Dlaczego dziecko nie chce pić mleka modyfikowanego?

Jakie są przyczyny problemów z karmieniem mlekiem modyfikowanym? Jak sobie z nimi poradzić? Kiedy skonsultować się z lekarzem? Przeczytaj artykuł:

Drogie mamy, czy u Was zdarzyła się taka sytuacja? Co było przyczyną?

5 polubień

U nas jedynie maluch przez pierwsze trzy dni był dokarmiany mm, bo ja miałam problem z rozkręceniem laktacji - całe szczęście obyło się bez większych problemów i normalnie mm tolerował :smile: teraz całe szczęście “jedziemy” na moim mleku z czego się bardzo cieszę zwłaszcza, że pojawiło się w ostatnim czasie dość sporo niepokojących informacji o skażonych partiach :o

1 polubienie

Na szczescie zaden z moich chlopcow nie odrzucil mleka modyfikowanego. Oczywiście przy zabkowaniu byly momenty ze wolal tylko mleko albo wolal tylko stale posilki ale na szczescie bylo to chwilowe.
Ciesze sie tez ze moje dzieci sa na mleku ktore narazie jest bezpieczne.

2 polubienia

Artykuł idealnie wpasował się w moje obecne problemy. Niestety synek ostatnio odmawia jedzenia mm, je o wiele mniej niż wcześniej. Chociaż ostatnie 2 dni już widzę poprawę :slight_smile: u nas powodów może być kilka - skok rozwojowy, szczepienie które było tydzień temu, dodatkowo teraz wszystko inne jest ciekawsze niż jedzenie no i mamy teraz problem z butelką- te dla dzieci do 3m są juz nieodpowiednie i synek za szybko się męczy a te 3+ mają za szybki przepływ i synek się denerwuje. Mam nadzieję że ten okres szybko minie :slight_smile:

2 polubienia

Bardzo ciekawy artykuł. Dobrze znać różne powody odrzucenia mm. Ja od początku KP i KPI i nigdy nie miało miejsca odrzucenie mleka czy piersi czy to podczas ząbkowania czy skoków rozwojowych. Wręcz przeciwnie synek jak ma skok rozwojowy czy rosną mu ząbki to częściej “wisi” na piersi :smiling_face_with_three_hearts:

U nas akurat obyło się bez problemów :slightly_smiling_face:
Syn sam odrzucił pierś po ukończeniu roku, bez płaczu czy protestów. Później bez większych trudności przeszliśmy na mleko modyfikowane pił je normalnie, bez bólu brzuszka czy innych sensacji. :smiling_face::smiling_face:
Myśle że dużo zależy od dziecka i momentu w którym następuje zmiana. Czasem maluch jest po prostu gotowy i wszystko idzie bardzo naturalnie.:slightly_smiling_face:

@Mama.urwisa To mam do Ciebie pytanie …… ja właśnie jeszcze karmie a mój malec ma prawie 10 miesiecy skończone …… i jak wyciszyłaś laktacje po tym jak maluch odrzucił pierś?

Ja też się cieszę, że u mnie przejście na MM z KPI przeszło wyjątkowo płynnie, bo chyba bym szału dostała będąc dalej kpi :sweat_smile::joy:

Co prawda pytanie nie jest skierowane do mnie ale chętnie się podzielę swoim doświadczeniem. Ponad miesiąc temu wygasiłam u siebie całkowicie laktację po karmieniu kpi+mm. Początkowo odciągałam pokarm zamiast co 4 godziny to co 6 i odciągałam do uczucia ulgi, codziennie wydłużałam czas przerwy między ściąganiem pokarmu i skracałam czas odciągania i po niecałych 2 tygodniach juz przestałam sciagac.
Ciesze sie ze udało mi sie wygasić laktację bez tabletek

Ja na początku się bałam, źe jak dokarmiam mm to dziecko będzie wołało mm a nie pierś, a pediatra mi powiedziała żebym przestała dokarmiać mm bo szkodzę laktacji :face_with_peeking_eye: więc przestałam to robić. Ale synek był wtedy malutki i bez problemu udało się rozkręcić laktację i zejść z mm.

Super że się podzieliłaś swoim doświadczeniem. Właśnie tak intuicyjnie myślałam że tak powinno się to robić. 2 tygodnie to całkiem ładnie Ci poszło. Ja w połowie roku wracam do pracy i nie wiem czy nie przejdę na mm właśnie o ile mały będzie chciał jeszcze pić mleko. Mojej siostry syn po skończeniu roku odrzucił mm a jak wyżej wspomniala @Mama.urwisa dziecko po roku odrzuciło pierś więc różnie może być :see_no_evil::face_with_peeking_eye:

2 polubienia

U mnie do tej pory nie wygasła całkiem, a nie ściągam mleka już ponad pół roku :hear_no_evil: jak ścisnę pierś to mleko leci, wiadomo, że to nie są ogromne ilości, tylko krople, ale nadal są :joy::joy:

1 polubienie

Ja już pod koniec karmienia przed odrzuceniem karmiłam już tylko piersią bez kpi , i może też za mało mu leciało że sam odrzucił bo ja z tym nic nie robiłam po prostu zakończyłam i już nie miałam z automatu tego mleka

Pamiętam jak dziś ten wzrok syna śmiał się i odkręcił główkę i że nie chce już :crazy_face::rofl: i to był równy tydzień przed roczkiem :slightly_smiling_face: mleko mi samo musiało zaschnąć bo nic z tym nie robiłam

1 polubienie

Całe szczęście moje dzieci nie odrzuciły mleka modyfikowanego. Od samego początku były na piersi + mm , mój pokarm niestety im nie wystarczał i nie przybierali na wadze. Butlę jedli chętnie , piersi też nie odrzucili a straszono mnie , że to zrobią. Bardzo ciekawy artykuł i zdecydowanie „na czasie” gdy teraz pojawia się tak dużo problemów z mlekiem modyfikowanym:(

Swoja pierwsza córke dokarmiałam mm, obecnie bliźniakom daje 1-2 butelki dziennie. Nikt Z trójki nie odrzucił mleka modyfikowanego, a podawalam każdemu Bebilon pepti, który pachnie nieciekawe i smakuje też gorzej niż zwykle :see_no_evil:

Wartościowy artykuł :star_struck:
U nas nie było takiej sytuacji, ale zapoznałam się z chęcią z treściami z artykułu, bo każda dawka wiedzy jest istotna i nigdy nie wiadomo kiedy się może przydać :grin:

ja popełniłam ten błąd ze wymieszałam w jeden butelce 2 różne mleka (Bebilon pepti syneo i hipp kozie) :joy:
ale się poprawiłam i robiłam osobno hipp i osobno bebilon zeby przejść na mleko hipp kozie
ogólnie ja nie polecam tego mleka hipp kozie bo powoduję u mojej córki zaparcia.
teraz jedzie do mnie do testów mamilac laktowit kendamil premium kozie i bio i zobaczę które będzie najlepsze
tak wiem jeszcze kendamil comfort jest ale jakoś wyprzedany jest

1 polubienie

U nas problem wynika ze zmiany mleka . Syn musi być na mleku dla alergików a jego smak jest o wiele gorszy , nie słodki… Mały przyzwyczaił się do innego mleka a to jak posmakował tak odkręca się i płacz za chwilę znów łapie pociągnie chwilę i znów płacz :see_no_evil: na poczatku myślałam kurcze może coś mu jest ale wpadlam na pomysł żeby zrobić eksperyment doslodzić lekko glukozą i co? Mały wytrąbił całą butlę bez płaczu więc wiedziałam że poprostu smak mu nie odpowiada . Teraz po 3 tygodniach widzę że już jest lepiej z tym jedzeniem i wypija mleko. Chociaż zdążają się momenty kiedy miarudzi.

@Mama.urwisa dzięki za podzielenie się swoim doświadczeniem. Cenne rady warto przyjmować bo nigdy nie wiadomo kiedy będą potrzebne

@Molly waeto dziecku zmieniać mleko stopniowo to znaczy zmniejszać ilości mleka które teraz je i zwiększać ilości mleka na które chcemy zmienić. Efekty mleka będzie można zaobserwować dopiero po co najmniej 2 tygodniach. No i nie powinno zmieniać się mleka co kilka dni :upside_down_face: