Mam nadzieję, że się nie powtórzę, ale szukałam na forum i nie potrafię znaleźć podobnego wątku.
Od wczoraj drga mi lewa powieka, jestem w 8 tygodniu ciąży, mam nadzieję, ze to nic poważnego. Ale nie ukrywam że martwi mnie to i jest to denerwujące.
Czytałam, że może to byś spowodowane niedoborem magnezu lub potasu. Wiem , że magnez mogę spokojnie brać w ciąży, nie wiem jak z potasem:(
Czy może być to coś poważnego?
Czy któraś z Was, dziewczyny miała podobny problem?
Mi też drżała powieka na początku ciąży , to było około drugiego miesiąca ciąży , powtarzało się to kilka razy dziennie , a potem nawet nie wiem kiedy samo przestało , ale długo to nie trwało i do końca ciąży już nie zadrżała mi powieka ani razu .
aleks wydaje mi się, że najprawdopodobniej przyczyną jest niski poziom magnezu jednak dla pewności zrób badania krwi i witamin i wtedy będziesz wiedziała czy musisz przyjmować witaminy. jeżeli pijesz kawę to powinnaś ją odstawić. Nie przejmuj się na zapas w ciąży często zdarzają się takie sytuacje, musisz tylko odpowiednio zbilansować dietę a wszystko wróci do normy.
Aleks najbezpieczniej jest zrobic badanie poziomu potasu i magnezu, nawet prywatnie, to niski koszt a nie potrzebujesz skierowania. Potas w ciazy jest tak samo bardzo wazny, jak magnez, ale bez pewnosci, ze masx niedobor, lepiej uzupelniaj dieta ( oczywiscie jesli dasz rade, bo mnie na poczatku odrzucalo od wiekszosci rzeczy), np kasza, zwlaszcza gryczana, bananami, pomidorami, straczkowymi czy w ostatecznosci gorzka czekolada, choc jesli dobrze kojarze, to w poprzedniej ciazy mialas cukrzyce i chyba odpada? jak wogole sie czujesz?
Mnie się to też od czasu do czasu zdarza, tak jak dziewczyny piszą, to najprawdopodobniej wina niedoboru magnezu - po krótkiej suplementacji znowu mam spokój na parę miesięcy Ale oczywiście zrobić badania nie zaszkodzi. Dużo zdrowia i przyjemnej ciąży
Czuje się dobrze:) na początku troszkę mnie plecy bolały ale to chyba od noszenia synusia, więc teraz drepta sam po mieszkaniu a ja go podnoszę tylko kiedy trzeba, albo bawimy się razem na dywanie, a jak mąż wraca z pracy to on się nim zajmuje:) nie mam mdłości, na razie od niczego mnie nie odrzuca:) lekarz też mówi że wszystko w porządku, badania krwi mam ok, ale nie robiłam szczegółowych jeśli chodzi o magnez i potas, więc chyba zrobie, b mnie to strasznie denerwuje:( jak zapomne to jest ok, ale jak tylko sobie przypomne to czuje że powieka drga co chwile:(
cukier na razie mam bardzo dobry, bo tylko 77(takiego wyniku nie miałam nigdy) sprawdzam co jakiś czas, no ale nie muszę na razie być pod opieką poradni diabetologicznej , zobaczymy jak będzie dalej:)
Może mam taki dobry wynik bo zanim zaszłam w ciąże byłam u dietetyka i opracował dietę dostosowana do mojego organizmu, dalej do niego chodzę, teraz co prawda nie po to , żeby schudnąc, ale po to żeby zdrowo się odżywiać i za dużo nie przytyć:)
aleks ja tak miałam i przed ciążą, w ciąży oczywiście problem się pojawił ale nie często i powiem że zbytnio się tym nie przejmowałam skoro wcześniej też to było. Po tym jak zaczęłam brać magne B6 problem znikł miałam zalecane z innego powodu. Lekarz nie dał ci jednak skierowania? Tak jak piszesz dla świętego spokoju zrób to badanie. Z cukrzycą mam pewne doświadczenie bo siostra choruje od dzieciństwa i wiem ile wyrzeczeń jest i jak bardzo trzeba uważać zwłaszcza w ciąży i po porodzie.
Aleks też tak myślę, że to może być z niedoboru magnezu.
Super, że ciąża Ci służy i nie męczą Cie żadne dolegliwości. Oby tak dalej;)
Aleks ja miałam też ten problem. Najlepiej zrobić sobie badanie i wyznaczyć poziom magnezu oraz potasu. Poz ich będziesz wiedziała ci robić dalej. Najlepiej żebyś dostarczała magnez i Potas w naturalnej formie tzn jedząc banany, kasze gryczana czy pomidory. Albo biorąc np magnelle ja w ciąży właśnie ja “połykałam”.
A poza tym super, że dobrze się czujesz i ciąża Ci służy oby tak dalej.
W pierwszej ciązy brałam magnelle bo miałam skurcze w łydkach więc chyba znowu zaczną ja brać, no i badania oczywiście też zrobię:)
Dzięki dziewczyny za porady:)
Ja dużo razy tak miałam w pierwszej i obecnej ciazy, u mnie przyczyną były niedobory magnezu, lekarz przepisał mi odpowiednie tabletki i jak ręką odjął. Jednak polecam zrobić badania i wyniki skonsultować z lekarzem prowadzącym, każda ciąża jest inna i przyczyn może być wiele
Przyczyną może być niski poziom magnezu i potasu w ciąży, tak jak podpowiadają dziewczyny. Najlepsze będzie wykonanie badań, potwierdzających niski jego poziom. Do tego czasu warto tez włączyć do diety ryby, orzechy, banany, pomidory.
Pij tez dużo wody niegazowanej, odpowiednie nawodnienie organizmu jest ważne w “transporcie” tych minerałów.
Na pewno brak magnezu skontaktuj się ze swoim lekarzem prowadzącym i zapytaj o mozliwośc doustnego brania magnezu. Oczywiscie staraj się wzbogacic diete w produkty z magnezem: pestki dyni, ciemne kakao i czekolada powyzej 60%, migdały, otreby, kasza gryczana, orzechy laskowe, banany
Najlepiej jesc jak najwiecej naturalnych bomb magnezowo-potasowych, to co z natury przyswaja się łatwiej niz z tabletki i nie ma skutków ubocznych, mi połozna mówiła, ze większosc cięzarnych ma za niski magnez nawet mimo suplementów, tak jakby dziecko im go zabierało w nadmiarze, wiec nic dziwnego ze lekarze przepisuja konskie dawki, ale nie ma jak natura, no i trzeba uwazac na zlodziei magnezu np. kawe czy colę
Zawsze gdy brakuje mi magnezu mój organizm daje mi znak w postaci drgającej powieki i własnie skurczów w łydkach. W ciąży akurat bardzo pilnowałam diety i poza skurczami nic się nie działo. Jednak przed ciążą bywało, że piłam sporo kawy i powieka wtedy często mi drgała.
Należy ograniczyć herbatę,kawę ale i mleko,bo nadmiar wapnia obniża wchłanianie magnezu. Dobrze jest przyjmować najlepiej przyswajalny rodzaj magnezu,szukaj tabletek z cytrynianem magnezu bo najlepiej się wchłania
Tez miałam taki problem podczas ciąży i do tego skurcze w nogach. Powiedziałam o tym lekarzowi i lekarka kazała brać magnez b6 kupiłam i brałam pomogło powieka później nie drzala skurcze w nogach pojawiały się sporadycznie… prawdopodobnie masz też mało magnezu. A jak chcesz bezpieczniej to powiedz prowadzącemu lekarzowi o tym problemie napewno coś zaradzi:)
Ja w pierwszej ciąży miałam drgającą powiekę, do tego mega skurcze łydek, że z płaczem męża budziłam, żeby mi pomógł. Ginekolog zaleciła elektrolity w saszetkach orsalit
OOO pierwsze słyszę o Orsalicie, ale zapytam lekarza może też poleci
Nienawidzę tego uczucia Ale najpewniej, tak jak i skurcze łydek, jest to oznaka niedoboru magnezu. Ja już z przyzczajenia, praktycznie od początku ciąży, biorę co najmniej 2 tabletki dziennie. A i kakao nie zaszkodzi