Długotrwały kaszel u córci trwa już trzecią zimę, w tamtym roku prawie 4 miesiące. Stawiałam cebule zalaną wrzątkiem przy łóżku na noc i faktycznie córka nie kasłała dopóki się nie obudziła ale ciężko było jej wytrzymać ten zapach. Robiłam syrop z cebuli i buraka bo apteczne syropy nic nie pomogły. Często wietrzymy pokoje, mamy nawilżacze i w domu jest 21 stopni. Inhalacje, leki na sterydach i tabletki na noc od alergologa nam nie pomagają. Alergia z testów jej nie wyszła narazie na nic. Osłuchowo zawsze czysto dostała zaświadczenie do szkoły że kaszel jest ale żadnego wirusa nie ma i może chodzić. Kaszel jest mocny i powoduje u niej wymioty. Córka jest energiczna i wesoła ale tego kaszlu nie da się słuchać i nie wiem jak jej pomóc. Do tego w tym roku zapalenie spojówek miala aż 7 razy (wcześniej nigdy, od urodzenia nie miałyśmy z tym doczynienia) oczywiście okulista i już 4 rodzaje kropli a zapalenie wraca. Macie jakiś pomysły, do jakiego lekarza się udać?
Przepuszczam, że powodem kaszlu jest alergia. Styczność z alergenem powoduje kaszel.
Na zapalenie spojówek dzieci chodzące do żłobka/przedszkola często chorują niestety.
Z tym kaszlem mamy ten sam problem , od wrzesnia kaszle na mokro , raz nawet tak mocno zwymiotował , chodziłam do lekarzy różnich i każdy uważa ze to jest katar który spływa do gardła i stad kaszel i nie chcą podobać nic . Wiec panie farmaceutki ostatnio mi dały syropek po którym widzę znaczna poprawę „mukolina” jest od 6 latale pow ze spokojnie 3 latek może brać . I naprawdę jest poprawa .
w przedszkolu u syna połowa grupy nie chodzi , wlasnie przez utrzymujący się długo mokry kaszel .
I u nas tez zawsze płuca czyste .
A sprawdzałaś może trzeciego migdałka czy nie jest przerośnięty? U Nas jak wycięliśmy córce to skończyły się wszelakie zapalenia uszu i spojówek. Pierwsze co to poobserwuj czy dziecko aby nie oddycha bardziej buzią. Czy nie ma jej poprostu otwartej zarówno w dzień jak i w nocy. Przy przerośniętym migdałku często też dzieci chrapią w nocy, ale nie zawsze, bo moja córka np nie chrapała a miała dość mocno przerośniętego...
Moi chłopcy na mokry zalegający katar który powodował kaszel dostawali deflegmin. Dla noworodków mozna kupić w kroplach, a dla starszych syrop. Tylko, że po ok 3 tyg przeszło im na szczęście. Dodatkowo inhalacje z beradualu i pulmicortu. Straszy syn dostał do noska ectrohin. Tylko, że utrzymujący się kaszel 4 miesiące przez 3 sezony raczej nie jest spowodowany wirusem
A czy miała przeswietlenie zatok. Może jej coś spływa z zatok i stąd kaszel. Według mnie dobrze jeszcze udać się do laryngologa. Jak kaszle ciągle to też pulmolog.
Jejuś współczuję takiego kaszlu bo dziecko się męczy i też już pewnie jesteś tym wykończona, ciągle wizyty u lekarzy i specjalistów a Oni też nie potrafią Was wyleczyć. Jest mi trudno doradzić, ale może powtórzenie testów alergicznych by coś pomogło.
współczuje ci bo wiem co przechodzisz;/
u nas wyszły alergie na roztocza i to było powodem kaszlu ale potem wszystko poszło mocno do przodu i wyszła astma;( dopiero wziewy codzienne pomogły;( które bierze do tej pory ale jest szansa ze bedziemy je odstawiać, póki co bierze je juz 5 lat;/
U nas kaszel był głównie w nocy w ciagu dnia było jeszcze znośnie,
spróbuj ułożyć jej wyżej poduszkę częsciej zmieniaj posciel najlepiej nie uzywając zbyt ostrych płynów do płukania;/ u nas silnego odruchu kaszlu dostała np. po płynie cocolino;( co z tego ze pościel pieknie pachnie;/
Szczerze mówiąc nie mam pomysłu co Ci poradzić Wygląda na to że już jesteście w praktycznie w każdy sposób zdiagnozowane ja bym się sklaniała w dalszym ciągu ku alergii
Wydaje mi się, z eproblem leży w alergii gdzieś :( Ja bym jeszcze zrobiła badania na pasożyty. Pasożyty równiez powodują przewlekły kaszel.
jesli chodzi o krople to stosowałyście zabak? wg mnie najlepszy,
co do alergii to przypomniało mis ie ze alergolog kiedyś wspominała ze jak na testach nie wyjdą to nie znaczy ze człowiek na dany produkt nie jest uczulony
Hmm też mi się wydaje że to bardziej alergia i raczej bym szła w jej dalsze diagnozowanie.
A może ma przerośnięty trzeci migdałek i przez to chrapie?
Nic innego mi nie przychodzi do głowy.
Dzięki za odzew!
justys021 alergolog nam nic nie pomaga bo alergii nie ma, jesteśmy u niego dwa lata, kataru i gorączki nie ma a berodual już nam się kończy, w tamtym roku również miała inhalacje.
Magnolijam migdalki nie powodują kaszlu, konsultowałam to z lekarzem, dziecko jest zdrowe osluchowo.
ila u laryngologa byłyśmy i powiedział że jest zdrowa jak ryba choć słyszał jak kaszle to żadnych innych objawów nie ma... ale u pulmologa jeszcze nas nie było, dziękuję za polecenie. A od kogo skierowanie na przeswietlenie zatok?
Aniss u nas jak zaśnie to jej nie słychać dopiero kiedy się obudzi to buzia się nie zamyka, musi się wykaslac i dopiero wstaje. Też myślę o tej astmie...ale lekarz nic pod tym kątem nie stwierdził dlatego poszlam do alergologa. W domu nie mam dywanów i firanek a pościel zmieniam co sobotę bo myślałam że to właśnie będą roztocza ale nie wyszła alergia, zmienię płyn na pewno albo w ogóle przestanę dodawać. Tylko teraz pytanie w czym prać? Nie wiem co to za krople zabak?
Marta mamy badanie na pasożyty x3 ale jesteśmy w tej chwili po pierwszym i nic nie wyszło. W tamtym roku też robiłam jej takie badania i było czysto.
https://aptekabrowary.pl/zabak-krople-do-oczu-5-ml.html?gclid=Cj0KCQiA1sucBhDgARIsAFoytUtD2zxnX3uIpoYHuwLxLbgx1d5T7jrdgXt_2cJwcXSvQ4Bq46l9uAgaAqnkEALw_wcB my tych uzywamy u nas przy alergii najlepsze jakie moga być;) kiedyś co chwila u okulisty niejednokrotnie prywatnie aby nie czekać tydzień na wizytę;( nam pomagają choc teraz sa droższe niż kiedyś - bo były a receptę teraz ogólno dostepne;) przez internet sporo tańsze niż stacjonarnie w aptece;)
co do prania;) ja używam silana sensitive do płukania delikatny zapach a proszek zaczynałyśmy od e sensitive potem zwykły e i przyznam sie ze teraz jak już te objawy są słabsze i chciałam zmienić proszek;) to kazdy wydaje mi sie mocno intensywny w zapachu;(
moze spróbuj jeszcze z tymi badaniami na robaki badania z kału.
Co do astmy to zazwyczaj zauwazysz przyc horobie jak kaszel sie przedłuża i trwa dłuzej nizeli u przecietnego dziecka to moze być też powodem;( my tak bynajmniej mieliśmy no i zapalenia oskrzeli co chwile
Dziękuje za polecenie. My krople do oczu mamy tylko na receptę, to już czwarty rodzaj w tym roku tak się tylko dzieje. Badania na pasożyty wychodzą negatywnie narazie, jeszcze jedne nas czekają w przyszłym tygodniu. Ja też używam silan :)
Ja dostałam skierowanie na prześwietlenie zatok od laryngologa kiedyś.
Też używaliśmy tych kropli zabak jak przychodzi okres pylenia, bo mam alergika. Ale w tym roku lekarka nam zmieniła na Azelastin COMOD. One są bez recepty i moim zdaniem bardzo dobre. Tylko drogie jak dobrze pamiętam...
Moje dziecko nie jest alergikiem choć wiem że to może się zmienić i testy trzeba powtórzyć. A jaką macie temperaturę w domu w ciągu dnia? Jaką w nocy? Nam lekarza zalecil 18° do snu ale w domu jest wtedy zimno a dziecko się rozkopuje i śpi często bez kołdry.
Na noc mamy ustawione 19 stopni bo lepiej się śpi jak jest chłodniej . A jeżeli chodzi o proszek to my ostatnio kupowaliśmy E sensitive i płyn tez taki sam i słabo pachnie i tez nie uczula wiec mogę go polecić .
niby lepiej jest jak sie chłodniej na noc lepiej sie oddycha, wiec taka temperatura bedzie lepsza mniej sie zgrzeje i nie powinien sie tak nasilać kaszel, współczuje ci bo wiem przez co teraz przechodzisz, wszystko eliminujesz kombinujesz jak mozesz ale w końcu znajdziesz ta przyczyne
Zalecana temperatura do snu to 18-20° pozwala na najlepszą regenerację. Ale niestety 18° w domu dla mnie to mało, tym bardziej kiedy dziecko jest nie przykryte w nocy. Ciekawa jestem jak jest u was?