Mój synek ma dwa lata i dalej budzi się w nocy na mleko Do puki będzie chciał je pić to dostanie . U nas bebilon mu pasuje . Nie zagęszczanie mu niczym mleka ponieważ jak zageszczalam to i tak się budził w nocy wiec nie widziałam w tym sesu …
Jeśli tylko do kaszki to przeszłabym na kaszki mleczne po prostu. Na początku robiłam córce kaszki na mleku, bo kupowałam hipoalergiczne, ale jak przestała reagować tak na nabiał, to do teraz jesteśmy na mlecznych kaszkach. Córka je uwielbia, na kolację musi być kaszka. Ma 2,5 roku i uważam, że kaszki na mm są lepsze niż na krowim.
Magros napisz proszę jakie kaszki mleczne masz na myśli? Ja do tej pory kupowalam kaszki z dobry składem holle, nominal i helpa i nie chce dawac kaszki dosladzanych z olejem palmowym
8moja corka 19msc jeszcze miesiac temu budzila sie w nocy na mleko ale zaczelam podawac jej wode tylko taka ciepla taka jak do przygotowania mleka wczesniej jadla na noc i w nocy czyli 2x teraz je na noc ale w dzien czasami daje jej drugi raz bo widze ze tego potrzebuje . Puki bedzie wyrazac checi bede dawac mm a mleko krowie to u nas w diecie taki bardzoej dodatek np w postaci kako albo budyniu .
Moj synek na ok. 2Latka budzil sie jeszcze w nocy na mm az w dzien.jadl rzadko tylko raz moze dwa i to malutko a w nocy za to wypijal wiecej ale zaraz po drugim roku zycia w dzien nie chcial juz mleka a w nocy juz budzil sie tylko do picia. A na mleko roslinne w tym wieku bym nie zmieniala, mojej szwagierki corka karmila corke od 2,5lat modyfikowanym do spania na noc albo czasem jak miala zly dzien to butla ja uspokajala, co dziwie sie bo zabki ma.ladne;-) a dlugo pila mleko i dop po 3roku zmienila jej na mleko kupne i tak pila na uspokojnie do ok. 4Roku zycia.
Paty, no to Holle ma też mleczne kaszki.
Dokładnie Holle ma kaszki mleczne i Dolewasz tylko wodę.
Mleko roslinne nie jest mlekiem!!!
Maja nawet zmienić sie przepisy, ze mleko jest mlekiem od zwierzat…
Czy jest jakaś optymalna granica wieku jeżeli chodzi o podawanie MM - czytałem że od roku dziecko nie potrzebuje już na dobrą sprawę kiedy dieta jest dobrze zbilansowana.
Mnie pediatra, którego uważam za naprawdę dobrego specjalistę polecił podawać mm do 1,5 roku argumentując że ma bogaty skład i jednak w diecie wszystkiego raczej nie dostarczę.
Jesil wolicie wersję wegańską to polecane jest mleko migdałowe:
https://dojrzewamy.pl/arty/Mleko-migda-owe-dlaczego-warto-spo-ywa-ten-napoj/642
Jak tutaj.
Moja córka ma dokładnie 17 miesięcy i dostaje mleko na noc. Czasem też rano ale teraz zmniejszam to do 1 raz na 2 dni, aby po woli ją odzwyczaić.
Mój ma 1.5 roczku i pije rano 90 ml w kubeczku że słomką ale to też z mojej wygody bo szykując się do pracy dam mu mleko i je wypije a później u babci je śniadanko. Jak idzie na drzemkę ok południa też pije 150 i na noc 180 jakoś uważam że jak chce to niech pije
Syn miał skończony roczek na pewno, chwilę kupowaliśmy mleko 3 ale okazuje się że 3 już nie ma takiego super składu więc przeszliśmy na mleko krowie a w nocy już się nie budził.
My po roku zrezygnowalismy
u nas do 4 roku życia było MM ale raczej jako dodatek... śmiałam się ze "dpochanie" lub "wyciszenie"