Druga ciaza po przedwszesnym porodzie

Bardzo bym chciała z jednej strony za jakiś czas postarac się o rodzeństwo dla córki bo sama jestem jedynaczka i zawsze chciałam miec rodzeństwo a boje sie że pojawiła by sie taka sama sytuacja a rozłąka z córką byla by nie do wytrzymania co o tym myślicie musiałyście być w szpitalu w 2 ciąży? 

To że w pierwszej ciąż byłaś w szpitalu to nie znaczy że w drugiej też będziesz. Każda ciąża jest inna. Jeżeli chcesz mieć więcej dzieci musisz myśleć że w najgorszym wypadku jakoś to przetrwasz nie ma innego wyjścia. Musisz być dobrej myśli że druga ciąża będzie bez powikłań. 

To że raz urodziłaś przed czasem to nie oznacza,że tak będzie znowu . Zawsze może się zdarzyć,że będzie poród przedwczesny chyba,że masz jakieś predyspozycje typu patologia macicy , choroby itp. które mimo wszystko powodują,że ciężko donosić ciszę to raczej to ryzyko będzie duże. Bez tego to ryzyk fizyk jak zawsze zdarza się , ale częściej rodzi się o czasie .

Rozłąka jest trudna, ale do przejścia 

W drugiej ciąży twój organizm może bedzie miał łatwiej, bo już zna co nie co? trzeba myśleć pozytywnie bo to ma duże znaczenie. A póki nie wiesz co było powodem przedwczesnego porodu to nie masz pewności, że drugi też taki będzie. Oczywiście trzeba brać taką opcje pod uwagę ale im więcej stresu tym gorzej dla Ciebie i maluszków.

W każdej ciąży jest jakieś ryzyko, że skończy się przedwcześnie. Nie ma co się nastawiać, że u Ciebie scenariusz się powtórzy. Może być też tak, że w drugiej ciąży urodzisz po terminie. Nigdy nie wiadomo.

To samo lekarz mi powiedział. Każda ciaza jest inna i można urodzić przed terminem jak i po terminie ;)

Wiadomo, że jak już ma się jedno dziecko to ciężko je zostawić żeby iść do szpitala, ale na to nie ma się wpływu. Trzeba sobie zorganizować opiekę taty lub dziadków w razie czego i nie stresować się za bardzo. Albo poczekać z drugą ciążą aż dziecko trochę bardziej podrośnie.

Zawsze będziesz miała trochę czasu żeby przygotować córkę i siebie na krótką rozłąkę, pamiętaj że w Razie potrzeby córka może zostać z tatusiem lub kimś kto jest wam bliski zawsze ktoś Ci pomoże :) 

Dokładnie, każda ciąża inna. Chociaż napewno nie pomoże to, że podświadomie będziesz się stresować, także włącz pozytywne myślenie:).

Co do rozłąki to najlepiej starszemu dziecku zorganizować tak czas i atrakcje, żeby jak najmniej to odczuło:).

My też dla córeczki planujemy rodzeństwo , zobaczymy po jakim czasie się uda . Mówią ,żeby odczekać by organizm się unormował. Jednak będziemy już próbować myślę od skończonego roczku córeczki �

Każda cieza jest inna. Ciężko przewidzieć co będzie. Ale też nie można zakładać najgorszego. Kochana skonsultuj z lekarzem, przede wszystkim z rodziną. Ważne by mieć wsparcie. Teraz i w razie w. 

Ja będąc na oddziale gdy wody mi odeszły poznałam dziewczynę która leżała w szpitalu od 22tc mając już jedno dziecko. Też było ciężko, też płakała jak o tym mówiła ale kontaktowała się przez kamerkę, dzwonila (dzieci nie miały wstępu na oddział). Widać że było jej mega ciężko i było to przykre ale żyła taka pełna nadziei o swoje 2 dziecko i pomimo wszystko cieszyła się że jest w ciąży. 

Tez chciałam taki mały odstęp między dziećmi, ale jak widzę w rodzinie dwuletnich chłopców to zaczynam wątpić czy podołam. Teraz bardziej się skłaniam przy trzyletniej różnicy, bo takie trzyletnie dziecko jest już bardziej kumate.

Każda ciąża jest inna. Każda ciąża rządzi się swoimi prawami i każda ciąża na swój scenariusz. Niestety albo i stety jak kto woli ale nigdy nie dowiesz się jaka będzie Twoja kolejna ciąża. Możesz mieć jakieś przypuszczenia że będzie podobna do poprzedniej ale pewności nie ma nigdy. Takie jest życie i to ona zweryfikuje jak będziesz się czuła i w ogóle

Każda ciąża jest inna więc to, że w pierwszej urodziłaś wcześniej nie oznacza że znowu musi być podobnie.  Jeśli chcesz 2 dziecko trzeba myśleć pozytywnie. Wiadomo że gdzieś tam z tyłu głowy będzie ta myśl jak to było za pierwszym razem ale nie warto tego "walkowac" bo to nic nie zmieni.

Tak i pozytywne myślenie to podstawa, niezależnie co będzie się działo :)

Grunt to nie ma co się nastawiać że będzie zle, ja obie Ciąże miałam zagrożone niestety druga była z powikłaniami ale to ze względu raczej na wiek i dolegliwosci które miałam przed ciążą, myślę że nie ma co sobie wmawiać i nastawiać się na to że będzie zle, jak będzie dzidziuś druga ciaża a zdazy się że będzie potrzeba pobytu szpitalnego to nie będziesz miała na to wpływu;(  

Nie myśl że będzie źle bo szczerze mówiąc to szpital może się zdarzyć na każdym etapie życia i to nie musi być z powodu ciąży.

Aniss dokładnie. Nigdy nie wiemy co i kiedy się może wydarzyć. A jeśli już się wydarzy to trzeba będzie to znieść.. Także trzeba myśleć pozytywnie -to bardzo ważne.

Dokładnie! Do szpitala można trafić nie tylko przy komplikacjach w ciąży. Różne sytuacje się trafiają w życiu. Dlatego nie ma co się nastawiać, że akurat w ciąży taki pobyt się przydarzy.

a z jakiego powodu urodziłaś przed czasem ? samoistnie się zaczęło ?

No właśnie w życiu bywa różnie i czasami pewne rzeczy są całkowicie od nas niezależne. Także jeśli chcesz mieć szybko kolejne dziecko to życzę powodzenia i nie zamartwiaj się tym co będzie tylko chcesz się z tego co jest teraz ;)