Poza tym ile to jest przypadków, że mama świnka czy suczka karmi swoim mlekiem małe tygrysiątka.
W naturze nie do pomyślenia…
Mleko krowie nie jest odpowiednie dla noworodków i małych niemowląt, ale dzieciom powyżej roku spokojnie można je podawać. No a jak ktoś chce to może pozyskiwać mleko od klaczy- składem bardzo przypomina mleko kobiece
tak na marginesie to kotom najczęściej daje się krowie mleko i żyją
Ale kotom tez mleko krowie wbrew powszechnemu poglądowi nie służy:)
mamuśka po pierwsze czytaj proszę ze zrozumieniem “litości” nie oznacza mojego litowania się nad tobą…
Ja również spotkałam się z opinią, że nadmiar mleka może być szkodliwy ale wg mnie szkodliwy jest też jego niedobór.
dlaczego edytowało mój poprzedni wpis zamiast dodać nowy komentarz? pisałam normalnie w okienku “dodaj komentarz”
Kusia jak w pierwszym poście pytałam czy ktoś spotkał się z taka opinią dietetyka na temat krowiego i co o tym sądzi - Ty jak rozumiem, się nie spotkałaś i dziękuję za opinie może jednak ktoś miał styczność z tą teorią i ma swoje przemyślenia.
Nie musisz się litować, bo jak pisałam my również w domu mleko, również takie prosto od krowy.
A jeśli wierzysz, w o że przemysł pozyskuje to co dla człowieka najlepsze a nie to co najbardziej opłacalne i najłatwiej dostępne to również gratuluję wiary we współczesny przemysł.
Ja słyszałam kiedyś, że dorośli nie powinni pić mleka, bo to ma zły wpływ na stawy - coś tam się niby “odkłada” czy coś, bo do końca nie trawimy mleka krowiego i to może prowadzić do mniejszej ruchliwości stawów. Podobno przetwory mleczne są już lepiej przyswajalne i przez to lepiej tolerowane. Nie wiem, ile jest w tym prawdy, ja jestem w stosunku do takich teorii raczej sceptyczna. Moim skromnym zdaniem najważniejsze dla naszego zdrowia, to jeść produkty jak najbardziej naturalne a jak najmniej przetworzone i z jak najmniejszą ilością wszelkich konserwantów, ulepszaczy itp.
Alicja masz rację - najważniejsze to zachować zdrowy umiar i stosować zdrową, zróżnicowaną dietę składającą się z produktów jak najmniej przetworzonych.
Dorośli nie musza pić mleka. Nam wystarczy plasterek sera. Wielu dorosłych nie toleruje laktozy.
Po pierwsze jest znaczna różnica pomiędzy mlekiem UHT a tym prawdziwy…
Po pasteryzacji mleka staję sie ono mniej przyswajalne…jest pozbawione wszystkich drobnoustrojowy w większości tych które są dobre dla naszych jelit. Mleko UHT jest produktem mlekopodobnym.
To chyba też zależy od dziecka, bo znam wiele przypadków, kiedy dzieci same odrzuciły mleko. Nie jesteśmy w stanie tego przewidzieć. Moja córka ma 15 miesięcy i pije mleko 2 x dziennie, planuję dawać jej mm do 3 r.ż. , jeśli sama wcześniej nie zrezygnuje z niego. Mleko jest ważne w diecie dziecka.
Myszka ... jak ja uwielbiam takie ciocie dobre rady. U nas syn pił butlę jeszcze jak miał 3 lata. Była to tylko jedna butla na dobranoc i już nie mm a krowie. Taki nasz rytuał. Teściowej to przeszkadzało i chodziła za nim że za duży jest. Zaczął przed nią to ukrywać, prosił mnie by babci nie mówić i w końcu przestał. Nie przeszkadzało mi że trzylatek przestał pić butlę na dobranoc, ale to że zrobił to ze wstydu owszem.
Ola nie nie takie UHT maluchom się daje. Takie ze wsi od krowy to za duże ryzyko jednak . Mogą tam być różne bakterie itp. więc dzieciom jedynie mleko UHT świeżego nie można takim malcom. Też dzieci powinny dostawać mleko 3.2%, a nie te odtłuszczone
Moj synek ma niespełna rok j dostaje na pierwsze sniadanie i przed snem. W tym mleku jest duzo witamin i wydaje mi sie ze spokojnie do 2 rz bede mu dawala chyba ze odrzuci sam.
Ja bym powiedziała tak Każdy rodzic podaje mleko czy to modyfikowane czy z piersi tyle ile on uważa za słuszne mniej więcej też widzimy po dziecku Jakie jest jego zapotrzebowanie na to mleko ja Kiedyś rozmawiałam na ten temat z pediatrą właśnie coś w momencie jak syn kończył rok że powoli mam wrażenie że zaczyna odrzucać go od mleka i że nie je już tego mleka tyle co kiedyś wręcz bywają dni że nie chce w ogóle i właśnie nie wiedziałam czy to dobrze bo jednak wszędzie się słyszy że tak do trzeciego roku życia Pani doktor powiedziała mi że niekoniecznie że to wszystko właśnie zależy od tego jak uważamy my rodzice i od tego czy dziecko chce pić to mleko natomiast poradziła mi że jeżeli dieta jest już rozszerzona dziecko je inny produkty takie jak my dorośli jest w stanie sobie normalnie pojeść a widzę że odrzuca go bądź ogranicza mleko modyfikowane to nie dawać na siłę i na siłę go do tego nie zmuszać jeżeli chcę odchodzić niech odchodzi Najważniejsze aby piło dziecko mleko tak do roku czasu Jeżeli o mnie osobiście chodzi to też mam takie zdanie na ten temat że tak maksymalnie do trzeciego roku życia już po trzecim roku niekoniecznie ale przecież wszyscy wiemy że mleko w diecie towarzyszy nie tylko dzieciom ale również i Nam dorosłym Może warto byłoby spróbować faktycznie z dzieckiem odejść z tego mleka modyfikowanego czy tam z piersi i wprowadzić po prostu najzwyklejsze mleko z kartonu krowie faktycznie te 3 lata to już jest takie dziecko które Oczywiście to jest tylko moje zdanie może już jak najbardziej zrezygnować z mleka Ale kto powiedział że z mleka trzeba rezygnować całkiem przecież tak jak pisałam wyżej w naszej diecie dorosłych ludzi tez mleko na codzień występuje ja właśnie na twoim miejscu jeżeli przeszkadza ci to że dziecko jeszcze do tej pory pije mleko i Chciałabyś z niego zejść spróbowałabym przejść po prostu na mleko w kartonie może czasem w formie jakiegoś Kakako bądź płatki z mlekiem A jeżeli dziecko tego potrzebuję aby napić się mleka z butelki wiem że tutaj wiele osób na mnie na skoczy pewnie w komentarzach że to nie jest już wiek na picie mleka że z butelki i tak dalej ale zawsze można spróbować z jakiegoś w idą ze słomką niech Dziecko pije Przecież to jest coś chodźmy stąd nie można tak do tego podchodzić i mierzyć wszystkich jedną miarą że dziecko skończyło 3 lata i koniecznie musi już dziś z dnia na dzień dziadka spać picia mleka skoro ma taką potrzebę niech pije może akurat przyjdzie taki moment że jak skończy te trzy i pół to z dnia na dzień powierzenie chcie
Wiecie co teoretycznie do roku należy podawać mleko modyfikowane czyli do czasu tak naprawdę kiedy rozszerza się dietę. Do tego czasu mleko ma być głównym posiłkiem i produkty uzupełniające. PO roku jak dziecko je wszystko to jest w stanie dietą dostarczyć wszystko co niezbędne dla swojego rozwoju dlatego można już stosować mleko krowie, a nie mm. Ja szczerze 1.5 roku karmiłam mm i przeszłam na krowie. Zrobiłabym to szybciej ,ale po drodze wygrałam 3 miesięczny zapas mleka, a potem miesięczny więc używałam je, aż się skończyło i dałam krowie. To co w mm ma w pożywieniu, kwasy DHA dostawała z witaminą D, więc nie widziałam potrzeby dłużej kupować mleko modyfikowane . Teraz ma ponad 3 lata i mleko pije codziennie po kolacji , ale krowie tak przed snem by się lepiej spało
Ja karmiłam do roku piersią, potem przeszłam na kaszkę wieczorem i rano, w ciągu dnia wiadomo stałe posiłki. Moje dziecko jakoś nie chciało pic mm ( jakoś mnie to nie dziwi bo w smaku to nie jest najlepsze to mleko😅) dlatego spróbowałam kaszki i je. Nie wydaje mi się żeby to było coś bardzo złego jeśli dziecko będzie pilo mleko mm nawet jak skończy 3 lata. W końcu i tak przyjdzie moment że pozostanie chcieć to pic bo będzie najedzone innymi rzeczami. 3 latek spokojnie zaspokaja swoją dietę stałym pokarmem więce też próbować samemu stopniowo zaprzestawać dawać mm.
Dziewczyny a pisząc że dajecie dziecku mleko krowie to mówicie o takim naturalnym ze wsi? Teraz bardzo ciężko dostać takie mleko. Rozrabiacie go z wodą? Bo z tego co wiem takie mleko prosto od krowy jest bardzo tłuste.
ODŚWIEŻAM
Hej ile miały Wasze dzieci jak przestały jeść mleko modyfikowane?
Same przestały czy Wy zaprzestałyście podawania - jeśli tak to w jaki sposób?
Moja w lipcu ma 3 latka, je rano i wieczorem po 180 ml mleka. Znajoma mówi że jest już za duża na mleko. Mam dylemat. Syn w wieku 2 lat już nie chciał jeść mleka. Osobiście nie widzę w tym nic złego że jeszcze je, ale może się mylę. :(
u nas starsza też mleko piła jakos tak długawo, ba... ostatnio też sobie kaszke przypomniała i chciała na dobranoc a ma 10 lat ;)
tyle ze ona szybko przeszła a butelkę ze zwykła słomką;) takei przyzwyczajenie ;) u nas najgorzej było odstawienie w nocy bardzo długo jadła w nocy ale chyba bardziej chodziło o picie nizeli głód bo do tej pory wstaje w nocy po butelke wody.
Ja jak dziecko nie odrzuci samo, to też będę dawała mleko, być może przejdę na krowie szybciej ale będę dawać.
Ja odstawiłam córkę 15 miesięcy od piersi i próbowałam jej dać mm ale nie chce wiec nie będę jej zmuszać.