mamy czy czyścicie dziąsełka waszym niemowlakom jak jeszcze nie mają ząbków? czytałam gdzieś w internecie że powinno się czyścic gazikiem czy jakaś specjalna szczoteczką, ja tego nie praktykuje gdyż wczesniej o tym nie słyszałam, a jak są już ząbki to rozumiem że trzeba je myć codziennie
Ja czyszcze córce taką silikonową nakładką na palec nie podrażnia dziąseł bo jest mięka i nie szorstka, niby jest przeznaczona do mycia pierwszych ząbkow ale o buźke bez zabkow też trzeba dbac
Ja również codziennie używam gazików do czyszczenia jamy ustnej dziecka. Mam też silikonową nakładkę na palec. Dostałam od położnej przy pierwszym dziecku, ale jakoś mi wygodniej było gazikiem. No i ja przemywam w ogóle minimum dwa razy dziennie jamę ustną, a nie raz i częściej, bo mój synek miał nalot na języku po mleku , i żeby się pleśniawki nie porobiły, położna tak zaleciła. Nalotu już nie ma, pleśniawek też nie, ale mi to przemywanie przegotowaną wodą kilka razy dziennie pozostało w nawyku
My pierwszego dnia po powrocie do domu zaczęliśmy myć dziąsełka. Brałam jałowy gazik namaczałam w ciepłej przegotowanej wodzie i myłam dziąsła, policzki i język młodego.Jakoś najbardziej higieniczne mi się na początku wydawały te gaziki które codziennie wymieniałam na nowy, Później jak już pojawiły się ząbki przeszliśmy na szczoteczkę sylikonową. Regularnie ją wyparzałam. Dostaliśmy taką w Rossmannie. A jak już były dwa ząbki na wierzchu kupiłam szczoteczkę i do dnia dzisiejszego myjemy właśnie nią (oczywiście jest regularnie wymieniana).
O dziąsła dziecka trzeba dbać od samego początku. Uczy to zdrowych nawyków i pomaga oswoić się z codzienna pielęgnacją jamy ustnej. No i oczywiście jak pojawią się ząbki trzeba o nie dbać i je myć dwa razy dziennie.
Od poczatku czyscimy nakladka silikonowa na palec, dodatkowo masuje dziasla i dzieciom sie to podoba o buzke trzeba dbac od poczatku
Na samym początku dbalam przemywając dziaselka właśnie gazikiem, jakoś nie mogłam się przekonać do tych nakładek silikonowych na same dziaselka. Później jak przebiły się pierwsze ząbki to zaczęliśmy używać szczoteczki, teraz mały sam próbuje sobie myć, dla niego to jeszcze zabawa ,ale grunt, że chce bez problemu.
Najlepsza jest do dziaselek silikonowa nakładka na palec,czyści i kasuje opuchnięte dziaselka
ja to chyba uwsteczniona jestem bo pierwsze słysze zeby myć dziąsełka
Tak. Od pierwszego dnia czyscilam swojej córeczce jame ustna gazikiem zasaczonym w soli fiz. Tak nas uczyli na szkole rodzenia jak rowniez polozna ktora przychodziła z wizytami po porodzie.
Paulina powinno się dbać i czyścić w sensie przemywać już dziąsełka, żeby uczyć dziecko higieny ale i systematyczne mycie pozwoli zminimalizować problem pleśniawek. U nas dużo o tym mówiły położne zarówno na zajęciach ze szkoły rodzenia jak i położna, która nas odwiedzała. Później jak się pojawią pierwsze ząbki powinno się kupić szczoteczkę dla Maluszka i już niż czyścić ząbki.
Paulina, ja też jestem uwsteczniona, chodziłam do szkoły rodzenia i nikt tego tam nie mówił, położna do mnie przychodziła i tez nic nie wspomniała, tak samo nikt mi nie powiedział ze dziecko trzeba kłaść często na brzuszku jak tylko dopadnie kikut, pewnych rzeczy z internetu trzeba się dowiedzieć
Nakładka silikonowa na palec u nas sprawdza się rewelacyjnie. Nawet podczas ząbkowania ją używam , wcześniej smaruje dziąsełka żelem p/bólowym, a potem robię masaż.
Paty.55 mi położna kazała kłaść na brzuszku gdy maluszek miał tydzień, mówiła, że kikut w tym nie przeszkadza. I tak robiłam, a potem kikut trzymał się aż miesiąc. Te porady położnych nie zawsze się sprawdzają
Też na początku używałam gazików, gdy pojawił się pierwszy ząbek gaziki zamieniłam na nakładkę na palec silikonową. Córka bardzo lubiła masaże nią, gdy szły kolejne ząbki. Dzięki tym rytuałom teraz chętnie myje ząbki szczoteczką. Nie mamy z tym żadnego problemu.
M. Jacek mi też mówiono, że kikut w niczym nie przeszkadza, jeśli chodzi o leżenie na brzuszku. Mimo kikuta maluch spokojnie może odpoczywać na brzuszku.
Ja na razie używam guzików ale teraz chxe już kupić jakieś szczoteczki i nakładkę zobaczymy co się sprawdzi.