Informacje o dodatku mieszkaniowym
Przez 6 msc otrzymuje sie taki dodatek ?
Mój przypadek :
Partner pracuje i zarabia 1600 zł ( prywaciarz)
Ja jestem do tego msc na macierzynskim a nastepnie mam zamiar isc na wychowawczy
wynajmujemy mieszkanie , czy nalezy nam się ?
Przy wynajmnie lokalu musicie mieć odpowiedni typ umowy z jego właścicielem. Do tego spółdzielnia musi wypełnić wniosek o opłatach ponoszonych przez Was co miesiąc. Ale obstawiam, że spokojnie wbijecie się w kryteria dofinansowania
a jaki jest ten typ ?Co masz na myśli ?
Proud Mommy a czy metraż mieszkania ma znaczenie? my mamy 54 m i jest nas trójka ?
Monika, no przy wynajmie musisz mieć umowę wynajmu lokalu.
Basiu, przy dodatku mieszkaniowym mówi się o powierzchni normatywnej i maksymalnej. Wy mieścicie się w tej maks na 3 osoby. Dodatek się należy, o ile spełniacie wszystkie warunki
Proud Mommy dziękuje za odpowiedz, będę się starała o ten dodatek może się uda;)
mam jeszcze jedno pytanko mieszkamy na stancji , nie mamy żadnej umowy z właścicielem czy taka umowa jest nam potrzebna ?
Taj, przynajmniej u mnie ZMK wymaga takiej umowy. Musisz mieć napisane czarno na białym do kogo należy mieszkanie i kto je wynajmuje, żeby było jasne kto ponosi opłaty za wynajmowany lokal i kogo dana jednostka gminy dofinansowuje
a co jeśli mamy podpisana umowe a nie jestesmy zameldowani pewnie nic z tego co ?
my nie mamy umowy ;( nie każdy właściciel mieszkania chce taką umowę
nie ma umowy bo pewnie nie rozlicza sie ze skarbówką …nasz sie rozlicza ale zamiast 500 zł mamy wpisane 300 zł za czynsz
My jak mieszkaliśmy w wynajmowanym mieszkaniu to za 14 m2 płaciliśmy za wynajem 700zł!
Tak dużo, bo właśnie właściciel rozliczał się ze skarbówką i przez to mieliśmy takie wysokie koszty najmu…
Uzupełniam info o dodatku mieszkaniowym, gdyby któraś z Was była w podobnej sytuacji do naszej.
Otóż nam dodatek kończy się wraz z 31. maja. Chciałam złożyć wniosek, by od czerwca utrzymać ciąg, ale… Dowiedziałam się, że jeśli w czerwcu urodzę, to żadnych zmian już nanieść nie mogę, a uzyskany w maju dodatek będzie ważny od czerwca przez kolejne pół roku. Więc jeśli spodziewacie się dziecka, a poród wypada Wam w miesiącu, w którym nie będziecie miały już dodatku, to lepiej miesiąc się wstrzymać i złożyć wniosek na większą ilość osób, co wychodzi tylko z korzyścią dla Was
My niestety mieszkamy w domu wolnostojącym z rodzicami i pewnie taki dodatek nam się nie należy:( ale kto może niech korzysta bo naprawdę warto.