Putanie do eksperta i do Was dzoewczyny. Czy miałyście podobna sytuację?
Mój syn ( 7 miesięcy ), dzisiaj podczas karmienia piersią miał drgawki. Trzęsła mu się główka i rączka. Jak złapałam go za rączkę to mu przeszlo. Nie wiem czy to istotne ale syn jadł i usypiał przy piersi.
Był to drugi raz, poraz pierwszy miał takie drgawki kilka miesięcy temu.
W jakiej pozycji się karmicie?Może było małemu zimno? Ogólnie uważam,że trzeba to zgłosić niezwłocznie pediatrze ,dokładnie w jakich okolicznościach miały miejsce te drgawki, wszystkie szczegóły.Być może będzie potrzebna kontrolna wizyta u neurologa.
Karmię w pozycji klasycznej. Nie, zimno mu raczej nie było. Zaczął mieć takie drgawki jak już przysypiał ale nadal jadł. Nie trwały one długo i ustąpiły jak go chwyciłam za rączkę. Jak go położyłam do łóżeczka, to obserwowałam go dłuższą chwilę i przez sen to się nie powtórzyło. Przy kolejnych karmieniach też nie.
Tak, mam zamiar jutro zadzwonić i umówić się na teleporade.
Ja się nie spotkałam i też według mnie powinnaś udać się do lekarza.to dość niepokojący objaw.Byc może zła.pozycje dziecko przybiera gdy je i coś może.uciska...ale lepiej to sprawdzić
Skoro to nie zła pozycja i nie chłód ,to postaraj się jak najszybciej udać z dzieckiem na wizytę.Jak najszybciej trzeba spróbować zdiagnozować z czego mogą wynikać te drgawki.
Ja bym obserwowała dziecko i sprobowała nagrać sytuację (jeśli się to będzie powtarzać). Przy okazji wizyty u lekarza poinformowałabym o drgawkach. Moze zleci morfologię, badania. Albo skieruje gdzieś dalej.
Wiem, ze drgawki zdarzają się u dzieci np przy niskim poziomie gkukozy i wpania.
Natka gdzieś kiedyś natknęłam się na artykuł, że u małych dzieci jest to normalne z powodu niedojrzałego układu nerwowego. O ile po złapaniu drgającej nóżki lub rączki drgania ustępują i nie łączą się z ruchami gałek ocznych, wymiotami itp. Moja córeczka miała taki okres, że drgała jej nóżka i czasami bródka. Ale z czasem wszystko minęło. Oczywiście konsultowałam to z pediatrą.
Udało mi się dzisiaj zarejestrować na teleporade do pediatry. Pani doktor stwierdziła, że najprawdopodobniej to nic takiego skoro drgawki trwały kilka sekund i ustąpiły gdy go złapałam za rączkę. Ale dla pewności dała mi skierowanie na morfologię i do neurologa.
Byliśmy u neurologa, powiedział że to normalne zjawisko (nazwał to jakoś fachowo) u dzieci podczas zasypiania. Podobno ma to 10% dzieci. To coś podobnego jak u dorosłych, mój mąż jak jest zmęczony i zasypia to czasami go tak potrząsa. Ale powiedział, że warto dziecku zrobić USG główki dopóki ma otwarte ciemiączko. Co jeszcze mnie zdziwiło, lekarz powiedział żeby zrobić USG dziurkę - zatoka skórna w okolicy kości guzicznej. Że to zazwyczaj takie wgłębienie w skórze, nic groźnego, ale może też będzie potrzebny jakieś zabieg chirurgiczny... Ja myślałam że takie coś maja wszystkie dzieci... Wasze tez tak mają?
natka nie bardzo wiedziałam o czym piszesz...usg czego....odbytu???I wklepałam w wujka google by popatrzeć o co chodzi...nie u mojej córci nic takiego nie zauwazyłam.ale czytałam ze to jednak częste u dzieci
Mój syn ma rozwidlenie ponad szpara pośladkowa i na tym rosną mu włoski. Tak jak to zagłębienie może sugerować wady kręgosłupa dlatego dostaliśmy zalecenie przy wypisie z porodówki zrobienia usg kręgosłupa w 6-8tyg.na szczęście wszystko było w porządku i niektóre dzieci tak po prostu mają, ale zawsze trzeba to skontrolować w usg.
Weronisia nie, chodzi mi o takie zagłębienie skórne koło kości krzyżowej. Nikt mi wcześniej nie mówil, że to może być problem, a przecież tyle razy widział go pediatra.
Natka moja córeczka jak pisałam miała takie drgawki i ja jak zasypiam też w sumie tak mam :) a co do wgłębienia to nie zauważyłam nic takiego u córeczki.
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.