Mam dylemat czy podawać dziecku witaminę D przez cały rok , czy tylko jesień - zima . Czy zbadanie jej poziomu można tylko pobierając krew ?? zdania lekarzy których pytałam są podzielone , jedni mówią żeby robić przerwę w okresie wiosna- lato, inni twierdzą żeby suplementować ją przez cały rok.
Miałam podobny dylemat bo również spotykałam się z różnymi opiniami kiedy suplementować witaminę D. Ostatecznie suplementujemy ja przez cały rok. Dzieci zdecydowanie mniej chorują. Raz do roku badamy jej poziom przy okazji innych badań.
Zdecydowanie również jestem zdania że należy suplementowac witaminę D przez cały rok w takiej samej dawcę
Cały rok należy podawać witaminę D
dotyczy to zarówno dzieci jak dorosłych
Suplementacja witaminy D
U dzieci (1–10 roku życia)
W okresie od maja do września u zdrowych dzieci przebywających na słońcu z odkrytymi przedramionami i podudziami co najmniej przez 15 minut w godzinach od 10 do 15, bez stosowania kremów z filtrem, suplementacja witaminą D nie jest konieczna, chociaż jest wciąż zalecana i bezpieczna.
Jeżeli powyższe warunki nie są spełnione, zalecana jest suplementacja w dawce 600–1000IU/dobę, zależnie od masy ciała i podaży witaminy D w diecie, przez cały rok.
U dzieci z otyłością wymagana jest suplementacja w dawce 1600–4000 IU/dobę, w zależności od stopnia otyłości.
Górne dopuszczalne dobowe dawki witaminy D dla zdrowej populacji wynoszą w przypadku:
- noworodków i niemowląt: 1000 IU/dzień
- dzieci w wieku 1–10 lat: 2000 IU/dzień
- młodzieży w wieku 11–18 lat: 4000 IU/dzień
- dorosłych i seniorów: 4000 IU/dzień.
Podkreślam, że górnych dopuszczalnych dobowych dawek nie należy mylić z dawkami rekomendowanymi w procesie leczenia niedoboru witaminy D i nie powinno się ich przekraczać bez nadzoru medycznego.
cały rok bez przerwy należy dawkować witaminę D 3
Żeby miec pewność jak suplementowac witaminę d3 najlepiej wykonać jej poziom z krwi.
Suplementacja witaminy D należy praktykować co rok w tej samej dawce
Konsultacja z pediatrą jest równiez wskazana jesli chodzi o dziecko