Dodatek mieszkaniowy

Informacje o dodatku mieszkaniowym

Przez 6 msc otrzymuje sie taki dodatek ?
Mój przypadek :
Partner pracuje i zarabia 1600 zł ( prywaciarz)
Ja jestem do tego msc na macierzynskim a nastepnie mam zamiar isc na wychowawczy
wynajmujemy mieszkanie , czy nalezy nam się ?

Przy wynajmnie lokalu musicie mieć odpowiedni typ umowy z jego właścicielem. Do tego spółdzielnia musi wypełnić wniosek o opłatach ponoszonych przez Was co miesiąc. Ale obstawiam, że spokojnie wbijecie się w kryteria dofinansowania :slight_smile:

a jaki jest ten typ ?Co masz na myśli ?

Proud Mommy a czy metraż mieszkania ma znaczenie? my mamy 54 m i jest nas trójka ?

Monika, no przy wynajmie musisz mieć umowę wynajmu lokalu.

Basiu, przy dodatku mieszkaniowym mówi się o powierzchni normatywnej i maksymalnej. Wy mieścicie się w tej maks na 3 osoby. Dodatek się należy, o ile spełniacie wszystkie warunki :slight_smile:

Proud Mommy dziękuje za odpowiedz, będę się starała o ten dodatek może się uda;)
mam jeszcze jedno pytanko mieszkamy na stancji , nie mamy żadnej umowy z właścicielem czy taka umowa jest nam potrzebna ?

Taj, przynajmniej u mnie ZMK wymaga takiej umowy. Musisz mieć napisane czarno na białym do kogo należy mieszkanie i kto je wynajmuje, żeby było jasne kto ponosi opłaty za wynajmowany lokal i kogo dana jednostka gminy dofinansowuje :slight_smile:

a co jeśli mamy podpisana umowe a nie jestesmy zameldowani pewnie nic z tego co ?

my nie mamy umowy ;( nie każdy właściciel mieszkania chce taką umowę

nie ma umowy bo pewnie nie rozlicza sie ze skarbówką …nasz sie rozlicza ale zamiast 500 zł mamy wpisane 300 zł za czynsz :slight_smile:

My jak mieszkaliśmy w wynajmowanym mieszkaniu to za 14 m2 płaciliśmy za wynajem 700zł!
Tak dużo, bo właśnie właściciel rozliczał się ze skarbówką i przez to mieliśmy takie wysokie koszty najmu…

Uzupełniam info o dodatku mieszkaniowym, gdyby któraś z Was była w podobnej sytuacji do naszej.

Otóż nam dodatek kończy się wraz z 31. maja. Chciałam złożyć wniosek, by od czerwca utrzymać ciąg, ale… Dowiedziałam się, że jeśli w czerwcu urodzę, to żadnych zmian już nanieść nie mogę, a uzyskany w maju dodatek będzie ważny od czerwca przez kolejne pół roku. Więc jeśli spodziewacie się dziecka, a poród wypada Wam w miesiącu, w którym nie będziecie miały już dodatku, to lepiej miesiąc się wstrzymać i złożyć wniosek na większą ilość osób, co wychodzi tylko z korzyścią dla Was :slight_smile:

My niestety mieszkamy w domu wolnostojącym z rodzicami i pewnie taki dodatek nam się nie należy:( ale kto może niech korzysta bo naprawdę warto.