Czy smarujecie maleństwo po kąpieli?

Ja moją córkę kąpię w Ziajce , a po kąpieli niczym nie smaruję , a Pani z rehabilitantka zawsze mówiła , że Hania to ma ciałko jak masełko . Gdyby miała suchą skórę to na pewno jakimś delikatnym balsamem bym ją posmarowała . Dobrze ,że u nas nie jest konieczne smarowanie :slight_smile:

Emolienty firmy Pharmaceris serii Emotopic są super

W szpitalu Córcia była kapana emulsja Olilatum, i smarowania parafina. Ja kapie w płynie Olilatum i smaruje Oliwka Bambino, nie uczula póki co jest dobrze, a smaruje bo ma sucha skórę.

E. Okuszko skoro córka ma sucha skórę to jest sens smarowania ale może spróbuj jakimś balsamem nawilżającym. Bo z oliwką jest ten problem ze zatyka pory i skóra nie oddycha. Jeśli już musisz oliwką to staraj się jej nakładać jak naj mniej.

E ,Okruszko kąpiel maluszka który ma suchą skórę powinna być krótka w emolientach . Później należy skórę delikatnie osusz ręcznikiem , ważne żebyś nie tarła ręcznikiem skóry bo możesz spowodować jeszcze podrażnienia . Potem posmaruj maluszka zwykłą oliwką tylko nie przesadzaj z jej ilością bo możesz pozatykać pory .

U nas na początku mały miał bardzo suchą skórę to do smarowania używałam emolium, ale teraz przeszłam na zwykły balsam z nivea i używam go po każdej kąpieli. A do mycia używam zwykłego płynu, albo mydełka bambibo, do kąpieli mieliśmy już kilka płynów i z każdego byłam zadowolona, także nie ma u nas to znaczenia.
A co do smarowania oliwka to spotkałam się kilka razy z opinią, że oliwka oprócz tego, że zatyka pory to na początku dobrze nawilża skórę, ale później jeszcze bardziej ja wysusza. Także ja na początku przyszłego kompletowaniu wyprawki kupiłam oliwke, nawet ja używałam na początku i nie wiem czy to nie ona była przyczyną problemów skórnych synka. Także oliwke później używałam tylko czasem do masażu przed kąpielą.

Lekarka nam powiedziała, że jak się kąpie w emolientach to nie trzeba jeszcze dodatkowo nawilżać skóry. Odradziła także wszelkie oliwki. My aktualnie stosujemy Emolium, ale dlatego, że małej wyskoczyły krostki. Wcześniej używaliśmy kosmetyków z serii Babydream - emulsja do kąpieli, balsam do działa i krem do twarzy.

Ja również kapie Synka w Emolium i niczym właśnie nie smaruje bo Emolium sam w sobie nawilża skórę Maluszka. Niczym więcej nie natłuszczam.
A o oliwce również słyszałam opinie, że na początku natłuszcza a później wysusza skórę.
Oliwkę mam ale używam jej tylko do codziennego masażu przed właśnie kąpielą.

Oliwka najlepiej sprawdziła się przy walce z ciemieniuchą. I również zgadzam się z dziewczynami, że jak kąpiel w emolientach, to własnie po to, by nie było potrzeby potem dodatkowo smarować skórę dziecka, oczywiście skóra problematyczna jest wyjątkiem. Im mniej kosmetyków tym lepiej, bo skóra się przyzwyczaja. I tak np. któregoś razu mój mąż zacząć używać balsamu do ciała po każdym prysznicu. Najpierw zimą w sezonie grzewczym, bo miał suchszą skórą. Teraz po kilku latach nie jest w stanie się obejść bez balsamu.

A ja czasem smaruję mojego maluszka kremem takim “na dobranoc”, co to niby pomaga w zasypianiu, ale głównie dlatego, że go masuję. Przed snem się w ten sposób wycisza i odpręża. Poza tym krem ładnie pachnie :slight_smile:

Obecnie nie smaruję po kąpieli Małej .Te płyny,które używam do kąpieli nawilżają skórę.
Ale po porodzie córce długo łuszczyła się skórka,wtedy smarowałam ją emulsją Emolium.
Jeśli chodzi o oliwkę też sądzę,że przynosi z czasem odwrotny efekt.Przy starszej córce to przetestowałam.A w dodatku strasznie brudzi.
Pamela -moja położna też proponowała kąpiel w mydle Bambino.Oczywiście jej posłuchałam.
E.Okuszko-dziewczyny już napisały,że lepiej by było gdybyś zrezygnowała z tej oliwki.Bambino oliwka ładnie pachnie,ale tak naprawdę wysusza skórę.

Ja smarowalam synka oliwka na bazie oleju z migdalow przez jakis czas na poczatku teraz tylko uzywam kremu jesli synus ma wysypke alergiczna

Ja kąpie małą w emolium. Skórę po kąpieli smaruję oliwką. Jak nie używałam oliwki córka miałam suchą skóre. Buzię smaruje kremem z nivea.

Aneta ale oliwka wysusza skóre. Nie jest dobra ponieważ zatyka pory i tworzy na skórze nie oddychająca warstwę. O wiele lepiej jakbyś używała jakiegoś nawilżające balsamu bardzo dobry skład ma balsam z BabyDream bądź jak córka ma AZS to balsam z Emolium czy Oilatum.

Również tak jak Kasia odradzam oliwkę…i lepiej jak ma się wszystko z jednej firmy w kosmetykach u małych dzieci. jeśli córka ma AZS i chcesz dalej używać Emolium kup sobie z niego również balsam - jeśli skóra jest mega mega sucha aż chropowata to polecam serię trójaktywna z Emolium - masz płyn do kąpieli i emulsje do ciała - bardzo dobry jest krem trójaktywny 50ml, mały i drogi ale jest naprawdę skuteczny, ja swojej nim wyleczyłam ciemieniuszkę na twarzy a miała okropną buźkę, całe policzki popękane, starszej co jakiś czas smaruję gdy skóra jej chropowacieje. a jeśli nie ma potrzeby specjalnych emolientów używać polecam serię Babydream - i krem i żel do kąpieli lub płyn do kąpieli. ja ich używam obecnie gdyż malutka faktycznie nie potrzebuje specjalistycznych kosmetyków więc jej ich nie funduję. Babydream cenowo jest super, zapachowo też bardzo fajny. dla starszej dodatkowo mam szampon z tej serii i sobie go chwalę bo włoski ma po nim bardzo fajne, mięciutkie takie

Generalnie jeśli już kąpiel w emolium to skóra nawet nie powinna potrzebować dodatkowego nawilżenia, a jeśli potrzebuje to tym bardziej nie używałabym oliwki, a właśnie balsamu. Kiedyś stosowano oliwkę ale to głównie dlatego, że nie było zbyt dużo innych możliwości. Niestety wciąż się ten trend utrzymuje, a niepotrzebnie.

Oj tak to jeszcze jedna sprawa jeśli kąpiemy dziecko w Emoilencie to nie ma konieczności dodatkowego nawilżania skóry malucha. Emoilent nawilża skórę dziecka i żadne balsamy i oliwki nie są potrzebne.
A kosmetyki faktycznie powinno się używać jednej firmy.

Jak myłam córkę tylko w emolium to miała suchą skórę. Później jak trafiliśmy do szpitala to pielęgniarka też zwróciła na to uwagę i kazała nawilżać skórę córce. Teraz nie jest źle po oliwce ale zauważyłam, że na klatce piersiowej ma chropowatą skórę. Tylko w tym jednym miejscu.

Jeśli skóra malucha jest aż tak sucha i problemowa, to owszem kąpać w emoliencie, ale po kąpieli żadne oliwki tylko też balsam, najlepiej z tej samej firmy co emolient do kąpieli.

Aneta to zamień oliwkę na balsam i to tej samej firmy co emoilent. Oliwka na prawdę nie jest dobrym rozwiązaniem.
Poza tym po kąpieli w emoilencie nie ma konieczności dodatkowego nawilżania skóry bo no chyba że jest tak sucha jak u was.