Każda mama chce jak najlepiej zatroszczyć się o swoje maleństwo, dlatego daje mu to co najlepsze. Ale czy kiedykolwiek zastanawiałyście się, które cukry w diecie Waszego dziecka są dobre, a które złe?
Złe węglowodany powodują szybki wzrost poziomu glukozy oraz insuliny we krwi, a także odkładają się w tkance tłuszczowej przez co mogą prowadzić do otyłości. Często zaburzają łaknienie, dlatego też nie dziw się droga mamo, że Twoje dziecko nie chce zjeść obiadku po skonsumowaniu bezwartościowego batonika.
CUKRY ZŁE TO:
biały cukier – jest rafinowany, czyli pozbawiony wszelkich składników mineralnych
białe pieczywo – to puste kalorie, pozbawione jest nawet cennego błonnika
wysoko słodzone napoje typu oranżada, cola – są pełne konserwantów i mogą być przyczyną uczuleń
słodkie ciasteczka i ciasta bez owoców – nie zawierają żądnych cennych składników.
Dobre cukry to przede wszystkim w kaszach można znaleźć,a także w makaronach,surowych warzywach,owocach cytrusowych.
A te złe w:winogronach,serze żółtym,miodzie,białym ryżu.
Ale nie zapominajmy że węglowodany też są potrzebne w organizmie dziecka,żeby miało energię i nie było ospałe.
Niedawno dowiedziałam się że do mieszanek i kaszek dla dzieci dodawany jest cukier,a kryje się on pod nazwą maltodekstryna.
Kiedy i jaki cukier lub substancję słodzącą wprowadziłyście do diety waszych maluchów?
Ja zawsze zwracałam uwagę na to bo nie chciałam wprowadzać złych nawyków żywieniowych. Dosyć późno zaczęłam cokolwiek dosładzać, ku zgorszeniu części rodziny, która kazała mi glukozę z wodą podać już od samego początku, mimo, że synek był na piersi:)
Obecnie staram się wyłącznie korzystać z syropu z agawy lub cukru brzozowego bo są to jedne z najkorzystniejszych cukrów.
O stewii też słyszałam, nawet kupiłam sobie nasiona do parapetowego zielnika, choć przyznam szczerze jeszcze nie siałam:)
Syrop z agawy wybrałam ze względu na rekomendację dietetyka natomiast jest on bardzo wygodny w użyciu, łatwo się rozpuszcza, może służyć jako polewa do deserów. Może nie jest najtańszy ale u nas butelka starcza na bardzo długo bo mało co słodzimy:)
o tak ja od malutkiego podawałam naturalnie wyciskane soki i nie dodawałam glukozy, jak był sok kwaśny to szukałam pomysłu jaki owoc dodać żeby soczek był dla dziecka dobry. Tym sposobem moje dzieci cukry nie używają ja sama go nie używam, jedynie pół łyżeczki do kawy, ale tylko dlatego, że wyczytałam że gorzka kawa szkodzi bardziej. Ja na pszenne pieczywo mam uczulenie, zjem pól bułki jest ok, ale jakbym chciała zjeść już całą, to zaraz cała w krostach jestem i leje sie z nosa, dlatego u nas króluje ciemne pieczywo w domu. Co do kasz, no to my jesteśmy ich zwolennikami. Lubie też bardzo orzechy dzieciom jeszcze nie podawałam ale w tym roku może Gabi będzie chetna spróbować, u dziadków jest włoski i laskowy orzech więc będzie miała wybór.
Ja w sobotę miałam taką akcję z mamą i cukrem w roli głównej. Młoda dostała rozgniecione banany i gruszki na deser, czyli jak zwykle, jak co dzień jakiś owoc. No i była u mnie mama, ja karmię młodą a mama mi mówi:
Mama: Posłódź jej to.
Ja: Yyy… po co?
Mama: Będzie miało inny smak.
Ja: Mamo, ale to są owoce, one są słodkie z natury.
Mama: Dziecko musi znać cukier przecież!
Ja: A ty jak jesz jabłko to sobie słodzisz??
Mama:…
Powiem wam, że jak moja mama tak mnie karmiła jakie rady mi daje, to jakiś cud, że taki ze mnie chudzielec Wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że powinnam mieć problem ze zmieszczeniem się w drzwi
hehe Silje wiesz co ja ostatnio się dochodziłam z mamą co do cukru, zapytałam czy ona tak mi pozwalała cukier jeść, a wszystko zaczęło się, że zobaczyłam jak mój chrześniak siedzi i macza palce w cukrze i je oblizuje, zawołałam siostrę i jej mówię, że młody cukier wcina, no to tak poszła i mu zabrała, a mama (babcia) wtedy do akcji, że już nawet cukier dziecku zabieramy. I jak zaczęłam jej zadawać pytania czemu mnie zabierała cukier jak byłam młodsza, to stwierdziła, że on jest chudy jak patyk, a ja tak źle nie wyglądałam. Tak więc mojej mamy myślenie chudy to może jeść cukier. A jakie było wczoraj oburzenie bo powiedziałam, że bobofruta nie będą moje dzieci piły bo tam cukier jest. Powiedziała mi nawet, że ja mam obsesję i teraz wszystkich ponoć odchudzam, bo jak nie chce dawać cukry to odchudzam
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.