarzyszyły mi całą ciążę �
Ja jestem teraz w drugim trymestrze. W porównaniu z pierwszym czuję się zdecydowanie lepiej. Mam więcej energii, nie jestem już taka śpiąca i zmęczona, mdłości minęły. To piękny czas bo zaczyna się czuć ruchy dziecka.
Drugi trymestr w porównaniu z pierwszym to była bajka, ja miałam jakiś przypływ energii :)
Teraz jestem już w 3 trymestrze i już tak nie jest. Bol pleców, nieprzespana noce, zgaga która mnie strasznie męczy i ogólne zmęczenie.
Korzystaj i ciesz się tym drugim trymestrem jak tylko możesz. Ja po konsultacji z lekarzem byłam też na wakacjach w czasie drugiego trymestru i była to bardzo dobra decyzja :)
W moim przypadku było tak że jak zaczęłam drugi trymestr to mdłości i wymioty powoli zaczęły ustępować a energii zaczęło przybywać ☺️ Jeśli chodzi o wrażliwość piersi to już nie jest taka jak w pierwszym trymestrze. No i najpiękniejsze, czyli ruchy dziecka. U mnie zaczęły sie bardzo szybko bo ok. w 16 tygodniu. Cera również mi się poprawiła
Dla mnie drugi trymestr był o wiele wiele lepszy. Minęły mdłości, wymioty i uczucie ciągłego zmęczenia. Miałam dużo więcej energii, włosy zaczęły mi szybciej rosnąć, przestały się przetłuszczać, skóra jakby lepiej wygladała. Ale zaczęły boleć piersi, w nocy miałam skurcze nóg, zaczęłam się budzić często w nocy bez powodu, plus częste wizyty w wc.
Ale podsumowując to ten drugi trymestr był najlepszy, najlpiej się czułam. W trzecim już było coraz ciężej, coraz gorzej.
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.