Witam!
Jestem w 30 tyg. ciąży od jakiegoś czasu odczuwam przeważnie w nocy silny ból dłoni i drętwienie nie mogę spać ani na lewym ani na prawym boku tylko na plecach bo inaczej strasznie drętwieje mi ręka czasami taki ból zdarza mi się też w ciągu dnia.Pytałam się mojej lekarki mówi ,że to może być od kręgosłupa sama nie wiem ? Czy ktoś ma albo miał podobnie?Pozdrawiam
Edyta, jeśli bol sie pojawia przy określonej pozycji tak jak piszesz, to bardziej prawdopodobne jest ze to może być kręgosłup. Zespol ciesni nadgarska charakteryzuje sie drętwieniem lub bólem kciuka, wskaziciela i palca serdecznego od wewnętrznej strony dloni. Spróbuj zainwestować w dobra poduszkę ortopedyczna, jeśli jest to najbardziej dokuczliwe w nocy. Niestety w ciąży nie zrobisz żadnych badan typu RTG, żeby potwierdzić czy to szyja czy nie…
Bardzo prawdopodobne , że od kręgosłupa. Mi od kręgosłupa drętwieje prawa stopa. Od wypadku tak mam jak miałam lekkie skręcenie kręgosłupa.
Teraz w ciąży wiadomo, że kręgosłup jest obciążony. Czasem też tak się zdarza od krążenia ( a w ciąży krążenie krwi też jest gorsze)
Teraz ciężko to będzie w 100% zdiagnozować , ale jak po ciąży problem nie będzie znikał radzę się tym zainteresować:)
Wygodna poduszka z pewnością się teraz przyda w 30tc:) Coraz ciężej ze spaniem w 3 trymestrze. I unikać leżenia na rękach:)
Jak najbardziej od kręgosłupa. Do fizjoterapeuty bym się udała, powinien pomóc. Zastanów się też nad swoją pozycją w ciągu dnia, wymuszona pozycja np przed komputerem też będzie wzmagała ból, już i tak mocno obciążonego kręgosłupa. Wątek, który podała Aleks polecam.
Czasami dziecko uciska na nerwy i to powoduje takie dolegliwości, które po porodzie powinny ustąpić. Kuzynka męża leżąc na plecach traciła poczucie w nodze przez ucisk dziecka na nerw, Przeszło oczywiście po porodzie.
Wydaje mi się że może to być od kręgosłupa. Rosnące dziecko może również uciekać na jakiś nerw. Jednak najczęściej po porodzie ból znika jeśli jednak ból utrzymywał by się nadal skonsultowałabym się z lekarzem.