zastanawiam się Czy wydzielina z piersi podczas ciąży to powód do zmartwień?
Jestem w 6. miesiącu ciąży. Ostatnio zauważyłam, że z piersi wycieka mi żółtawa wydzielina. Czy to mleko? Na jakim etapie pojawienie się pokarmu w piersiach jest normalne?
E.Karpiuk nie masz się co martwic to naturalne ze wyplywa pierwsze mleko z piersi tzw. siara. Czasami wyplywa już nawet w 5 miesiącu a czasami w ogole się nie pojawia.
Poczytaj watek dodany przez Samante:)
E.Karpiuk zupełnie nie masz się co martwic wydzielina z piersi. o ile nie ma nieprzyjemnego zapachu i jest koloru bialo czasami szaro biała lub nawet niekiedy zółta to jest wszystko ok. jest to siara czyli pierwsze mleko dla dziecko. Jeśli wydzielina ci bardzo przeszakdza i jest jesj dużo możesz uzywac wkładek laktacyjnych. pamiętaj tez ze wydzielina ta nie jest wyznacznikiem czy będziesz miała w przyszłości dużo pokarmu dla dziecka czy będziesz miała z nim problem:)
Mi też się tak zdarzyło w 7 miesiącu ciąży ale później miałam problemy z laktacją które po kilku dniach od porodu minęły i wtedy miałam nawał pokarmu.
to jest tzw. Siara czyli pierwsze mleko
jestem w 7miesiscu i mi też leci raz mocniej raz słabiej. Włóż sobie wkładki laktacyjne i się nie martw bo to jak najbardziej normalne zjawisko ![]()
Dzieki ![]()
Nie masz czym się martwić, jeżeli bardzo Tobie to przeszkadza, to zastosuj wkładki laktacyjne, przetestowałam już trochę i polecam te z Johnsona:) najlepszą cenę mają w aptece internetowej Gemini.
Już parę tygodni przed porodem z sutka może wydobywać się siara, czyli pierwszy pokarm dla noworodka. Jej pojawienie to znak, że Twoje piersi są przygotowane do karmienia i nie ma się czym przejmować
w tej sytuacji wkładki laktacyjne mogą się przydać, należy pamiętać żeby nie wyciskać siary z sutków! później mogą wyjść z tego niemiłe komplikacje
Pierwsze mleko u mnie także pojawiło się ok. 6 msc ciąży, tzw siara i jest ona koloru żółtego i brudzi bieliznę, dlatego polecam zakładanie wkładek laktacyjnych, ponieważ później może jej być więcej. U mnie wypływało parę kropel w porze wieczornej ale równie dobrze Tobie może wyciekać więcej, obserwuj się a jeśli się niepokoisz, powiedź o tym swojemu lekarzowi.
U mnie również ok. 6 miesiąca ciąży pojawila się zoltawa wydzielina z piersi tzw. siara. Wyplywala tylko z jednej piersi.To normalne zjawisko, nie powodow do obaw ![]()
Nic innego jak siara :). Nic tylko się E.Karpiuk cieszyć, że najprawdopodobniej po porodzie będziesz miała pokarm dla maluszka.
Ja również od 6 mc. zauważyłam (siare) plamkę ze dwa razy na bluzce i tylko z jednej piersi
najczęściej wieczorem przed snem. ciekawe czy to ma również wpływ na ilośc pokarmu po urodzeniu dzidziusia ? Oby tak było !
Norma kochanie
norma ![]()
U mnie raz jest biała a raz przezroczysta. To normalne ![]()
Myślę ze z tym pokarmem to też różnie bywa. Moja mama mi mówiła ze miała malutkie piersi i w ciąży jej troszkę urosły a miała nawał mleka taki ze dokarmiala inne maluchy z sali bo ich matki pokarmu nic nie miały a cycki jak mleczary. Moja mama nie miała też upławów siary aż takich dopiero w 36 tc jej zaczęła wyciekać. Wiec chyba nie ma reguły ze jak leci szybciej i często to zwiastun gwarantowanego pokarmu;)
Nie masz sie czym martwić, to juz jest pokarm . U mnie poajwiła sie siara już w 5 miesiacu ciaży, przynajmniej masz juz pewnosć, ze będziesz miała czym karmić swoje dziecko
To jest jak najbardziej normalne.
Marzenka- już w 5-tym miesiącu?! Szybko. Ciekawe czy ja również będę miała siarę jeszcze przed narodzinami małego.
Tak nie ma sie czym martwic to normalne jest to siara u mnie pojawiła sie tez gdzies w okolicy 6 miesiąca
U mnie jeszcze nie ma ale czytałam o tym ze to normalne ☺
Nie masz się czym martwić tak to mleko i to normalne też tak mi leciało