W diecie niskosodowej najważniejszą zasadą jest prawie całkowite zrezygnowanie z soli kuchennej, a więc ograniczenie jej do 3-4 g dziennie, jak również wyeliminowanie ze swego jadłospisu wszelkich produktów zawierających konserwanty. Należy więc unikać konserw mięsnych, szynki, solonego, suszonego i wędzonego mięsa oraz kiełbasy. Niewskazane jest też spożycie żółtych serów, kiszonych ogórków, solonych ryb, płatków kukurydzianych, kiszonej kapusty, tradycyjnego pieczywa i wszelkiego rodzaju solonych przekąsek.
Uważać należy także na wodę mineralną i wszelkiego rodzaju lekarstwa, gdyż mogą zawierać zbyt dużą ilość sodu. Dieta niskosodowa bogata jest za to w świeże warzywa, owoce i wszelkiego rodzaju zioła dodawane do posiłków aby zastąpić sól i urozmaicić smak potraw.
Nadmiar sodu zwiększa pragnienie i prowadzi do powstawania obrzęków, dlatego jednym ze sposobów kontroli ilości sodu w diecie może być codzienna obserwacja masy ciał i ciśnienia tętniczego.