dziubus nie podawać. Nawet minimalna ilość mleka może zaszkodzić dla takiego dziecka jeśli wcześniej były objawy alergiczne
Dobrze ze mówicie dziewczyny . Na pewno nie bede mu dawać tych z mlekiem . Nawet nie przymyszczalam ze testy u dzieci moga wyjśc nieprawidlowo . Dzieki za informacje Mama Arka Martynki :)) Od dziś zaczne zapisywać co mały zjadł i jaka reakcja byla.
I rób kilkudniowe przerwy pomiędzy nowymi produktami, ja czasami nie wiedziałam z czego się wzięło uczulenie i zaczynałam od nowa
Teraz dzięki takiemu dzienniczkowi będę mieć ściąge jak zacznę rozszerzać dietę niuni, ale najpierw muszę znaleźć ten dzienniczek he he
Jeśli plamki, alergia nie zniknie, nie opanujesz jej, warto powtórzyć badania jak synek podrosnie trochę, ale to już w gestii alergologa
Ja mysle ze mozna podac obiadek z mlekiem i sprawdzac reakcje, Jesli nic sie nie dzieje to czemu nie? PO co maluszkowi czegos odmawiac? Jesli pojawi sie choc najmniejsza alergia, to wtedy jak najbardziej odstawic. Ale takie zapobieganie na zas moim zdaniem nie jest konieczne
Ja wole dmuchać na zimne i podać taki sam obiadek tylko bez mleka , a po testach będe miala wiecej pewności . Nie będe na sile podawala czegos dziecku jak mam podejrzenie że po tym ma alergie . Po to sa badania moim zdaniem . gdybym podawała pierwszy raz to co innego…
Zreszta NatkaF pisałam o tym troche nizej że małego wysypalo po nabiale …
Natka piszesz, żeby pisać? Dziubus ma prawdopodobnie alergika na nabiał skąd pytanie.
Dziubus dobrze robisz, poczekaj na badania z tym mlekiem w obiadkach.
Pewnie że poczekam , jesli badania wyjda ok to moze powoli bede wprowadzac , ale na dzień dzisiejszy to na pewno nie .
Dziubuś ja też zauważyłam że wiele obiadkow ma w składzie mleko. Nawet jeden deserek z Hippa ma normalne mleko krowie a napisane że od 4 miesiąca.
Wstrzymanie się z sloiczkami to najlepszy pomysł. Jeśli badania wyjdą pomyślnie wtedy na spokojnie maluszek będzie mógł zjeść, bez obawy o nieprzyjemności ze strony brzuszka.
A ja, tak jak pisze Natka, spróbowałabym podać odrobinę. Chyba, że jesteś pewna, że to po zjedzeniu przez Ciebie nabiału, a nie z jakiegokolwiek innego powodu była ta wysypka. Unikanie alergenów “na wszelki wypadek” paradoksalnie sprzyja alergii, stąd tyle ostatnio o “ekspozycji na gluten”…
Wiadomo, że chcemy dziecku oszczędzić wszelkich brzuszkowych i wysypkowych rewelacji… w tym wątku nie piszesz też ile miesięcy ma synek. To też miało by wpływ na moją decyzję.
dziubus2016, lepiej poczekać z obiadkami z mlekiem. Zwłaszcza, że pisałaś, że pp zjedzeniu przez Ciebie nabiału skóra była zaogniona. My długo nabiał mieliśmy odstawiony. Czytałam składu słoiczków a potem mąż miał dokładnie rozpisane co ewentualnie może kupić.
Właśnie dziubus wspomniała o tej wysypce. Jeśli kochana jesteś pewna że to po tym ja bym się wstrzymała i poczekała na testy. Unikanie takich produktów owszem może doprowadzić do wystąpienia alergii ale po co ma teraz jeść produkty skoro jest niepewna? Zrobi testy i zobaczy w czym tkwi problem.
Gdy dziecko się uczy jeść to my na początku dajemy kupne słoiczki. Zazwyczaj wtedy dziecko je pół słoiczka a nawet mniej to dla mnie bez sensu gotować obiadek. Gdy zauważam że juz potrafi zjeść cały słoiczek przechodzę na domowe obiadki i sama przygotowuję zupki.Deserki kupowałam tylko takie w których były produkty obecnie nie dostępne w sklepach,a chciałam aby dziecko poznało wszystkie smaki.
dziubuś nie ryzykuj i nie podawaj małemu obiadków z dodatkiem mleka i innych tego typu dań aby nie wywoływać reakcji alergicznych. Matka ma zawsze racje i przeczucie co do jej dziecka i ja bym zaufała intuicji bo kto jak nie Ty wiesz najlepiej co podajesz dziecku i po czym były największe zmiany i zaognienia na skórze. Jest szeroki wybór dań bez mlecznych dla dzieci tylko przeglądaj etykiety i skład a na pewno uda Ci się dobrać tak dietę aby tego nabiału nie było.
Michalina dwa razy zauwazylam ze malego wysypało jak jadlam duzo nabiału , a raz jak dałam mu jajko . Synek ma 8 miesięcy niedługo. Tylko raz przez miesiąc bylam na diecie bez nabialowej a tak to jadlam cały czas a syn pil moje mleko(czyli teoretycznie dostawał alergen ) .
Princess ja nie dawalam sloiczków obiadowych na poczatku, sama gotowalam syn dostawal ze sloiczka tylko śliwke. Teraz jak wiemy ze ma ta alergię to wole sloiczki bo nie mam sprawdzonego zródła skad moge brać warzywa.
Na razie sie wstrzymam , po badaniach zobaczymy co powie lekarz , nie mam serca podawać mu nawet troszke , chce zeby tylko skóra mu sie zagoila :((
Dziubuś poczekaj na badania i nie podawaj deserków z mlekiem w składzie. Dzienniczek też zamierzam prowadzić, żeby móc szybko zweryfikować w razie uczulenia czy bólu brzuszka co mogło spowodować ten problem do stycznia zostało mało czasu a skoro jesteś pewna, że chodzi o mleko i próbowałaś to nie ma sensu dawać, żeby Malucha wysypało.
Czasem lepiej odmówić dziecku jakiegoś słoiczka ze względu na stan zdrowia i samopoczucie niz podać,aby dziecku sprawić radość z nowego smaku…Alergia to nie są przelewki tylko poważna sprawa,którą zbyt wiele rodziców bagatelizuje…
Michalina z tą ekspozycją na gluten to bzdura,można podawać jak normalne posiłki. Według nowej wiedzy nie ma uzasadnienia aby wprowadzać gluten miedzy 4 a 7 miesiącem. Ekspozycja na gluten nie zmniejsza szans zachorowalności na celiakie ponieważ celiakia to choroba genetyczna. I wprowadzanie bądź nie wprowadzenie glutenu tu nic nie zmieni,jedynie mogą pojawić się objawy choroby trzewnej a one mogą pojawić się nawet po 25 roku życia.
Jest tyle słoiczków “bezmlecznych”, że maluszek straty nie odczuje, jak odstawisz te z mlekiem. Po badaniach zdecydujesz co robić dalej.
Po badaniach wszystko się wyjaśni i lekarz z pewnością podpowie co robić dalej i jak rozszerzać dietę dziecka gdyby wyszło coś nie tak w testach.
Sloiczki mają szeroki wybór smaków nawet jeżeli chodzi o te bez mleczne. Na początku również nie podawałam nic z mlekiem ponieważ pediatra mówiła, że jak karmię piersią to lepiej nie ryzykować bólem brzuszka u dziecka.
MamaSzka, celiakia to jedno, ale istnieje też (przynajmniej z opowieści, bo nas żadna alergia póki co nie dotyczy) zwyczajna alergia na gluten.
Ja wprowadziłam zboża (czyli gluten) jako normalny posiłek po ukończeniu przez córkę 6. miesięcy, wraz z początkami rozszerzania diety. Tak samo zresztą jak mleko, choć trochę później.
Dziubus, skoro małego wysypało dwukrotnie i za każdym razem po nabiale, to faktycznie można już przypuszczać, że to alergia, chociaż to nie takie oczywiste. Jednak w tym wypadku dla pewności też zrobiłabym chyba badania. Powodzenia i zdrówka dla Synka