Z pierwszym synem byliśmy jak skończył rok. Nic się nie działo ale chciałam skonsultowac czy oby na pewno dobrze czyszczę mu ząbki. Wybraliśmy placówkę prywatna, w poczekalni zabawki, kuchnia, lada sklepowa itp. W gabinecie przyjazny fotel oraz ekran do oglądania bajek.
Pani dentystka mówiła o tym że trzeba otworzyć buzię jak lew paszcze. Zajrzała, obejrzała wszystkie ząbki, wszystko było na szczęście ok.
Uważam że im wcześniej zacznie się chodzić na kontrolę tym lepiej - przyzwyczaja się dziecko a i pokazuje że taka wizyta to nic strasznego. Gdybym poszła dopiero jak coś miałoby się dziać to do tej pory (4,5lat) syn by nie wiedział jak to wygląda a niewiedza często buduje strach.
Poza tym jeśli cokolwiek by się działo to już z pierwsza wizyta mój syn kojarzyłby dentystę tylko z bólem.
Chciałam zapytać was o zdanie w sprawie stomatologii, kiedy zabieracie dzieci na jakiś przegląd ząbków , czy jeśli nic się nie dzieje to nie idziecie na wizytę ?
Tak o tym nie pomyślałam żeby go nie odstraszyć pierwsza wizyta . Syn chętnie myje zęby i wydaje mi się że nic złego się nie dzieje , ale też tak zrobię zabiorę go na wizytę żeby tylko zobaczył że to nic złego . Mam nadzieję że pójdzie w slady mamy póki co -odpukac :p - zadnej ingerencji dentysty ;)
Dokładnie jak Mamina napisala, dobrze jest dziecko przyzwyczajać wcześniej. Jesli pójdziesz dopiero, kiedy dziecko będzie bolał ząb i coś będzie do roboty, to będzie dentystę kojarzył z bólem. Lepiej tez zapobiegać niz leczyc, profilaktyka jest bardzo ważna :)
Poszliśmy pierwszy raz na 4 latka. Nic się nie działo, sama kontrolna wizyta. Powinno się niby iść już od 2 roku życia, ale uważałam, że córka nie była na to gotowa, a nie zgłaszała żadnych dolegliwości
Dokładnie już nie pamiętam kiedy, ale ze starszą córką byliśmy coś między 1 -2 latka na pierwszym przeglądzie. kurat mam koleżankę dentystkę więc to też troszkę ułatwia. Warto iść i sprawdzić czy wszystko ok, ząbki, zgryz. Dziecko też się oswaja z wizytami u dentysty. Z córką chodzę regularnie, ma 9 lat i póki co zdrowe ząbki, więc wizyty są przyjemne;).
Córka miała trochę ponad 3 lata jak poszłam z nią po raz pierwszy do dentysty. Córka boi się wszystkich lekarzy więc uważam że wcześniej nie była na to gotowa i nie chciałam powodować u niej stresu. Była to tylko wizyta kontrolna, bo nic złego się nie działo. Wybrałam gabinet prywatny dostosowany typowo dla dzieci. Pani stomatolog miała cudowne podejście do dzieci. Córeczka wyszła zadowolona z gabinetu.
Podobnie jak dziewczyny wcześniej ja też uważam, że lepiej troszkę wcześniej - szczególnie wtedy kiedy nic się nie dzieje, żeby przyzwyczaić, pokazać że wizyta u dentysty nie wiąże się z bólem, żeby nie kojarzyła się źle.
Także jestem za tym aby wcześniej zacząć dziecko oswajać z dentysta. By na przyszłość nie było dziecięcych traum z dentystami jak bywało to w moim pokoleniu
Anetka, dokładnie. Ja do dziś pamiętam swoją pierwszą wizytę u dentysty i niestety nie przez to, że była taka super. Do dziś niestety nie dam sobie nawet zajrzeć do ust bez znieczulenia I nie pójdę więcej do dentysty na NFZ.. pani doktor skutecznie mnie wtedy zraziła
byliśmy jak miał ok 4 latka na tzw. wizycie zapoznawczej, pooglądał wszystko dostał plakat i naklejki zadowolony wrócił do domu, potem wizyty kontrolne i było ok... ale teraz gdy ma 6 lat i zaczął nam wychodzić stały ząb a mleczak nie chciał wyjść byliśmy zmuszeni udać sie na wyrwanie... chwila strachu a ząb stały miał już miejsce zeby spokojnie wyjść. choć sam płacz dziecka był straszny....
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.