moja znajoma ma dzieciaka Krzysia który ma już ponad 2 lata i się cały cas szwedają po lekarzach …;/mały ma juz taki wiek i wazy nadal jej 9.5 kg lub 10kg nie chce jej zbytnio jesc na takie dziecko to jest mało i czesto im choruje znacie podobne sytuacje ?
ja nie wiem co jej w takiez sytuacji moge doradzic juz wszystkiego próbowali od syropów na smak i zastrzyki …;/ moja wazy na 12 a ma rok ponad a oni porownuja ich do siebie
syn ma 3 lata i waży 12,5 kg. Je mało , ale nie zmuszam a nasza pani doktor stwierdziła krótko , że to nie jest problem i zdąży jeszcze przytyć. Rozwija się dobrze jak na swój wiek od urodzenia pozostaje na mniej wiecej tym samym centylu w siatce , i usłyszałam ,że nie mam powodu do niepokoju a badania morfologia ,mocz, crp i inne wyszły idealne a oczywiście zdarza się że choruje
nie wiem co sie dzieje, ciotki syn wazy troszke za malo ma 7 miesiecy prawie ale ona go trzyma bo nie daje mu jesc jak chce tylko co 4 godziny wylicza
Ja natomiast uzyskałam informację od pediatry, że jeśli dziecko przybiera w miarę równomiernie to nie ma co histeryzować, nawet jeśli nie są to jakieś duże przyrosty oczywiście powinno się łapać w siatce centylowej.
Gorzej jednak gdy dziecko przybierało i nagle przestało. Wtedy należy przyjrzeć się się bliżej diecie, zbadać krew i mocz gdyż infekcje układu moczowego mogą dawać takie efekty podobnie jak niskie żelazo we krwi.
Justi, mogę tylko współczuć rodzicom tego chłopca. Ja byłam podobnym przypadkiem - mało jadłam, słabo przybierałam i często chorowałam. U mnie morfologia była słaba, non stop miałam anemię. Pamiętam, jak dułam żelazo w syropie przez słomkę, żeby zębów nie popsuć. Mama moja próbowała różnych sposobów na te moje niejedzenie, np. dawała mi pianę piwa, ale nie przynosiło to żadnych rezultatów.
Jeśli Krzyś ma wszystkie wyniki w porządku, to nie trzeba się martwić. No ale na pewno należałoby posprawdzać, czy wszystko u niego ok, bo może to tylko taka jego uroda.
Mój ma 3 latka i waży może z 10kg. Byliśmy w CZD w poradni metabolicznej porobili mu badania łącznie genetycznymi pod kątem różnych chorób i wszystko jest ok. Lekarz stwierdził że ma takie uwarunkowania genetyczne że grubaskiem nie będzie. Ja jestem szczupła jego ojciec też to czego chcieć od dziecka.
Moja corka niedawno miała 4 latka i ma 12 kilo ,takkkkkkkk 12 , Majac rok miała z 9 kilo a teraz jak przytyje kilo w rok to jest dobrze . Od samego urodzenia jeździmy po szpitalach i specjalistach . Leczy się na astme i u gastrologa . Co przytyje 2 kilo to przy kolejnej infekcji wymiotuje i znow ma 2 kilo mniej… Nasze zycie to wieczna walka niedowaga … kiedy wymiotuje jak jest chora to już w glowie pojawia się myśl o nie znow to samo …
Lekarze wykluczyli refluks i inne dolegliwości stwierdzili patrząc na mnie bo sama ma 46 kilo ze ma taka urode po mnie i już tak zostanie … Nie ma problemów z jedzeniem ,trzyma diete wysokoblonnikowa która pomaga w wypróżnianiu i niweluje wymioty i jest ok … Wiem co znaczy ciagle wazenie i pilnowanie jedzenia dziecka wspolczuje wszystkim mama.pozdrawiam