Czy spotkałyście się z takim określeniem kształtu główki u waszych dzidziusiów w brzuszku? Jest to główka dłuższa niż szersza. Ja dzisiaj właśnie tak usłyszałam, jednak lekarz nas zapewnił, że nie jest to nic niepokojącego i że może jeszcze się zmienić kształt główki. Jestem teraz w 21 tygodniu ciąży i jeszcze trochę do rozwiązania zostało.
powiem szczerze, że pierwszy raz słyszę o takim określeniu. Jednak moja siostra jak rodziła córeczkę, to jej główka również była dłuższa, bardziej płaska,aż siostra wpadła w panikę, ale lekarz tłumaczył, źe tak się dzieje,aby dziecku łatwiej było przejść przez kanał rodny. Z czasem się to normuje, ciemiączko się zrasta i główka ma normalny kształt, a znam to osobiście, bo dziś siostrzenica ma 6lat i główka jak każda inna:-)![]()
Marcelkag ja myślę że jeżeli lekarz Cie uspokajał i powiedział że to czasem się zdarza i jest to w normie to nie zamartwiaj się na zapas bo tylko stresem możesz zaszkodzić maleństwu a chyba byś tego nie chciała. Wiem że się łatwo pisze bo jak mi lekarz powiedział na którymś usg że mam za dużo wód płodowych to też panikowałam a na kolejnym usg okazało się że wszystko jest ok:)
Zobaczymy na następnym USG jak będzie u nas, dam na pewno znać. Pozdrawiam:)
Szczerze mówiąc pierwszy raz słyszę takie określenie ale dobrze wiedzieć że coś takiego jest w pierwszym momencie Pewnie gdyby mi lekarz podczas badania coś takiego Powiedziałbym się przestraszyła ale jeżeli to normalne to chyba faktycznie nie ma się czym martwić samego określenia nigdy nie słyszałam
Też pierwszy raz spotykam się z taką nazwą, chociaż w tych czasach co chwilę się słyszy coś nowego co nas zaskakuje i w ciąży, i normalnie w chorobie
Ja czytałam coś na ten tematy kiedyś w internecie ale jakoś w temat się nie zagłębiałam szczególnie pewnej gdybym chodziła do szkoły rodzenia dużo z tych określeń bym znała
Nie spotkałam się z tym określeniem. U mnie nigdy nic o główce nie było w sposób medyczny określane, więc uznawałam, że jest standardowa.