Dać z siebie wszystko, co mogę, z tym, co mam, tam gdzie jestem! Czyli, czynić dobro dla innych - największą satysfakcją w mojej pracy!

Dać z siebie wszystko, co mogę, z tym, co mam, tam gdzie jestem!! Czyli, czynić dobro dla innych - największą satysfakcją w mojej pracy !!

Satysfakcja z wykonywanej pracy ma charakter wielowymiarowy. Definiowana jest jako stopień, w jakim pracownicy organizacji wierzą, że ich potrzeby są nieustannie spełniane przez organizację.

Praca zawodowa stanowi ważny obszar ludzkiej aktywności, dzięki któremu zaspokajamy potrzeby egzystencjalne i psychospołeczne. Nie może ona dezorganizować innych sfer naszego życia. Powinna tworzyć warunki dla wielowymiarowego samorealizowania się jednostki. Zwraca się coraz większą uwagę na charakter relacji zachodzących między pracą zawodową a życiem pozazawodowym.

Najbardziej satysfakcjonującymi elementami w mojej pracy jest możliwość robienia czegoś dobrego dla innych, co przekłada się na zadowolenie ze swojego obecnego życia, oraz stopień ważności wykonywanej pracy!!

Możliwość dawania dobra, bycie życzliwym, współczującym, okazanie zainteresowania drugiemu człowiekowi.

Wychodzę z założenia, że pomagając innym pomagam sobie!! Dawanie otwiera drogę do otrzymywania!! Troska o innych ma w sobie wielką moc, ludzkość potrzebuje dobra, a tym bardziej jednostka w potrzebie.

Obojętność wobec drugiego człowieka jest bardzo negatywną cechą jaką mogę sobie wyobrazić.

Praca zawodowa stanowi ważny obszar mojej działalności, jest ważną częścią życia i może wpływać na inne jego sfery.

Możliwość robienia czegoś dobrego dla innych

jest nieodłączną cechą zawodu, który wykonuje, przysłania trudną sytuację panującą  obecnie w realiach zawodów medycznych.

Czynienie dobrego dla innych, jak i ważność  swojej pracy, wpływa na jakość świadczonej przeze mnie opieki.

Dodatkowo satysfakcja z czynienia dobra drugiej osobie, czyli sumienna opieka, podawanie leków, wsparcie psychiczne, rozmowa z pacjentem i jego rodziną wpływa na zadowolenie z mojego życia prywatnego.

Zawsze pamiętam, że zadowolenie z pracy zawodowej wpływa na moje zadowolenie z życia. Im większe jest poczucie satysfakcji z pracy, tym wyższa jakość życia.

Misją zawodu, który wykonuje jest pomaganie drugiemu człowiekowi w obliczu choroby, niepełnosprawności, cierpienia i śmierci, oraz umożliwienie  przyjścia na świat potomstwa.

Dać z siebie wszystko, co mogę, z tym, co mam, tam gdzie jestem!! Czyli, czynić dobro dla innych - największą satysfakcją w mojej pracy !!