My nie interesujemy, wszystko idzie na bierząco ![]()
My też nie , ale tak mnie jakoś to zainteresowało ![]()
No ja myślę kase z chrzcin zamienić w sztabki - dalej tego nie zrobiłam od ponad roku leżą dalej w kopercie ![]()
a czy to prawda że zloto poszło w górę ? Az tak nie śledzę tego i może tu jest mama która się orientuje w temacie tak bardziej :)?
Idzie do góry chodź ma zawachania…. Mały na chrzciny dostał sztabki więc trzymam je dla niego na przyszłość
@DaNutka tez nie jestem specjalistką od inwestycji
ale oglądałam ostatnio jakiś filmik, że złoto jest teraz bardzo drogie i Ci co zainwestowali w sztabki kilka lat temu mają na tym bardzo duże korzyści …. ![]()
![]()
![]()
![]()
Chyba zacznę inwestować w złoto ![]()
![]()
Teraz te wzrosty są mnie zauważalnie bo złoto wysoko stoi i żeby na nim zarobić to trzeba jakiś czas odczekać (widać zarobek w dłuższej perspektywie )
Szkoda że wcześniej nie zaczęłam , ja to niecierpliwa jestem nie wiem czy potrafię czekać , mnie to bardziej by jakiś obrót gotówki inwestował niż taka inwestycja na lata
Ja wplacam malej na konto oszczednosciowe oprocentowane , 6 % to calkiem spoko w moim odczuciu . Mam wglad na mojej aplikacji i tak sobie zarabiaja
Jak tak piszecie to chyba też zacznę inwestować w złoto ![]()
Ja ostatnio otworzyłam IKZE i tam kupiłam złoto i po mimo spadu teraz i tak jestem na plusie ![]()
Ja nawet nie wiem o co tam chodzi
Ja tak samo jaha
Oo to faktycznie ładne oprocentowanie
musimy się z mężem zorientować jakie u nas są procenty w tych kontach oszczędnościowych i może pomyśleć żeby takie założyć ![]()
Ewentualnie rozważyć te sztabki
chrzest przed nami to okaże się czy będzie coś do zainwestowania ![]()
![]()
Teraz ciągle pomniejszają to oprocentowanie. My też mamy na 3 miesięcznych lokatach
My mamy stale i w sumie nie wiem czy moga zmniejszyc
znajac zycie pewnie tak , bo wiadomo , ze zawsze umowy sa glownie pod nich , ale na chwile obecna 6 % jest caly czas
Kogo, powołują się na stopy procentowe
A w jakim banku na tyle mają ? A jak to jest jak wpłacisz na procent to wypłacać już z niego nie można ? Ja nigdy jeszcze nie miałam na procencie w banku nawet nie wiem jak to jest
My mamy w santanderze dla malej , ogolnie zeby wyplacic to musialabym isc do banku i tam to zrobic . od 7 roku zycia mala moze dostac karte do tego konta i uzywac z limitami , ale ja nie chce tego wprowadzac tak szybko
Przemyślcie tylko czy napewno to dobre odkładać na koncie dla dziecka, a nie lepiej na swoim. Nikomu tego nie życzę ale w przypadku choroby, ciężkiego wypadku czy ogólnie gdyby pieniądze były potrzebne na kosztowne leczenie to nie można ich wypłacić z konta dziecka. Tylko za zgodą sądu rodzinnego. Miesięczny limit wypłat z konta dziecka to zazwyczaj kwota zwykłego zarządu, nie orientuje się ile to obecnie ale pewnie niewiele mniej niż przeciętne wynagrodzenie.
Chociaż wiadomo że z takiego konta z ograniczeniami ciężej jest wypłacić więc się więcej oszczędza, ale w takiej kryzysowej sytuacji to może być problem. A niestety znam takie przypadki ![]()
Co do oprocentowania na kontach oszczędnościowych to niestety będą teraz spadać, bo rada polityki pieniężnej kolejny raz zmiejszyła stopy procentowe. Co dla mnie - jako posiadacza kredytu hipotecznego jest super, chociaż gdybym miała więcej oszczędności niż kredytu to bym się tak nie cieszyła ![]()
@SzczesliwaMami zawsze dla „nowych” środków są o wiele korzystniejsze oprocentowania niż jak się trzyma ciągle w jednym banku, emeryci (bo oni mają dużo czasu
) chodzą po bankach i zakładają konta/ lokaty na nowe środki i tak np mają przez 4 miesiące w jednym banku, później idą do innego a później do jeszcze innego i tak w kółko ![]()