Długi sen = odwodnienie?

Hej Dziewczyny!

Coreczka ma niecałe 3 miesiace. Dziś przespała ciągiem ponad 8 godzin. Jak zasnęła po 18 to obudziła sie o 3. Problem w tym, ze jej pieluszka była praktycznie sucha, pomijajac mała plamke w moczu na gornej czesci pieluszki. Czy fakt, ze przeztyle godzin nie sikała moze wskazywac na odwodnienie?

Ważna jest sumaryczna liczba mokrych pieluszek conajmniej 6 dziennie. Mój synek ma 8 tygodni i w nocy nie robi ani kupy ani siku ( pojawia się koło 5 dopiero) śpi ciągiem 5-7h ja się z tego cieszę bo starszy dawna skończył dwa lata o dopiero w tym tygodniu dwa razy spał po 6 h bez płaczu :slight_smile: odwodnienie u maluszka najlepiej widać na ciemiączku przy odwodnieniu jest zapadnięte, można też złapać skórę na brzuszku jak do szczypnięcia powinna po puszczeniu wrócić szybko na swoje miejsce.

Myślę, że jeżeli w nocy była prawie sucha pieluszka, a teraz w dzień będzie bez problemu sikala to nie ma się czym przejmować. Mój synek czasem w nocy ma całego mokrego pampersa, a czasem zwłaszcza jak właśnie dłużej prześpi i nie karmię go kilka godzin to nie sika tyle i też pielszuka jest prawie sucha. A później w dzień więcej je, pije to i od razu pielszuka szybciej się zapełnia:)

Również myślę, że nie ma się czym martwić. Moja córcia też niedawno przespała 7h ciągiem, a ma miesiąc ledwo. Myślę, że te upały są dla maluszków po prostu też bardzo męczące.

Agnieszka, kontroluj kolejne pieluszki i koniecznie sprawdź ciemiàczko. Zapadnięcie widać „na oko” albo na dotyk. Przesuń delikatnie dłonią po główce z przodu. Sprawdź i daj znać
Córka ma taki sam apetyt jak do tej pory? Ma gorącą główkę/wypieki? Byłyście dużo na dworze? W słońcu?

Zaobserwuj mała podczas dnia jak się zachowuje, czy nie jest apatyczna i czy chetnie zjada. Może częściej ssać pierś podczas takich upałów. Sprawdź pieluszki podczas dnia ile ich jest

Spokojnie. Moj synek od urodzenia spi cala noc, majac 3miesiace spal od 22 do 10 rano. Bez pobudki na mleko. Czasem Sprawdzalam czy żyje i tez martwiłam sie bo wstawał z sucha pieluszka. Teraz tez tak potrafi. Ale w dzien nadrabial. Jesli sie martwisz to obserwuj tak jak dziewczyny radzą. Ale wydaje mi sie ze powinno byc wszystko ok.

Może sucha bo mała nie jadła i nie piła. Mój jak teraz noc przesypiala to ma taką leciutko wilgotną pieluch bo jak się budził na mleko chociaż raz to zdojony był mega mocno.

Jeśli w nocy jest niemal sucha pieluszka to nic złego się nie dzieje. Gorzej gdyby w ciągu dnia były suche, ale w nocy to nic.

Jeśli dziecko w nocy nie robi siku ale za to rano ma juz mokrego pampersa to nie ma sie czy przejmować. Najważniejsze jest to ze robi siku w dzień. Tak samo z kupą jeśli była karmiona tylko piersią. Moja córka gdy była mała kupę robiła bardzo czesto dziennie nawet 5 raz, ale im starsza tym jest coraz mniej. Jak miała 4 miesiące to robiła tylko w czartki 4-5 raz. Natomiast siku, jak zasypia o 19 to robi po 5 godzinie dopiero siku a o 7-8 juz jest sporo. Wiec nie masz się czym przejmować.

Na szczescie juz nad ranem po nocnym karmieniu pieluszka była mokra :slight_smile: w ciagu dnia Corcia z normalną czestotliwoscią sikała, za to pojawiły sie dziwnie zielone kupki i nie wiem czy powinnam sie tym martwic, bo lekarka ostatnio powiedziała mi, ze przy kp kolor kupek moze byc rozny i wcale nie wskazuje od razu na jakies problemy…wczesniej jednak Corcia miała zolte, grudkowate kupki.

Moja mama twierdzi ze zielone kupy sa gdy dziecko powietrza sie nalapie. A tak na prawde to zielone kupy nie sa niczym złym :wink:

Agnieszko, to zależy czy córkę boli brzuszek, męczy się przy robieniu kupy?

Kolor przy kp jest różny więc jeśli córka nie cierpi to jest w porządku

Z brzuszkiem wszystko okej, czasem ma problemy z prykaniem, ale jak popodnosi nozki to daje upust emocjom :slight_smile:

Synek miał zielone kupy że śluzem i niteczkami krwi, jeśli masz same zielone to nic złego pewnie w te upały maluch dużo pije i nie jest w stanie przetworzyć całej laktozy ona fermetuję właśnie na zielono. Jeślli dobrze przybiera to nie ma co się martić. Jeśli jednak masz też śluz to warto włączyć probiotyk u nas po tygodniu kupy zrobiły się żółte. Robiliśmy też badanie moczu żeby wykluczyć infekcję. Ja jestem wielką zwolenniczką podawanis probiotyków tym napewno nie zaszkodzisz.

Najważniejsze że z brzuszkiem ok. Kupki mogą być różnego koloru (byle nie z krwią). Jeśli są żółte czy zielone to ok.

Ja znowu jestem zwolenniczką ćwiczenia nóżki do brzuszka. Poprawia perystaltykę jelit a i dla dziecka to inne zajęcie

a co jezeli dziecko takze w dzień ma suchą pieluszke? moj synek odkad sa upały w nocy ma suchą pielusze choc je tyle samo co do tej pory, rano wstanie zrobi siku i jak go przebiore ok 10 to do 15- 16 jest sucha pozniej delikatnie pomocy i do wieczora nic ;(

Powinnaś ja przynajmniej raz wybudzić na karmienie moim zdaniem . Upały mamy teraz okropne …co prawda piszesz o wieczorze i nocy ale mimo to powinnaś przed pójściem spać ja nakarmić . Oczywiście sucha pieluszka w tym przedziale czasowym to nie oznacza odwodniania jeśli w ciągu dnia dziecko jest radosne :slight_smile:

Apropos probiotyków. Mam Dicoflor i podaje, ale tylko kiedy pojawiają sie jakies problemy z gazami czy brzuszkiem. Teraz w te upały w miedzkaniu mamy temperature wyzsza niz 25 stopni, a maksymalnie w takiej powinien byc przechowywany Dicoflor. Czy mozna go jednak trzymac w lodowce?